Maj Sjöwall & Per Wahlöö  Terroristerna (1974) 
 

Rikspolischefen ler mot byråchefen Stig Malm i rikspolisstyrelsen, chefen för säkerhetspolisen Eric Möller och riksmordskommissionens ledare, kriminalkommissarie Martin Beck. De är samlade för att diskutera säkerhetsåtgärder inför senatorsbesöket från USA. En polis ska skickas till ett latinamerikanskt land som observatör under ett nära förestående statsbesök. Martin Beck föreslår Gunvald Larsson som talar spanska och värnar om sin klädsel. Han får uppdraget även om Malm anser honom vara en drummel.
Snart är det dags för det stora presidentbesöket och trots rigorösa säkerhetsåtgärder präglade av perfektionism och ledda av Francisco Bajamonde Cassavetes y Larrinaga exploderar den skottsäkra Cadillacen med presidenten i precis framför balkongen där Gunvald och Francisco står.

(Nu följer en lång och tämligen ointressant redogörelse för en rättegång mot
Rebecka Lind som är åtalad för väpnat bankrån. Åklagare är Sten Robert "Bulldozer" Olsson, specialist på bankrån. Försvarare är Hedobald Braxén, kallad Braket p g a ljudliga rapningar och andra kroppsliga missljud. Sedan bl a Martin Beck vittnat liksom de två konstaplarna Kvastmo och Kristiansson. läggs åtalet ned. Det visar sig nämligen att Rebecka gått in på banken bara för att förhöra sig om ett lån, missuppfattats av den kvinnliga bankkassören att det rörde sig om ett lån som snabbt skyfflat ner pengar i Rebeckas väska. Denne trodde att det var så man lånade pengar och gick. Hon ville ha pengarna för att åka till USA och ta reda på vad som hänt pappan Jim Cosgrave till hennes 4-månader gamla flicka Camilla Lind-Cosgrave.
Här finns mycket av en baldersonsk humor men den förtas av den ständiga 70-tals retoriken och tomma vänsterpolitiska fraser som Sjöwall Wahlöö tydligen aldrig kunde lämna. De var sin tids politiska fångar.)

