Torbjörn Ståhlmarck

(kort sammanfattning av några hans böcker)

 

Torbjörn Ståhlmarck: Mord för gammal vänskaps skull 1961

Plats: Östervik (Västervik?)
Mördad: Ebba Tuvesson, änka, 39 år och en skönhet.
Mördare: Fastighetsägaren fru Gustafsson.
Myndighetsperson: Kriminalassistent John Fors, vän till bokens huvudperson arkitekten Tore Nilertz.
Tillvägagångssätt Hon får ett slag med en betsman i huvudet.
Motiv: Ebba Tuvesson förstörde fru Gustafssons äktenskap genom att förföra hennes man. Sedan gjorde hon samma sak med hennes svärson Carl Åberg.
Vad gör hon då: Hon erkänner och förklarar varför hon gjorde det.
Annat nytt: Detta är Ståhlmarcks första deckare. Huvudperson och bokens jag är arkitekten Tore Nilertz med sin unga och vackra fru Ingela.
Kommentarer: Jag läste boken sittande vid ett bord på Travemünde-färjan resp. liggande i solen vid poolen eller sittande vid frukostbordet på hotell Acapulco i Lloret de Mar på Costa Brava i Spanien under juni månad 1998.

Torbjörn Ståhlmarck: I förening med mord 1962

Plats: Östervik. Linköping Central
Mördad: Läkaresekreterare Lilian Håkansson
Mördare: Tågkonduktören Arne Jonsson.
Myndighetsperson: Kriminalassistent John Fors, vän till bokens huvudperson arkitekten Tore Nilertz.
Tillvägagångssätt: Lilian får en plastpåse över huvudet och krävs.
Motiv: Svartsjuka.
Vad gör han då: Erkänner och förklarar varför han gjorde det.
Annat nytt: Boken handlar om en förening "Nödens vänner" vars klubbmästare är den mördade.
Kommentarer: Huvudperson och bokens jag är fortfarande arkitekten med sin unga och vackra fru Ingela.

Torbjörn Ståhlmarck: Ett svårt fall 1965

Plats: Framgår inte
Mördade: Direktören Carl Berggren och bankdirektören Johan Arbom.
Mördare: Köpmannen Ture Carlquist.
Myndighetsperson: Kriminalassistent John Fors.
Tillvägagångssätt: Berggren kastas ut genom ett fönster på Stadshotellet där logen "Drick upp ditt glas" har möte. Johan Arbom skjuts.
Motiv: Berggren som var en verkligt rättskaffens människa hade kommit på Carlquist med att snatta i en affär. Carlquist var så rädd för vanäran att han passade på tillfället att knuffa Berggren över balkongräcket. Sedan fick han för sig att Arbom sett hur det skedde och då denne ville låna 40000 kr uppfattade Carlquist detta som ett utpressningsförsök och sköt honom.
Vad gör han då: Fors försöker göra en rekonstruktion av träffen på Stadshotellet. Han lyckas. En person ser honom som ett spöke och rusar nerför reservutgången. Där han dock möts av handfasta poliser. Carlquist erkänner direkt.
Annat nytt: Tore och Ingela Nilertz är borta och boken är inte skriven i jagform.
Kommentarer: En mycket trevlig och spännande svensk deckare. Mycket bra intrig. Helt utan pekpinnar. Nästan inga perioder av longörer alls. Kanske beror det på att John Fors nu klarar sig utan Tore Nilertz.

Torbjörn Ståhlmarck: Att döda Cassie 1968

En ny huvudperson, en anonym man. En helt annorlunda stil. Boken liknar mera Sörmarks böcker. Och man kommer att tänka på Albert Camus L'etranger (Främlingen) och Kafkas böcker dock i en betydligt lättare variant.
En man lämnar perrongen. Han skall nu vara ensam tre sommarveckor i stan. Han ger sina barn en kort tanke. Han promenerar genom parken längs kanalen. En ung flicka ber om en tändsticka och frågar om mustaschen kliar. Denna händelse tycks bli startpunkten för vad som sedan sker.
Man tror först att han dödat en person - sin fru? - som ligger i ena sängen i sängkammaren eller så fantiserar han bara om liket - fast doktorn som kommer på besök öppnar alla fönstren i salongen eftersom lukten är olidlig.
Mannen fantiserar sedan om denna kvinna - som har ger olika skepnader. Han hyr en båt och ror så att han kolliderar med en annan båt i vilken kvinnan och hennes pojkvänner sitter. De blir arga och slår honom med en åra och välter hans båt.
- Han genomgår svåra strapatser för sin fantasikvinnas skull. Han ringer företagsläkaren som ger honom medicin och sjukskriver honom för lunginflammation. Han får alltmer ångest och känslor av att vara förföljd. Av brevbäraren, av doktorn och trappstäderskan. Han spikar igen ytterdörren.
- Han får för sig att han hittar kvinnan, som heter Cassie och som är en prostituerad och tar med henne hem. De har det skönt tillsammans men då hon mot hans uttryckliga förbud tar sig in i sängkammaren blir han vansinnig. Han hämtar den lilla vassa kökskniven och börjar systematiskt leta igenom alla utrymmen. Till sist förstår han att hon måste vara i sängkammaren. I sängen bredvid sin ser han en varelse. "Men inte stilla som förut, död. En skugga rör sig mot den vita kudden". Han rusar in och hugger flera gånger med den korta kniven. Han blir förskräckt över sin handling men samtidigt befriad.
Doktorn har alarmerat polisen och en kommissarie kommer på besök men han finner varken mord eller mördare eller offer. Bara sönderhuggna lakan och en ensam man.

Torbjörn Ståhlmarck: Den svarta droskan 1969

Plats:
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson:
Tillvägagångssätt:
Motiv:
Vad gör han då:
Annat nytt:
Kommentarer: