Maj Sjöwall & Per Wahlöö  Polis, polis, potatismos (1970) 
 

På restaurangen Savoy i Malmö blir direktören Victor Palmgren, 56 år, ihjälskjuten av en okänd man som plötsligt dyker upp. Mannen flyr genom ett öppet fönster och är som uppslukad av jorden. Någon tipsar om att han tagit morgonplanet från Kastrup till Arlanda men de två polismän som får i uppgift att bevaka flygbussen från Arlanda missar ankomsten. Orsaken är att en liten pojke skrikit "Polis, polis, potatismos" åt de två som just höll på att äta korv och mos då larmet gick. De heter naturligtvis Kristiansson och Kvant.
Per Månsson, kriminalinspektör vid Malmöpolisen. Benny Skacke, kriminalassistent har flyttat från riksmordskommissionen i Stockholm sedan han gjort ett tvivelaktigt ingripande som nästan kostat hans överordnade Lennart Kollberg livet. Kriminalinspektör Backlund, kriminalassistent Elofsson.
I Stockholm blir Lennart Kollberg inblandad, liksom Åsa Torell som nu också blivit polis. Martin Beck har flyttat från sin fru och vill fira genom att bjuda Lennart och Gun Kollberg + Åsa Torell till invigningsparty.
Malm har blivit kriminalintendent sedan Hammar blivit pensionerad.
Rikspolischefen ringer Beck och beordrar honom att åka till Malmö för att hjälpa Månsson.
Närvarande vid festen på restaurang Savoy var förutom den skjutne, hans fru
Charlotta Palmgren, 32, Hampus Broberg, avdelningschef Stockholm, 43, Helena Hansson, chefssekreterare, 26, Ole Hoff-Jensen, avdelningschef Köpenhamn, 48, Birthe Hoff-Jensen, 43 samt Mats Linder, direktörsassistent, Malmö, 30.
Beck intervjuar
Edvarsson som arbetar på tidningen Arbetet. Han satt på Savoy när Palmgren blev skjuten. Edvardsson har inget till övers för överklassens representanter som tjänar pengar på mer eller mindre skumma affärer. För övrigt har har inte gjort några för utredningen viktiga iakttagelser.
För Per Månsson är det lika motbjudande att ta sig till Palmgrens lyxvilla i Bellevue uppväxt som han är i Möllevångens arbetarkvarter. Han kommer på (utan att själv bli sedd) änkan helt naken vid poolen tillsammans med Mats Linder.
På restaurangen satt Charlotta Palmgren mitt emot mördaren men det enda intryck hon fick var att han såg vanlig ut.
Intendenten
Malm, som ersatt den pensionerade Hammar, ringer från Stockholm för att lämna konfidentiella upplysningar till Beck. Palmgren gjorde affärer med länder som Rhodesia och Sydafrika, oftast handlade det om vapen. Hans inkomster gick huvudsakligen till Liechtenstein. Säkerhetspolisen vill därför delta i mordutredningen i Malmö.
Snart ser Beck hur
Paulsson från SÄPO skuggar honom.
En kvinna, fru Gröngren, har sett hur en man hoppade ut ur fönstret och försvann på en cykel. Innan dess tog han fram något ur fickan och stoppade i en låda på pakethållaren.
Beck och Månsson intervjuar Mats Linder på företagets fashionabla kontor. Han vill inte prata om Hampus Broberg och han tvingas erkänna att har ett sexuellt förhållande till änkan fru Palmgren.
Kollberg får i uppgift att fråga ut Hampus Broberg och Helena Hansson i Stockholm. Det är ingen lätt uppgift att få tag i någon av dem. Helena Hansson förefaller vare "resesekreterare" eller callgirl. Brobergs verkliga sekreterare heter
Sara Moberg. Ingen är hemma i den luxuösa bostaden.
