Maj Sjöwall & Per Wahlöö  Det slutna rummet (1972) 
 

* En kvinna i stort behov av pengar genomför ett bankrån. En man vill spela hjälte och blir ihjälskjuten. Gunvald Larsson och Einar Rönn kommer till brottsplatsen.
* Kriminalkommissarie
Martin Beck drömmer varje natt om hur han blir skjuten i bröstet. Det är 18 månader sedan det hände i verkligheten och han ska åter träda i tjänst efter en lång konvalescens. Under hans sjukledighet har hans kollega Lennart Kollberg vikarierat som chef för Riksmordskommissionen. Hans första uppgift blir ett dödsfall på Bergsgatan 57. I ett helt slutet rum med fönstren igentejpade och dörren låst med flera lås har de två poliserna Karl Kristiansson och Kenneth Kvastmo funnit det starkt ruttnade liket efter förtidspensionären Karl Erik Svärd. Kriminalassistenten Göransson förde liket till obducenten. (Vid samma incident som ledde till Martin Becks långa sjukledighet blev Kristiansson skjuten i knät. Hans tidigare kollega Kurt Kvant omkom vid samma tillfälle).
Beck tar kontakt med den kvinnlige obducenten. Hon tycks ha fått ledande information från Jacobsson om att det handlade om självmord. Svärd har en kula i bröstet men var finns vapnet? Göransson tycks ha begått så många fel att det föranleder allvarliga anmärkningar mot honom.
Einar Rönn kontaktar ett vittne till bankrånet, metallarbetaren och socialisten
Sten Sjögren. Denne säger sig ha sett en kvinna åka iväg i en bil med två män.
* Åklagaren
"Bulldozer" Olsson är specialist på bankrån. Han är övertygad om att det är de kända bankrånarna Malmström och Mohrén som är skyldiga. De satt visserligen inne på den rymningssäkra Kumlaanstalten men även återfallsförbrytare måste man ju ha förtroende för. Därför fick de permission som de genast avvek från. Olsson tror sig också veta att det är Werner Roos som är hjärnan bakom verket. Han är purser på SAS och har alltid alibi genom att vara i någon annan del av världen när bankrån sker i Sverige. Detta faktum tycker Olsson är speciellt misstänkt.
Filip Trofast Mauritzon är "fixare" åt Malmström och Mohrén. Han har också engagerat två tyska gangsters Hoff och Hauser. Av misstag finner en polishund narkotika i Mauritzons bagage. För att slippa åtal sladdrar Mauritzon till "Bulldozer" om var Malmström och Mohrén befinner sig. Olsson blir mycket upprymd vid tanken på att knipa dessa två herrar. Med i tillslagsgruppen är också den misslyckade poliskonstapeln Bo Zachrisson eftersom han alltid är till tillgänglig då ingen vill ha honom.
Tillslaget blir en mycket tragikomisk historia. De två bankrånarna är utflugna så polismännen skadeskjuter varandra i stället. Mest skadad blir polishunden Boy och Zachrisson som blir biten av Boy. (Här är författarna nästan lika roliga som Bo Baldersson). Polisen lyckas få ur Mauritzon vidare upplysningar om var bankrånarnas nästa kupp ska äga rum. En detaljerad plan mot att han får garantier för ett frisläppande.
* Beck som har fått ta hand om fallet Svärd som ett slags terapi för att åter komma in i arbetet åker till Svärds tidigare bostad och träffar den vänlige husägaren Rhea Nielsen, 37 år.
(Det blir en lång berättelse om denna underbart hjälpsamma människa som tycks leva enkom för sina hyresgäster. Alla bor som en lycklig storfamilj. Det är inget bra avsnitt. Skrev de två författarna olika avsnitt av böckerna?)
* Mauritzon gömmer sig hos sin mamma i Jönköping. Kollberg och Larsson gör under tiden husrannsakan hos honom. Hittar i källaren i en sandlåda en pistol, en blond peruk och solglasögon. Allt attiraljer som tyder på bankrånet med den kvinnliga rånaren. De tror nu att Mauritzon begått rånet utklädd till kvinna. Han hämtas snart från Jönköping.
*
Monita är en ung kvinna. Hon är skild från sin man Peter och bor nu ensam med sin dotter Mona. Hon har lyckats få jobb på en restaurang där hon har träffat Mauritzon. Hon finner honom sympatisk och de blir nästan ett par. Med tiden finner hon dock hans beteende egendomligt och förstår att han lever på kriminalitet. När han är bortrest går hon till hans lägenhet. Hon har tidigare, honom ovetande, gjort en dubblettnyckel. I en gammal portfölj fylld med stenar hittar hon en pistol som hon tar med sig.
* Beck arbetar vidare med Svärdfallet. Han finner att Svärd bara inbillat sig att han var cancersjuk. Han var fullt frisk och därför var hälsan inget skäl för självmord. På ett bankkonto hade en stor summa pengar. Under en lång tid hade någon satt in 750 kr varje månad. Dödades Svärd av en utpressare?
På Svärds senaste arbetsplats, packhuset i hamnen hittar Beck en f d medarbetare. Svärd var en riktig skitstövel! Han hade kommit på någon med att ordna svinn vid lossning.
*
Bankrånet sker vid rätt tid och helt enligt den plan som Mauritzon lämnat till polisen. Det finns bara en hake. Rånet sker i Malmö, inte i Stockholm där polisen gjort alla förberedelser. Den avledande manövern äger rum på Rosenlundsgatan. Men inte i Stockholm utan i den lugna stadsdelen Sofielund i Malmö! Malmström och Mohrén klarar sig därifrån med en stor summa pengar. Det blir kriminalinspektörn Per Månsson och kriminalassistenten Benny Skacke som får fallet på sin lott.
* Någon har skjutit Svärd genom det öppna fönstret till hans lägenhet. Beck har hittat hylsan till kulan nära fönstret. När Svärd fallit in i rummet har han dragit fönstret med sig och haken fallit på plats. Kriminaltekniker
Hjelm kan snart bevisa att kulan kommit från den upphittade pistolen utanför Mauritzons bostad. För flera år sedan importerade Mauritzon fina cigarrer från Spanien. Lådan förstördes genom en "olyckshändelse" och Svärd kom på att den innehöll narkotika. För att inte avslöjas krävde Svärd 750 kr i månaden. Till sist beslöt han sig för att skjuta Svärd när denne kvällsvädrade.
* Vid rättegång vid Stockholms tingsrätt döms Svärd för bankrån och mord på Gårdon till livstids straffarbete. Han frikänns emellertid för mordet på Svärd. Han dömdes alltså för ett mord han ej begått och frikändes för det som han begått!
* I Jugoslavien i den lilla gränsstaden Istria sitter Monita och pluggar italienska medan hennes dotter leker med sina nya väninnor. I morgon ska hon åka till Trieste och sätta in en stor den av de 87000 svenska kronor hon har kvar.

