Maj Sjöwall & Per Wahlöö  Polismördaren (1974) 
 

En kvinna väntar på bussen. En bil stannar och föraren erbjuder lift. De kör ut ur samhället och in på en skogsstig. Där stryper han henne och gömmer liket i ett otillgängligt vindfälle.
Martin Beck och Lennart Kollberg har klätt ut sig till poliskonstaplar. De sitter i en polisbil och skuggar den notoriska tjuven "Limpan" Lindberg".
Chefen för riksmordskommissionen Martin Beck landar på Sturup.
Han hämtas av Herrgott Nöjd, polisman i Anderslöv lokalvaktområde i Trelleborgs polisdistrikt, ett litet samhälle utanför Malmö. Beck övernattar på gästgivaregården i Anderslöv. Han mår bra av att ha lämnat Stockholm och att vara nära havet och båtarna. Nöjd berättar om den försvunna Sigbrit Mård. Hon är 38, skild, barnlös och bor i Domme. Den dagen hon försvann skulle hon ta bussen till Anderslöv. Men kom aldrig med enligt chauffören. Hon bor granne med Folke Bengtsson som avtjänat flera års fängelse för sexmord på Roseanna McGraw. Sigbrits frånskilda man är sjökaptenen Bertil Mård som tvingats stanna på land efter en allvarlig leverskada.
Journalisten Ragnarsson hör av sig.
Signe Persson har sett hur Folke stannat till med sin lastbil och pratat med Sigbrit.
Martin Beck tar kontakt med sin vän och kollega kriminalinspektören
Per Månsson i Malmö. Sedan åker han till Mårds bostad på Gamla Väster. Han anser sig ha alibi för tiden då Sigbrit försvann eftersom han satt på tågfärjan Malmöhus och söp.
Det tar tid för Kollberg att komma ner till Skåne. I Växjö har han träffat en gammal bekant som frestar med att de ska fiska kräftor. Kollberg är inte nödbedd varför för att fiska eller festa på dem efter fångsten.
När de på kvällen äter i gästgiveriets matsal kommer en gammal bekant fram till dem. Det är
Åke Gunnarsson, nu omdöpt till Åke Boman. De minns honom båda. För 6 år sedan hade han under ett slagsmål dödat en jämnårig journalistkollega som hette Alf Matsson. Brottet hade fått Beck att åka till Ungern. Nu jobbar han som reporter på Trelleborgs Allehanda. Beck lovar att höra av sig när det händer något.
I sällskap med Nöjd träffar Beck och Kollberg fiskhandlaren Folke Bengtsson. Han är fortfarande mycket beroende av fasta rutiner och sin avsky för kvinnor. Han nekar till att ha tagit upp Sigbrit i sin lastbil.
På presskonferensen som följer undrar alla varför inte Folke Bengtsson, en känd sexmördare har gripits. Och snart ringer byråchefen
Stig Malm vid rikspolisstyrelsen. Han befaller Beck att gripa Bengtsson så att inte polisen blir till åtlöje.
Beck och Kollberg söker igenom Sigbrits hus. Hon har lagt vikt vid att det skulle se förnämt ut. I en fickalmanacka finner Beck att "K" uppträder regelbundet särskilt på torsdagar. I nattduksbordet finns två korta "kärleksbrev" från Kaj.
En söndag promenerar en skara naturälskare. De har som hobby att promenera "runt sjöar". När de rastar vill en av dem leta svamp i vindfället. Förskräckt ser han en hand som sticker upp ur dyn.
Folke Bengtsson häktas och det blir nya långa, meningslösa förhör. Sättet Sigbrit dött på är mycket likartat det som Folke Bengtsson använde för att ta död på Roseanna McGraw.
Lennart Kollberg träffar Åke Boman utanför polishuset i Trelleborg. De går på Jönssons Krog och äter och blir riktigt goda vänner. Båda har de ju dödat en människa. Kollberg har dessutom räddat Bomans liv.
Beck tar sig åter till Bertil Mårds lägenhet som fortfarande stinker av bakfylla och otvättade sängkläder. Nu kan Mård styrka sitt alibi genom att från sin "loggbok" ta fram exakta uppgifter om vilka fartyg färjan mötte på sin tur till Köpenhamn. Beck tror honom och Skacke kan bekräfta uppgifterna.
Beck fungerar på vem som kan vara Kaj. Han tar kontakt med Sigbrits arbetsplats på konditoriet i Trelleborg men utan att få veta annat än att torsdagar var hennes lediga kväll. Folke Bengtsson kan däremot identifiera en person som brukade besöka Sigbrit och som han trodde var Bertil Mård men hans beskrivning är av en helt annan människa.
I Ljunghusen sitter tre poliser i en patrullbil. Det är den unge
David Hector och de två erfarna och trötta Emil Elofsson och Gustaf Borglund. På polisradion hör man bl a "en sexa" på Björkgatan i Sofielund, (där bor jag!) och en misstänkt raggarbil i närheten. De prejar bilen och när de ser tjuvgods i den ska Elofsson gripa en av dem på sitt vanliga sätt. Då händer det! Den gripne har pistol och skjuter Elofsson. Nästa skott träffar Hector i axeln. Elofsson klarar sig genom att kasta sig i diket. Innan tjuven kan skjuta också honom skjuts han ihjäl av Hector.
