Sven Sörmark Änglarna 1978

 

1. Den döde vid floden
Adam Keller sitter vid floden. Han brukar sitta där med en kikare för att beskåda fågellivet. Levin, parkvakten hittar honom död, skjuten genom huvudet från mycket kort håll. Levin ringer assistent Lupin.
Polismästare Ullman får hela rapporten på sitt bord följande morgon. Han samråder med sin unge intendent Parker. Parker är mycket självmedveten och självsäker och inte rädd för att dra snabba slutsatser. Han har alltid sin linje klar.
- Ullman får ett telefonsamtal från Adam Kellers fästmö Jeanette Sand. Hon säger att Adams liv var godhet och att alla älskade honom. Han förstod emellertid "det ondskefulla uppsåtet" och det var därför han måste dö.
- Ullman intervjar Adams mor, Eva Keller. Hon säger att Adam gått till sin sedvanliga plats vid floden därför att han fått ett telefonsamtal från "en god vän" som ville träffa honom där. (Detta var en lögn från hennes sida). Adam hade tre vänner som han alltid hängde ihop med, en an dem Patrik Falk.
- Ullman intervjuar Patriks mamma, Linda Falk. Ullman säger sig vilja ha ett "psykologiskt porträtt" av den mördade. Hon berättar att de fyra pojkarna kallades "Änglarna" därför att var så välartade. De andra två heter Mikael Schmidt och Sam Gard. Mödrarna bildade en liten egen klubb med avsikt att ge pojkarna stöd.

2. En tilltalande ung man
Patrik Falk ligger i sin säng bredvid sin fästmö Teresia Miller. De har inte ens inlett förspelet. I stället pratar de om vem som skulle ha kunnat döda Adam. Telefonen ringer. En person stämmer träff med Patrik. Han måste lova att inte avslöja vem det är, inte ens för Teresia. Han ger sig iväg.

3. Bänken i parken
Nästa morgon hittas Patrik Falk mördad av verkmästaren vid Peterlonfabriken, J. F. Lang. Han är skjuten på samma sätt som Adam Keller.
- Teresia Miller tar kontakt med Ullman som vill att hon berättar allt om telefonsamtalet.
- Ullman och Parker undersöker gemensamt den insynsskyddade brottsplatsen.
- På presskonferensen tar Parker över. Efteråt säger han sig vara mycket nöjd med sin prestation.

4. En av dem
- Mikael Schmidt, den äldste av de fyra pojkarna, tycks helt sakna charm. Han sa ofta välplanerade elakheter och visade en hänsynslöshet som en dag skulle ge honom en plats på toppen. Bara två personer föreföll stå ut med honom, hans mor Ruth Schmidt, och hans flickvän Maria Crabbe. Den senare är hemma hos familjen Schmidt och lyssnar som vanligt på Mikaels högtravande föreläsningar. Hon har bestämt sig för att tala ut med Ullman. När hon lämnar Mikael hör hon att telefonen ringer.
- Hon berättar för Ullman att hon ska göra slut med Mikael och hans familj. Alla fyra mödrarna har förstört sina söner och nu håller dessa på att göra sin flickvänner till masochister, de lär dem att tycka om att bli förtryckta och förstörda.
- Nästa morgon ringer Ruth Schmidt, orolig men mycket behärskad, för att anmäla att hennes son är försvunnen. Snart hittas kroppen av en fågelskådare.
- Parker säger sig ha fått ett tips om en USA-desertör. Hans flickvän har känt igen pistolen på bilden i tidningen.

5. Desertören
- Ullman och Parker åker hem till flickvännen Sylvia Peters. Hon berättar om John Haydn som hon känt en tid. Han har en likadan pistol och har den ofta framme i lägenheten men nu är den borta. Han är starkt beroende av heroin. Under förhöret kommer John Haydn till lägenheten. Han säger att nu har han kommit på vad han gjort med pistolen. Han har sålt den till en man för att få pengar till heroin. Han såg att mannen bar en tröja med märket "The Angels".
- Tröjorna visar sig vara beställda i en specialbutik i staden. Innehavaren vet att det är Patrik Falk som beställt dem. De bärs bara av de fyra pojkarna. Är det den "fjärde" pojken Sam Gard som köpt pistolen?

