Vic Suneson: Döden kastar långa skuggor 1954
 


Kjell Myrman, en trött kommissarie på semester, kommer till Mårdvallen i fjällen för att koppla av.
Ulf och Stina Fjellgård är värdar. Han tas emot mitt i natten av Niklas, gårdskarlen. En ung pojke Jocke Persson, praktikant i hotellfacket. Claire Hamdell, en sensuell ung flicka. Småvärdinnan Agata.
Jaskis, ett problembarn, leker indian. Inger Hansson, signaturen Blasé, är också gäst på fjällhotellet. Skriver i Veckan.

Första dagen går Kjell M på en fjällpromenad. Han ser Claire och Jaskis där men senare nekar hon till att ha varit på fjället. Men hon lägger an på Kjell Myrman och han bjuds in till hennes stuga. Hennes mor Constance Hamdell och hennes man Hartvig Engström. Farfar Hamdell grundade den stora världsindustrin Hammarhyttan. Constances man övertog den men han dog för 2 år sedan. Constance bror Curt omkom tragiskt och det bröt ner fadern. Constance gifte om sig med Hartvig. Jaskis är son till Curt och arvtagare.

Bert Stenberg, en rik playboy och läkare tar som sin uppgift att ta Claire från Hartvig. Läget är spänt mellan männen kring den vackra och sensuella Claire. Bert blir berusad och somnar i Kjell rum. Kjell får lägga sig i Berts. Claire kommer in på natten.
När Kjell vaknar på morgonen ligger Claire död i rummet. Hennes huvud förefaller ha krossats efter fall mot värmeelementet.

Fjärdingsmannen Fors kommer liksom landsfiskalen Bror Oskar Broberg. Överkonstapel O P Nilsson kallas in. Ska han arrestera sin vän och överordnade för mord?
Tingsnotarien Andersson från Sala, en av gästerna har ett intressant vittnesmål att lämna. Även Agata Linders, småvärdinnan. Hon är förälskad i Jocke som hon vill skydda mot horan Claire.
Kokerskan Hulda upptäcker att någon stjäl mat.

Det är svårt för O P att förhålla sig på rätt sätt till Kjell Myrman. Men när teknikerna hittar blod i gillesstugan som tyder på att hon mördats där och inte i Kjells rum ljusnar det. Men så tillkommer en ny komplikation. Kjells yngre bror Martin, som han tagit hand om sedan deras föräldrar omkommit i en flygolycka, har tagit livet av sig sedan han misslyckats i ett uttagnings till Musikakademin. Främsta anledningen var att han spolats av en vamp han var förälskad i. Hon var Claire.
Curt dog i en drunkningsolycka efter en fest på Sälens turisthotell. En fest där Claire och Martin deltog. Kjell åker dit. Det är svårt att få någon information från personalen där.
Bara
pianisten Charlie är meddelsam. Han hatar Claire och vill gärna se henne död. En annan person har ställt samma frågor som Kjell, en ung, blond kvinna mycket lik Claire. Hon försvinner iväg. Kjell kör ifatt henne. Det är den kvinna Kjell tagit för Claire på fjället. Hon heter Isa (Hamdell) Bergman. Hon är Curts hustru och Jaskis mamma. Hon följer med Kjell till Mårddalen. Hon berättar i bilen om kvällen då Curt förolyckades.

På Mårdvallen spelas det bridge. O P + Agatha mot Constance och Bert. När Bert förlorar rusar han i väg berusad och tar sin bil. O P försöker hindra honom men faller och stukar foten. Berts bil kolliderar med Kjells som är på ingång.
Blasé vaknar av att det luktar rök. Någon bränner något i bastupannan. När hon upptäcker vad slås hon medvetslös och dör. En blodig handduk ligger i pannan.
Poliskonstapeln Sköld kontrollerar om alla var på sina rum då dådet skedde. Utom Jocke som tränade kondition inför fotbollssäsongen och Isa Hamdell som var hos sin son Jaskis.
Tingsnotarie Andersson (
är han inte inblandad, eller Stina Fjellgård?)
Kjell kommer på att Bert spillt grogg på sina byxor mordkvällen. Nu måste de räddas innan kemtvätten. Så sker och där finns mycket riktigt spår av sömnmedel.
Plötsligt hörs en skrivmaskin knattra från Blasés rum. Men det är Jaskis som vill spela ett band på Blasés bandspelare. På bandet finns en sekvens där hon säger sig ha kommit på hur Curts död gick till.
Kjell och Sköld undersöker Isas stuga. Det hittar fler spår som leder till henne som gärningsmannen. Eller har spåren placerats ut? Jo, mördaren ville få Isa fälld för mordet på Claire.

Hartvig lockar med Jaskis för att kunna knuffa den sista arvtagaren utför ravinstupet. Men när Niklas, gårdskarlen ringer för sitt liv i vällingklockan halkar Hartvig och faller själv ner och omkommer.
till sidans topp