Sven Sörmark De objudna 1975

 

Del I Midsommarafton, 1975
Roland Holm är direktör för en plastfabrik. Han bor med sin fru Siv och deras tre barn, Claes, 21, Åsa, 18 och Hans, 10 år på en idyllisk kringbyggd gård i Skåne. Roland värnar om familjen och konservativa värderingar. Hans fru är av en annan mening. Det är midsommaraftons förmiddag.
- Plötsligt anländer två utomstående. Det är polismördaren Kent Zachrisson, och hans unge medhjälpare den sjuttonårige Lorens Strid. Båda är beväpnade. De är på rymmen och vill ha skydd på den mysiga gården.
- Kent tvingar Holm att ringa sin kamrer Josefsson och säga honom att åka till kontoret och hämta en stor summa pengar i en väska att lämna över till Holm. Sedan inspekterar Kent huset, särskilt vapenrummet är han intresserad av. Han tar Åsa som gisslan i hennes rum. Därifrån har han utsikt över hela innergården.
- Polismannen Bertil kommer. Han är misstänksam och vill genomsöka huset. Kent skjuter ihjäl honom. Holm hjälper till att gömma liket i logen.
- Lorens konverserar Siv Holm. Han är svartsjuk på Kent som lagt beslag på dottern Åsa. Siv Holm uppskattar kurtisen.
- Allt fler midsommargäster kommer för att hälsa på enligt traditionen.
- Åsa känner sig intresserad och attraherad av Kent.
- En polisbil med två poliser kommer. Claes visar dem runt i huset för att inte riskera att Kent upptäcks och därmed riskera att Åsa skadas.
- Åsa går ner till sin gästerna och ber sin far komma upp. Kent berättar för honom att hans dotter följer med frivilligt. Senare kommer Kent att begära lösensumma för henne. Holm går ner men går först till vapenrummet. Han förklarar för Kent att en laddad 87:a är borta. Han vet inte vem som tagit den.
- Kent ser att den folkskollärare som tidigare under dagen besökt gården har kommit tillbaka. Plötsligt ser Holm och Kent att något sker nere på gården. Lille Hans springer omkring med sin plastrevolver och skriker pang-pang. Kent rusar nerför trappan men innan han når gården blir han skjuten och blir liggande på marken.

Del II Kommissarie J. P. Ullmans rapport
Jag är knappt 50 år. Jag har tagit avsked från sitt jobb som kriminalkommissarie av det skälet att jag löste Helandergåtan. Detta fick mig att skriva en bok om fallet som blev en bestseller. Jag skrev därefter en ny dokumentär om mitt arbete med Olle Möller och "Gerd-målet". Jag har också skrivit om hur jag avslöjade Bo Baldersons identitet. Böckerna har gett mig ekonomiska möjligheter att på heltid ägna mig åt att skriva.
- Kamrer Balztsar Josefsson är min barndomsvän och jag tillbringar midsommaren hos honom och hans familj. Han stuga ligger vid Öresundskusten nära Bjärred. Det förvånar mig att han måste åka in till stan och hämta en stor summa pengar på midsommarafton. Jag tänker också på att polismördaren Kent Zachrisson är på rymmen i Skåne. Balztsar kommer tillbaka och berättar att en vän till Claes är på besök hos Holms. Hans beskrivning motsvarar väl Zachrisson och det gör mig misstänksam. Han säger att gamle skolläraren Bergsten gjort ett kort besök hos Holms tidigare under dagen. Han såg också en vän på besök men beskriver honom helt annorlunda. Den beskrivningen passar på Zachrissons kumpan Lorens Strid. Jag ber Bergsten att åter ta sig till Holms gård för att reda ut om pojkarna är kvar på gården. Efter en och en halv timme ringer han mig och ber mig komma över till Holms gård. Det har hänt något förskräckligt.
- När jag kommer till gården är alla gästerna borta och polisen har transporterat bort de två liken. Roland Holm påstår att "över 30 personer" såg hur Kent Zachrisson sköt sig själv.
Jag pratar med dottern Åsa och hon säger att Kent blev skjuten och att hon sörjer svårt. Hon såg med egna ögon vem som sköt Kent. Hon tänker inte avslöja vem det var men det var inte hennes pappa. Roland Holm som var alldeles bredvid Kent då han dog måste också veta vad som hände.
(Jag känner mig som läsare ganska övertygad om att det var "lille Hans" som bytt ut sin leksakspistol mot den från vapenrummet försvunna 87:an som antingen medvetet "avrättade" Ken eller som vådasköt honom till döds. Detta måste familjen dölja med att Kent gjorde självmord).