6. Mördarens avsikter
Han kallas "professorn" därför att han tycker om egendomligt metafysiska och praktiskt taget obegripliga analyser. Därvid liknar han även till utseendet - blond kalufs, blekt ansikte och isblå pojkögon - en tidigare berömd generalsekreterare i FN (Dag Hammarskiöld?). Hans mamma heter Hanna och hans flickvän Carola. Hon är en ytlig, naturlig och förtjusande flicka som vill roa och bli road.
- Ullman och Parker besöker honom i föräldrarnas hus, han har egen ingång. De ber honom följa med till polishuset. Han bär fortfarande en "The Angels" tröja. Han säger att de fyra pojkarnas syfte var att förkovra sig, dock alla på sitt sätt. Han ger poliserna rådet att leta efter mördarens avsikt. Kanske avsikten med morden just var att belysa och tydliggöra avsikten?
Tjugo minuter efter sitt besök på polishuset är Sam Gard död. Han skjuts i nacken stående med ansiktet mot bokhyllan på sitt rum.

7. Harry
Harry berättar: I åtta dagar har jag känt frid. Alltsedan jag dödade den som jag hatat mest under så många år. "Min är hämnden säger Herren", eller är det kanske hans utvalde person som ska svara för hämnden. Carl von Linné som också blev ondskans avslöjare och hämndens förklarare har beskrivit detta i "Nemesis divina", eller den "Gudomliga vedergällningen". Själv kan jag denna bok utantill.
(om detta skriver också Jean Bolinder ett decennium senare i "Dödisgropen", läs mer här.)
Alla hatar de övermodiga, men det är få som vågar visa det är de utvalda, skrev en gång Linné. Nu har också de drabbats som jag en gång drabbades i mitt högmod.

8.Mödraklubben
Polisen har inga spår alls och pressen börjar bli otålig. Ullman får ett samtal från Ruth Schmidt som vill bjuda in honom till besök i Mödraklubben. När han träffar dem och hälsar på Eva Keller undrar han om inte hans ögon avslöjar honom: "Lider du? Kan någon hjälpa dig?". Ullman avbryter det meningslösa ordsvallet om hur underbara pojkarna alltid varit och hur glada de själva känt sig med att fråga hur pojkarnas fäder tar det som hänt? Deras hustrur tycks inte anse det vara särskilt viktigt. En av dem önskar dock anförtro Ullman att en av makarna "var en smula rubbad" men det kunde hon inte säga nu, rakt ut inför dennes fru som dessutom var den djupast sörjande.

9. Harry
"Jag tar tränat min kropp så att jag kan göra mer än någon tror trots att mina bens svaghet tvingar mig att använda en rullstol. Jag tar fram pistolen och njuter av detta. Beatrice Kolsky ringer. Hon är uppsluppen och fnittrig som alltid förväntansfull inför telefonsex. Hon är Ullmans sekreterare. Hon har hela tiden informerat mig om vad som hänt i polishuset under utredningen. Jag ber henne lämna ett paket med en dagbok till polismästaren. Jag ska släppa ner det från ett fönster på min våning exakt klockan sex i kväll."

10. Polisen som kom ihåg
Ullman tar kontakt med polismannen Jahr som känner staden sedan ungdomsåren. Han får bekräftat sin teori som är att mordplatserna utvalts utifrån tidigare brukade "kärleksnästen".

11. Dagboken
Ullman får paketet av Beatrice som förnekar all kännedom om det. Det innehåller Adam Kellers dagbok. Han skriver att hans hjärta värker av medlidande med hans far, men även om han kunde förmedla detta skulle fadern hata honom därför att faderns tid är förbi. Adam känner makternas onåd vila tungt på honom. Han drivs mot självmordet. Lösningen får han då han av en slump träffar John Haydn och köper dennes pistol.

12. Harry och Ullman
Ullman går hem till Harry Keller. Han berättar att han hörde skottet då hans som Adam Keller gjorde självmord. Eva Keller rusade ner till floden och tog pistolen. Hon ville inte att någon skulle få veta att Adam tagit sitt liv. Hon berättade allt för Harry. Eva Keller ljög om att "en god vän" ringt Adam. I stället ringde hon själv till de tre andra offren och dödade dem. Hon gömde pistolen i ett fack i en bokhylla i vardagsrummet. Där gömde hon också dagboken. När alla var dödade tog Harry i sin tur hand om dagbok och pistol. I dag på morgonen fick hon pistolen åter.
När Ullman lämnar Harry Keller hör han ett skott från plats där Adam hittades.