En man går av i Rotebro. Han är beväpnad med ett järnrör. Han beger sig till ett radhus i natten vid Tennisvägen, väntar till morgonen, tar sig in och slår ihjäl porrfilmsproducenten
Walter Petrus. Denne befinner sig för tillfället i sin älskarinnas hus, Maud Lundin . Kriminalkommissarie Pärsson i Märsta tar kontakt med Martin Beck. Beck tänker ta med Kollberg men erinrar sig att denne har lämnat polisen. Det får bli den ambitiöse Benny Skacke i stället.
Martin pratar med Maud Lundin som hittat den mördade. Hos henne är kriminalinspektör
Åsa Torell som blivit polis sedan hennes sambo Åke Stenström blivit skjuten till döds i tjänsten. Maud Lundin var Petrus älskarinna eftersom han var så frikostig mot henne.
Beck och Skacke besöker AB Petrus Filmstudie och tar del av alstren. Några dagar senare den rika änkan
Kristina "Chriss" Elvira i en luxuös villa på Djursholm. Det äkta paret har tre barn, de två yngsta heter Pierre och Titti. Där finns ett hembiträde, fru Pettersson och en chaufför Hellström.
Mordredskapet, en järnstång hittas.
Återkommen från Latinamerika finner Gunvald Larsson att han nu blivit expert på säkerhetsfrågor. Rikspolischefen kallar till sammanträde. Martin Beck föreslås bli operativ chef.
Erik Möller, Säpo-chefen kommer sent. Det finns en organisation, ULAG, som tagit på sig flera dödliga attentat mot varierande personer.
Åsa ser systematiskt igenom Petrus produktion av pornografiska filmer. Skacke förhör trädgårdsmästaren Sture Hellström. Åsa hittar Kiki Hell som egentligen heter
Kristina Hellström i filmerna. Det visar sig vara Sture Hellströms dotter. Han har träffat henne som prostituerad i Köpenhamn. I verkstaden finns ett järnsmidesgaller i vilket ett av de fastlödda 8-kantiga järnstängerna saknas. Det är mordvapnet. Efter några timmar på polishuset erkänner Sture Hellström mordet på Walter Petrus. Motivet är hat för att han gjorde Stures dotter till narkoman och hora.
Rebecka Lind blir vräkt och flyttar in i ett litet rum hos en kamrat med sin dotter Camilla. Hon skriver ett brev till Camillas farföräldrar i USA. Hon får svar att Jum fått 4 års fängelse för att han stuckit ifrån sin militärtjänst. Vad kan hon göra? Hon går till Hedobald Braxéns kontor för att få hjälp. Där får hon höra att den senator som ska komma på Sverigebesök har varit guvernör i Jims hemstat. Braxén hjälper henne att sätta ihop ett brev till den svenska regeringschefen.
En representant för ULAG,
Reinhardt Heydt, har kommit till Stockholm med dubbelbottnade väskor. Han är från början sydafrikan och en mycket välutbildad terrorist. Två japaner ansluter sig via Åland. Det är många veckor kvar till senatorns besök. På en restaurang träffar han Ruth Salomonsson. Hon avslöjar att hon är polisassistent.
Martin Beck har samlat sitt högkvarter. Där finns Gunvald Larsson,
Einar Rönn, Benny Skacke och Fredrik Melander. De försöker räkna ut var den eventuella attacken kommer att sättas in. Eric Möller vill stoppa ungdomar från Finland som vill demonstrera att resa till Sverige. Beck hänvisar till den nordiska passfriheten.
Beck besöker sin f d kollega
Lennart Kollberg som sedan han slutat som polis fått arbete på Armémuséum i Stockholm. Han håller på att katalogisera gamla pistoler. Beck ber honom ge sina synpunkter på en del konfidentiellt material.
Beck tar kontakt med Braxén för att få veta vad som hänt Rebecka Lind. Han får reda på att Rebecka haft kontakt med Walter Petrus men inte velat ställa upp på porrfilm.
Reinhardt Heydt besväras av att ett foto som Frelimo tagit av honom i Mocambique valsar runt hos polisen världen runt. Han är efterspanad.
Radioexperten och fransmannen
Levallois smugglas in via Torekov i en dansk båt från Gilleleje.
Polisassistenten Ruth Salomonsson kan identifiera den man hon tillbringat en natt med som Reinhardt Heydth. Nu vet högkvarteret att terroristerna tagit sig in i landet trots all kontroll.
Även Herrgott Nöjd från Anderslöv är kommenderad till Stockholm för den stora begivenhetens skull.
Flygplanet med senatorn kommer 10 minuter för tidigt till Arlanda. Men sedan går allting planenligt enligt Becks kommando alltså. Reinhardt Heydt följer utvecklingen på TV och radio och trycker på avfyrningsknappen exakt när den skottsäkra limousinen med senatorn befinner sig ovanför bomberna vid Norrtull. Han och Levallois hör detonationen men kan ingenting se på TV och förstår ingenting. Orsaken är att de blivit lurade. TV och radio sänder en 15 minuter gammal version av händelserna. Under denna tidsperiod har ett stort antal brandsoldater, poliser och annan manskap under Einar Rönns ledning spärrat av området och täckt över det med 2000 sandsäckar och ett väldigt berg av brandsäkert isoleringsmaterial av glasfiber. Senatorn och hans stenansikte till livvakt har inte märkt någonting alls av attentatet. Det närmaste våld han råkade ut för var Gunvald Larssons hårda handslag i VIP-loungen.
