Maj Sjöwall & Per Wahlöö  Mannen som gick upp i rök (1966) 
 

Boken inleds med ett sjabbigt mord i en suparkvart.
En misstänkt grips snart och erkänner under förhör. Ragnar Larsson var också med. Han slog ihjäl honom därför att han kallade honom nazist.
Där är
Martin Beck, och hans kolleger Stenström, Kollberg och Melander.
Familjen Beck har hyrt en stuga i skärgården. Familjen med de två barnen är redan där. Ingrid, kallad Lillan är 14 år och Rolf är 11.
Där får Martin Beck snart ett telefonsamtal. Det är från hans chef kommissarie
Hammar, 59 år. Det handlar om en ömtålig sak på ministernivå. Allt tyder på att den knappt påbörjade semestern är slut.
Beck får träffa en man,
Martin som "står ministern nära" och därefter en man från Säpo(?). En journalist, Alf Matsson, har försvunnit på en reportageresa i Ungern. Tidningen vill inte att detta ska komma ut eftersom den vädrar ett "scoop" den vill ha ensamrätt på.
Beck läser genom den dossier som Säpo har på Matsson och bestämmer sig sedan att ta uppdraget att hitta Mattsson. Hans fru och familj har svårt att förstå detta.
Innan han åker besöker hans Matssons fru och barn. De bor åtskilda sedan flera månader. Han får reda på att Mattsson brukade träffa sina kolleger på Tennstopet. Han gör också ett besök i Matssons lägenhet.
På tennstopet träffar han redaktör
Molin som häver i sig stora mängder öl. Han kan berätta att han träffade Alf kvällen innan denne for till Ungern. Några andra kolleger, Pelle Kronkvist, Stickan Lund och Åke Gunnarsson var också med.
Snart sitter Beck på planet och efter mellanlandningar i Berlin och Prag är han i Budapest.
Han tar in på ett hotell och får samma rum som Matsson bott i. Nästa morgon får han besök av en man från svenska ambassaden. Matssons bagage finns förvarat på hotellet eftersom Matsson lämnat sitt rum utan att ens lämna nyckeln.
Beck tar sig till ett annat hotell som heter Ifjuság, där Matsson bott en natt. Ett kortregister visar att han bott där den 22-23 juli men också några nätter tidigare i maj. Då jobbade Stefania som portier. Hon minns att Matsson frågat efter en adress i Ujpest.
Nästa morgon ringer Kollberg för att tala om att på tennstopet har han snappat upp att Matsson skulle haft en kvinna i Ungern. En idrottskvinna vid namn Ari Bökk. Han hittar en adress till ett pensionat. Hon heter
Ari Boeck, är tysktalande men har ingen aning om någon Matsson.
Inga ledtrådar alls och dömd till overksamhet. Fallet börjar gå Martin på nerverna. Till råga på allt tycker han sig vara skuggad
I hotellmatsalen tar en polisman kontakt.
Vilmos Szluka. Han stämmer träff med Beck på Palatinobaden där han försöker övertyga Beck om att det inte finns något "fall Matsson". Beck bör ägna sig åt bad och den delikata maten i stället.
Han träffar Ari. De åker på utflykt. Hon följer med honom till hotellrummet. Med "grumliga ögon" klär hon av sig naken. Beck lyckas avvärja inviten och hon beger sig ilsket därifrån.
Nästa kväll blir Beck angripen av två män och är nära att bli dödad då polisen och Szluka dyker upp. En av angriparna är
Radeberger en tysk som Beck träffat i Aris sällskap.
Beck får följa med till polisstationen där det blir förhör med den andre angriparen,
Theo Fröbe, västtysk medborgare.
(Ett nytt "förhörsprotokoll"). Han erkänner att han träffat Matsson hos Ari Boeck. Och att han smugglat narkotika från Turkiet tillsammans med son kollega i resebranschen Radeberger. Ari är en mellanhand precis som Mattsson.
De två förbrytarna fruktade att Beck var dem på spåren. Därför skulle han undanröjas.
Beck finner att han inte har mer att hämta utan beger sig hem.
I Malmö tar han sig till polishuset på Davidhallstorg. Han träffar
Månsson som lider av nikotinabstinens.
I december föregående år anmälde Matsson sin kollega Bengt Jönsson för misshandel. Det var Backlund som skötte utredningen. Enligt hans rapport hade de båda polismännen Kristiansson och Kvant åkt till Limhamn och hämtat de två av vilka Matsson var lindrigt knivskuren.
Kollberg har också kommit till Malmö och han och Beck festar på en försenad kräftskiva på hotell S:t Jörgen.
Melander rapporterar om Matssons sista kväll med gänget på Tennstopet i Stockholm.
Szluka rapporterar att en belgisk student förlorat sitt pass på samma hotell som Matsson bodde på. Är Matsson redan tillbaka i Sverige? Eller har han kanske aldrig varit i Ungern?
Nu blir det viktigt att kolla alibit för journalistgänget. Med lite slutledningsförmåga finner Beck att det är Åke Gunnarsson som måste vara den skyldige. Någon tycks ha raderat i hans pass. Efter en lång stund ger han upp och erkänner mordet på Åke Matsson.
Efter supandet på Tennstopet följde Matsson med Gunnarsson hem i taxin. Matsson snokade fram nakenbilder på Gunnarssons fästmö och blev mycket utmanande och påträngande. Gunnarsson ströp honom. Han tog Matssons pass och biljetter till Budapest. Sedan körde han kroppen till ett rivningshus som brandkåren övade på. Han tog på Matsson kläder och kom iväg från Arlanda. Hem åkte han på det belgiska passet han stulit.
Och så kommer Beck till slut ut till familjen i sommarstugan i skärgården!