På morgonen ringer Stig Malm och meddelar att han själv ska ta hand om det taktiska kommandot för utredningen av skottdramat mot poliserna. Lennart Kollberg ska föras över till gruppen vars samordnare ska vara Per Månsson i Malmö.
Den andre rånaren som heter Ronnie Kasparsson är på flykt tillbaka till Stockholm där han hör hemma. Han är en småtjuv och nu har han stulit en ny bil.
Han sätter på falska skyltar och parkerar bilen i föräldrarnas garage.
På infektionskliniken dör Gustaf Borglund. Men vilken är dödsorsaken? Är han skjuten eller dör han av en allergisk reaktion efter att ha blivit stucken av en bålgeting? Emil Elofsson och David Hector klarade sig. Kollberg åker till Mas som han tycks vara en kvarleva av 1800-talet. Hector kan ge ett signalement på den av tjuvarna som försvann med bilen och att han kallades för Kasper. Den döde ynglingen heter Krister Paulson och bodde i Stockholm.
I den stulna bilen hittar Per Månsson (som kan hitta allting, se Brandbilen som försvann) en växlingsnota undertecknad Ronnie K. Snart vet polisen att Han heter Ronnie Kasparsson att han är straffad och att hans fingeravtryck finns på den stulna bilen.
När Ronnie får höra detta på nyheterna vågar han inte stanna längre hos sina föräldrar. Han ger sig ut på stan, blir hungrig och på ett fik träffar han
Maggan. Hon förstår hans problem och erbjuder honom att bo hos henne och hennes nye kille som visar sig vara "Limpan" Lindberg.
Trelleborgspolisen har lyckats hitta den lägenhet till vilken Sigbrits "okända nyckel" passar. Den är skriven på Sigbrits Jönsson (hennes flicknamn). Beck hittar hårstrån och fläckar på madrassen.
Poliskonstaplarna
Karl Kristiansson och Kenneth Kvastmo är på gång igen. Kristiansson har problem med knät sedan en olycklig dag i april 1971 då han blev skjuten av en f d kollega. Nu är han om möjligt ännu slöare och latare än tidigare. Hans nya kollega Kvastmo är desto ihärdigare. (Det blir en rolig historia om hur poliserna på Kvastmos initiativ jagar efter en Jaguar som kör för fort. Polisbilen hinner svårligen med men ser till sist hur bilen stannar utanför ett sjukhus och en man springa in. När de kommer in håller en sjuksköterska på att dra på mannen sterila handskar. Då Kvastmo griper mannen hårt i armen vänder denne sig om och träffar med en klockren höger Kvastmos haka som knockas direkt. Dagen efter kallas de båda klantarna till sin överordnade och ursinnige Gunvald Larsson eftersom Kvastmo anmält läkaren för missfirmelse av tjänsteman. Varefter Gunvalds chef Stig Malm förebrår Gunvald illojalitet mot "patrullerande enheter". )
"Limpan" Lindberg blir som en far för Ronnie. När polisen skickar ut sina civilklädda spanare genomskådas de direkt och Limpan flyr tillsammans med Ronnie enligt en förberedd flyktplan till en väl utrustad jaktstuga i skogen med stora förråd av vapen, ammunition, mat och veckotidningar. Det är naturligtvis kriminalinspektör
Fredrik Melander som känt igen Ronnie. Mannen som aldrig glömmer ett ansikte. Men eftersom det är Bo Zachrisson, "en för sin oduglighet notorisk figur", som får uppdraget, klarar sig de två undan. Under den påföljande stora razzian, personligen ledd av Stig Malm, blir emellertid Maggan biten av polishundarna. Hon får feber och yrar på sjukhuset. När hon pratar sitter Einar Rönn bredvid sängen med en bandspelare och får mången avslöjande information. Rönn tar kontakt med Gunvald Larsson och tillsammans åker de ut till stugan sedan de för formens skull informerat Stig Malm. Rönn och Larsson tar de två rymlingarna utan några skador.
Lennart Kollberg har fått nog och skickar ett avskedsbrev till Rikspolisstyrelsen.
Men innan det verkställs får han en idé om den bil som Ronnie Kasparsson stal i Vellinge för att fly tillbaka till Stockholm. Stöldanmälan gjordes av en
Kaj Evert Sundström. De tekniska bevisen mot Sundström blir snabbt många. När Beck ska arrestera honom i hans villa får han hjärtinfarkt och förs akut till sjukhus. Han vaknar åter till liv och erkänner mordet på Sigbrit Mård. Hur han tröttnat på henne då hon börjat tala om att de skulle flytta ihop och skaffa barn. Ville döda henne på ett sätt så att det skulle se ut som ett sexmord och Folke Bengtsson få skulden. När han pratat färdigt får han ett nytt anfall och dör. Men då har Beck spelat in hans erkännande på band.
Snart satt Beck på planet till Stockholm. Han var på väg hem. Och någon -
Rhea Nielsen - väntar på honom. Och Folke Bengtsson är åter hemma och reparerar hönshuset.

Mycket humor, många anspelningar på saker som tidigare hänt i böckerna. Många personer är nu som gamla bekanta som man inte utan saknad kommer att bli tvingad att lämna efter nästa bok som är Per Wahlöös sista.