Sven Sörmark Hur Elsa Wilson försvann 1970

 

Simon Wilson är en gammal man. Han är sedan några år helt stum. Han bor tillsammans med sin son Henrik Wilson och sin svärdotter Elsa. Elsa är en vacker kvinna som gärna är ihop med yngre män. Henrik är bara nykter under förmiddagarna. Deras dotter Gertrud ska gifta sig och de ska ha ett förlovningsparty. Snart kommer Gertruds fästman Steve Torstensson och ett annat ungt par, Thomas och Bibi. Steve ser ut som en ung Abraham Lincoln.
- Simon sover middag. Han vaknar av musik. På soffan framför TVn älskar Elsa med Thomas. Simon blir mycket upprörd. Han hittar Henrik sovande i biblioteket.
- Ungdomarna har tagit sig en tur i den nya bilen, förlovningspresenten. De är snart tillbaka. Elsa ska redan under kvällen börja sin bilresa till Rom. Hon åker tjugo i ett och snart har hon tagit upp en liftare, en ung snygg pojke.
- Thomas vill att Steve ska ge honom alibi för några timmar under natten. Men inte.
- Nästa morgon hittar inte Gertrud nyckelknippan med de tre bilnycklarna. Bilen förefaller vara flyttad sedan hon parkerat den.
- När Elsa är borta ska de övriga göra ett weekendbesök i wilsonska villan som varit Simons barndomshem. Steve tar Thomas och Bibi i sin bil. Simon och Henrik åker med Gertrud. Villan ligger granne med ett slott. Det är en medeltidsborg som nu är ett museum. Jan Holst, museichef och fil. dr. kommer på besök. Jan är en gammal barndomsvän till Henrik. Sällskapet önskar besöka museet redan samma kväll. Särskilt den makabra samlingen gamla tortyrinstrument som donerats av en engelsman väcker intresse. Ett av rummen är låst med en stor nyckel som hålles gömd. Den innehåller en garrott från Spanien. Den hålls inlåst eftersom den missbrukats.
- Simon Wilson är kvar på sitt rum och skriver i sin dagbok. På natten har han svårt att somna och vaknar sedan tidigt av något ljud. Han tittar ut genom fönstret och ser då Elsa Wilson sittande i en vilstol på gräsmattan. En liten pojke i blårandig sjömanskostym står bredvid henne. Simon Wilson får med sig Henrik ner men då är gräsmattan åter tom. Henrik får Simon att lova att inte berätta om sina fantasier för någon.
- Vid frukosten kommer en kraftig, gråhårig kvinna. Det är Lydia Strand, trädgårdsmästarens fru. Hon säger att hennes man såg Elsa Wilson för en timme sedan och hon har blommor att lämna henne. Hon blir mycket irriterad över att de inte tror henne. Jan Holst kommer förbi och beger sig till trädgårdsmästarens för att tala med Strand själv. Strand låter mycket trovärdig. När Jan Holst går tillbaka träffar han din gamle skolkamrat Peter Stenborg som är landsfiskal. Han berättar vad han kallar "spökhistorien" för landsfiskalen. Stenborg ber Holst framföra till Henrik att han har parkerat sin bil på ett olämpligt ställe och bör flytta den till en säkrare plats.
- Jan Holst upptäcker att en sidodörr till museet har brutits upp. Han anmodar vaktmästare Hugosson att laga låset. Henrik kan snart identifiera sin Amazon, bilen som Elsa åkt iväg med. Polisen hittar hela hennes bagage i bilen frånsett en handväska. I framsätet finns ett papper med början på ett brev. Där finns ett telefonnummer.
- Stenborg ringer numret och får svar från en ung kvinna. Det är hon som skrivit brevet till sin pojkvän Kent som stuckit till Rom och lämnat henne. Stenborg får adressen till det hotell Kent bor på i Rom. Därifrån berättar Kent att han liftat en bit med en "Elsa" i en Amason. Hon skulle till Rom men först träffa en person i sin sommarvilla.
- Holst förevisar museet för amanuensen Lagerwall. När de kommer till rummet med garrotten hittar de liket av Elsa Wilson i dödsstolen. Snart är Stenborg där, i sällskap med stadsläkaren doktor Özlak, f d turkisk medborgare. Stenborg alarmerar riksmordskommissionen och dess chef, kommissarien J. P. Enander.
- När Gertrud får höra att hennes mor mördats blir hon helt hysterisk och anklagar Thomas för mordet.
- Holst berättar att en gång lekte två pojkar med garrotten. Den ene fick halsen fastskruvad. Sedan dess hålls rummet låst.
- Stenborg frågar ut Bibi och Thomas. De tycks ha alibi. Sedan går han till trädgårdsmästare Strand. Snart har han fått denne att erkänna att han ljugit om att han pratat med Elsa Wilson. Han har sagt så för att kunna berätta för sin fru om att de rosor han gett Elsa hade blivit väldigt vackra. Han kände att han måste ljuga ihop för sin dominerande fru att något av hans många odlingsexperiment hade lyckats.
- På lekplatsen följer Simon Wilson med blicken en pojke i sjömanskostym. Samma pojke som han sett bredvid Elsa Wilson i den blå vilstolen. Han följer efter honom. Pojken går hem och sedan till sin koja i skogen.
- I museiintendentens rum samtalar Enander med en kollega från riksmordskommissionen, Brant. Där är också kommissarie P.A. Palm, brottsplatsexperten. Stenborg informerar om Strands lögn och får själv reda på att Elsa Wilson dödats med ett knivhugg i ryggen innan hon placerats i stolen.
- Stenborg går tillbaka till villan och väcker den sovande Henrik. Från sin privatvåning i museet ser Jan Holst detta. Han vet att natten då Elsa Wilson försvann hade Henrik kommit till museet och helt vild velat prata med Holst. Innan Henrik somnar igen har Stenborg fått bekräftat att Henrik på natten lånat sin dotters bilnycklar och kört till villan och sedan tillbaka igen.
- En person har Stenborg förbisett att förhöra, Simon Wilson. Stenborg och Enander går omedelbart till hans rum och finner där ett kuvert adresserat till polisen. I detta finns Simon Wilsons dagbok. Enander börjar läsa och beordrar omedelbart Stenborg att försöka leta upp Simon Wilson. I dagboken kan Enander läsa om hur Simon träffat på Elsa Wilson i lusthuset och där dödat henne med ett knivhugg i ryggen. Nu förstår han inte vem som tagit den stora risken att flytta henne kropp till garrotten. I lusthuset hittar polisen borde blodstänk och kniven.
- Palm hittar den försvunna skruvmejseln som antas han använts för att bryta upp låset på sidodörren till museet. Den ligger bakom huset med spetsen nerkilad i jorden som om den kastats högt uppifrån. Kan den ha kommit från Holsts våning högt uppe i musseibyggnaden?
- Stenborg hittar Simon Wilson just när denne lämnat över ett papper till pojken i sjömanskostymen. Simon Wilson skriver till Stenborg att han förfalskat sina dagboksanteckningar för att skydda sin son Henrik som han trott ha dödat Elsa. Men sedan han talat med pojken vet han att pojken sett Jan Holst föra bort den döda i vilstolen. Jan Holst erkänner. Han dödade henne för att hon bara skrattat åt honom då han berättat att han vet att hon älskat med Tomas. Han använde en mansjurisk 1500-talsdolk. Sedan satte han henne i strypstolen som alltid fungerat som den mest förnedrande avrättningsmetoden.

Bild på en garrott

http://www.corkscrew-balloon.com/misc/torture/27.html