En enorm blomstergärd, enligt Gunvald Larssons den mest smaklöst komponerade han sett ska läggas ner vid Riddarholmskyrkan son en hyllning till den avlidne kungen Gustav VI Adolf från det amerikanska folket. För bevakningen har Eric Möller använt sig av poliser på en lista med beteckningen S.K. Han trodde tyvärr att detta stod för SpecialKommando och inte Särskilda Klantskallar som varit Gunvald Larssons tanke med förkortningen. De två första är
Karl Kristiansson och kriminalassistent Aldor Gustafsson. Den förstnämnde är en av de "ökända" radiopoliserna från Skåne (den andra var Kurt Kvant so blev ihjälskjuten av f d poliskonstapel Åke Eriksson i "Den vedervärdige..") som varit med sedan många år (böcker) tillbaka känd dels för sin enorma lathet och dels för sin förmåga att alltid klanta till det för sig själv och kolleger. I "kommandot" vid kyrkan finns också Bo Zachrisson (första gången i "Brandbilen som försvann") och Kenneth Kvastmo (som ersatte Kurt Kvant som Kristianssons partner sedan denne omkommit). Richard Ullholm och Victor Paulsson, (säkerhetspolis i "Polis, polis...)
Plötsligt öppnas kyrkporten, en ung flicka kommer ut och med en pistol skjuter hon en kula genom pannan på statsministern. Det är Rebecka Lind.
Beck tar henne till Krim. Där berättar hon att hon bestämt sig för att döda regeringschefen när hon fått ett brev från Jims mamma som berättat att Jim hängt sig i fängelset.
Inte ens "Braket" kan hindra att Rebecka Lind döms till sluten psykiatrisk vård under vilken hon gör självmord efter tre månader.
Inga fler attentat äger rum innan senatorn åter kan bestiga sitt flygplan och åka hem.
Levallois lyckas åter lura den svenska tullen och ta sig ur Sverige samma väg han kom in.
Skacke och Rönn tar reda på adressen till terroristernas lägenhet genom att fingranska biluthyrningsfirmorna. Snart står lägenheten under bevakning.
Beck, Larsson och Rönn gör upp en plan för att ta dem. De ska tas från tre håll; en uppborrad vägg, lägenhetsdörren och balkongdörren. Japanerna blir överrumplade och ger sig dock inte utan dramatik.
Återstår Reinhardt Heydt. Gunvald Larsson, Fredrik Melander och Marin Beck har var för sig kommit fram till vilka som är Heydts troliga flyktvägar från Sverige. Båt till Oslo, till Köpenhamn och till Helsingör.
Reinhardt gör ett försök att ta livet av Martin Beck. Beck räddas genom att han är tillsammans med Rhea i sin lägenhet kvällen innan han ska åka till Malmö för att bevaka gränsövergången. Heydt har honom i kikarsiktet där han ligger på taket ett hundratal meter från Becks fönster men vågar inte skjuta i närvaro av vittnet.
I Malmö ansluter sig Martin Beck till Benny Skackes köldfrusna bevakning av flygbåtarna till Köpenhamn. Plötsligt ser Martin Beck hur Reinhardt Heydt har passerat polisbevakningen och är på väg mot båten. Heydt ser Skacke som en polis och drar blixtsnabbt sitt vapen. Martin lyckas slå till hans arm så att han missar. Skacke skjuter Heydt genom munnen. Denne lyckas innan han dör skadskjuta Skacke i höften.
Boken slutar med att Marin och Rhea firar en lugn kväll hos Lennart Kollberg och hans fru Gun.

(Här finns ovanligt lång karaktärsbeskrivningar av de olika rollfigurerna. På ett sätt konstigt eftersom de redan förekommit och beskrivits i 9 böcker tidigare. Alla läsare av "Terroristerna" är väl inte "förstagångsläsare". Är det Per Wahlöös testamente?
s 13-15 Gunvald Larsson
s 69- 80 Martin Beck och om hans alltmer växande vänskap med Rhea Nielsen

Boken är seg som sirap och jag tvingas läsa en annan bok bredvid för att överhuvud taget komma igenom den. Ibland är jag på väg att ge upp. Den är helt patetisk.
Författarna låter Rhea Nilsson sprida sin personliga version av eller snarare är hon megafon för den enormt genomträngande propaganda från Sovjetunionen som svepte över Sverige på 1960- och 70-talen. Det är tydligt att Sjöwall och Wahlöö ansluter sig till denna. De var rena femtekolonnare! Jag undrar hur många Sjöwall-Wahlöö beundrare som har detta klar för sig.
Boken blir betydligt bättre på slutet möjligen därför att det var Maj Sjöwall som skrev slutet sedan Per Wahlöö insjuknat (och dött?).