Den som skaffar information om Broberg blir i stället Kollbergs kollega
Gunvald Larsson, för det är hans ÷verklassyster som bor granne med Broberg. Men det krävs en hel del övertalning för att inte säga hot från hans sida. Hon berättar då att Broberg hastigt sålt både sin bil och sitt hus. Sedan eldade han länge i öppna spisen trots värmen. Troligen brände han någonting.
Åsa Torell vid sedlighetspolisen lyckas lokalisera Helena Hansson. Hon tillhör en callgirl-ring som polisen inte lyckats spränga. Åsa och Kollberg åker dit. Hon nekar först till allt men efter en frontalattack från Åsas sida ger hon upp och berättar. Hon har en resväska full med aktier och valuta och flygbiljett till Schweiz.
Gunvald Jansson å sin sida har satt som sin uppgift att gripa Broberg då han kommer till sitt kontor för att hämta sin väska. Han tar konstapel Zachrisson till hjälp. När Broberg känner sig hotad skjuter han ett skott och Zachrisson skjuter flera skott utan att träffa. Gunvald lyckas slå ner Broberg och gripa honom. Broberg vägrar att uttala sig.
Paulsson började sina spaningar i Malmö. Han har klart för sig att dådet begåtts av någon långhårig vänsterdemonstrant eller varför inte av en neger.
Månsson tar sin kollega och vän i Köpenhamn,
Mogensen till hjälp för att hitta något på direktören Ole-Hoff Jensen.
Nästa dag tar Månsson och Beck färjan till Köpenhamn till Hoffs kontor. En intervju som inte ger mycket.
Utanför Dragör hittar en dansk familj på söndagsutflykt en låda i vattnet. Den ser ut att ha innehållit en revolver av märket Arminius 22.
De häktade från Stockholm, Broberg och Hansson kommer till Malmö. Broberg tiger helt, Hansson berättar desto mer vilket gör att flera prostitutionscentraler nystas upp också i Malmö.
Intendent Malm ringer och pressar Beck på resultat som inte finns. Eftersom Palmgren var en av landets mest kända personer så kan "hela samhället" komma till skada.
Säpoagenten Paulsson söker hjälp hos Beck. Han har inte heller något att rapportera till sina chefer.
Åsa Torell söker också hjälp. Henne kan Martin hjälpa - i sängen. Han har varit tänd på henne länge.
Så händer det något. På telexremsan från Köpenhamn finns bland upphittade prylar "Arminius 22". Beck erinrar sig att det vapnet var ett av möjliga mordvapen enligt den ballistiska rapporten. Snart ligger lådan på skrivbordet i polishuset i Malmö. I kartongens botten finns de knappt läsliga initialerna "B S". Mikroskopundersökning avslöjar ett troligt "B. Svensson".
Limhamns skjutbana identifierar snart medlemmen
Bertil Svensson som skjuter Arminius 22.
Snart kan man avslöja att Bertil Svensson avhysts från sin lägenhet i september 1968. Han var en som fick sluta då Palmgren la ner ett av sina företag för två år sedan. Han bor i Kirseberg på Vattenverksvägen. Han hämtas av polisen och förefaller nästan lättad att få erkänna mordet på Palmgren. När han förstod att det var "utsugaren Palmgren" som låg bakom hans förlorade liv - vräkning, den påtvingade flyttningen, uppsägningen från arbetet och slutligen skilsmässan - började han hata denne man mer än någon annan. När han på hemväg från skjutövningar i Limhamn såg Palmgren genom Savoys fönster gick han sonika in och sköt honom!
Och Malm blir helt nöjd då mordfallet lösts helt utan komplikationer!
(Det var ju faktiskt ett politiskt "vänster-mord" som Malm trott från början. Beck och hans kollegor som jagade i "överklassen" kring Palmgren var på helt fel spår från början.
Detta är första gången som författarna låter det hela utspelas i Malmö (trots att det är där de sitter och skriver - i en lägenhet på Föreningsgatan).