(Boken är full av drift med chefer och andra byråkrater för deras totala brist på kompetens när det gäller polisarbete. Det tycks ofta vara lyckligt okunniga om hur okunniga de är. Det tycks vara "Peters Princip" som gäller inom polisbyråkratin. Samma sak gäller Intendent Malms misslyckade aktion i "Den vedervärdige.."
Men boken innehåller mycket samhällskritik, en kritik som jag finner lika gångbar idag, 30 år senare, som då boken skrevs. Daltet med kriminella, psykläkares inkompetens, åldringarnas allt sämre vård.
Boken läste jag delvis sittande i Le Jardin des Tuileries och Le Jardin de Luxenbourg en kall men solig oktoberdag i Paris 2002.
"Jag sitter i Le Jardin des Tuileries i en offentlig solstol och läser. Jag ser snett framför mig Le Palais Royal och på andra sidan La Musée du Louvre. Om jag vill göra mig besväret att vända mig om ser jag de två tornen på kyrkan Notre Dame och den övre delen av La Tour Eiffel. Himlen är nästan blå. Man kan sitta i T-shirt med bara armar fast det är den 9 oktober. Klockan är 12 precis. Parken är full av statyer, breda grusgångar där då och då någon distingerad gentleman sakta joggar framåt. Längs den norra avgränsande gatan ligger ett flertal likadana hus i beige färg med gråa tak. Det har 5 våningar + 2 takvåningar. Bakom ett av den vajar stolt och tryggt Trikoloren. Där skulle man bo på "ålderns höst".

Peters princip: I ett maktsystem tenderar varje anställd att stiga till sin inkompetensnivå. Till sist kommer varje post att tendera att vara besatta med anställda som saknar kompetens att utföra sina uppgifter. Arbetet utförs av de anställda som ännu inte har nått sin inkompetensnivå.
Laurence J. Peter (http://www.utilis.se/citat1.htm). Åter

Rosenlundsgatan ligger några minuters promenad från min egen bostad på Björkgatan i Malmö. Det är lite svårt att ta sig dit eftersom kommunen sedan lång tid tillbaka bygger en gång- och cykeltunnel under Nobelvägen. Den blev klar hösten 2002. Åter