Vic Suneson: Är jag mördaren 1953
 

(Boken får ett oväntat och spännande slut. För övrigt är det en långrandig historia)

Filmproducenten Hans T. Holm, kallad Håte, tillbringar några dagar på sina Paradisöar i skärgården.
Där finns hans nuvarande fru , hans tidigare sekreterare, ung, vacker och perfekt
, Sylva Holm. I sitt första äktenskap har han ett barn, Bertil, törstig och trånsjuk 30-åring, i sitt andra styvdottern Anna-Lisa, flirtig, filmbiten och närsynt.

Där finns också kompanjonen Helge Buhlén och hans fru Britt.
Håte har en gast på sin segelbåt, Paradisfågeln. Han heter
Tore Persson.

Sedan finns det bokens jag. Jag tycks kallas Svante (22). Jag håller på med ritningarna till Håtes nya film. Där finns 8 personer.
Vädret är uruselt med en storm som hindrar dem från att lämna ön. Blåsten har också förstört el- och teleledningarna.
Halv sex inträder "Håtes Heliga halvtimma". Då sover han och får inte störas. Men idag vaknar han inte. Han ligger i sängen med en bajonett genom halsen. Dörrar och fönster låsta inifrån.
Sexuella förhållanden mellan flera: Bertil med Britt, Tore med Anna-Lisa, jag med Sylva.
Tore är "oäkta" son till Håte! Har förbindelse med sin styvsyster!

Jag, Tore och Bertil ska försöka förtöja båten bättre. Både Tore och jag faller i och jag är nära att drunkna. Under tiden har Helge fått en sten i huvudet och fått ett blodigt sår i huvudet.
Tore upptäcker att någon har klippt av telefonledningen med avsikt.

Sylva försvinner och Tore får en takpanna i huvudet. Nu avslöjar Helge att Håte var gift med Tores mor. Tore är alltså en av Håtes "äkta" söner! Utan att veta om det. Håte gifte om sig innan hans första fru var död. Det är Bertil och Anna –Lisa som är "födda utom äktenskapet".

Tore säger att han vet hur mordet gått till och vem som är mördaren.

******************************************************************************************
Robert B. Blom, innahavare av AB Äggaupp. Han unga fru Gunvor. Börje Blom är Roberts son i första äktenskapet. Berit Blom är Börjes unga fru, skolkamrat till Gunvor.
Hugo Lindgren är familjens jurist, gift med Lottie, en bortskämd fru med migrän.
Sven Nordinger är reklamchef i Äggaupp.

(på sidan 60 finns en fin och detaljerad ritning över under- och övervåningen av denna luxuösa ateljevåning)

Lottie förför Börje innan middagen. Det är tydligen inte första gången. Sven förefaller ha haft ihop det med Gunvor, hans tidigare arbetskamrat.

Husan Edit hittar Robert mördad med en bajonett instucken i halsen.
Kjell Myhrman, kommissarie vid Stockholmskriminalen anländer. Så också överkonstapel P.O. Nilsson. Samt Ehlman, rättsläkare och Eskil F H Knapring, ung och ganska misslyckad extrakonstapel.

Sven Nordinger tar sig till firman för att framkalla några bilder. Han är törstig och dricker Grappo. Gunvor hittar honom medvetslös. Nästan förgiftad av nembutal. Han lämnar ett brev efter sig. Gunvor uppfattar detta som en bekännelse att han har dödat hennes man. Men Sven överlever och brevet är en förfalskning.
Sven håller på att skriva en deckare i skärgårdsmiljö. Men han har kastat den.
(
nu först fattar jag att första delen av boken ska föreställa den bok som Sven skrivit och som är en förebild för vad som hänt i verkliga livet!)
Dock hittar fröken
Hedenskog på firman Äggaupps kontor det nedfläckade manuskriptet i Svens skrivbordslåda på jobbet. Gunvor hade på Svens önskan kastat det i sopnedkastet men någon har tydligen hittat det.
Kjell Myhrman läser högt från slutet av manuskriptet för alla de församlade.

******************************************************************************************
Tore berättar hur mordet har gått till. Bajonetten har fästs på en lång pinne av bambu och förts in genom ett fönster och stötts i kroppen på offret så att kniven fastnat i bröstet. Och med kännedom om metoden vet han också att det är bokens "jag", Svante som är mördaren och denne erkänner.
******************************************************************************************
Och han anklagar Sven Nordinger för att ha mördat Robert B. Blom. Men Sven vill stryka de 5 sista orden i manuskriptet. Han har skrivit ett annat slut! Nu säger Sven att han sett Gunvor inne i Roberts rum när han dog.
Men hade narrats av kvällsolen då han bedömde färgen på hennes klänning.
Mördaren var någon i vit klänning. Denna är Berit, som gör entré med en pistol i handen. Men hon halkar på Svens pipa som denne tappat på golvet i förskräckelsen. Kjell Myhrman griper också in. Dock lyckas Berit kasta sig ut genom fönstret och begå självmord. till sidans topp