Vic Suneson: Fallet 44:an 1963
 

Grävmaskinist Ture Klasson, med stor yrkesstolthet och upptäckarglädje, gräver fram ett lik. Aron Andersson, förste kriminalassistent, som beskådar rivningen av 44:an, blir ögonvittne. En kvinna utan huvud. Kommissarie O P Nilsson alerteras. Tomas Gruck, också förste kriminalassistent, börjar utfrågningarna av tidigare hyresgäster:

De som bodde eller verkade i 44:an 1961:
-
Nils Selverlin, byggmästare som nu övertagit faderns firma. Wilhelm Selverlin, byggmästare och fastighetsägare dör i mars 1962. Nils är gift med Annika Hansson.
-
Hugo Hantzer, pensionerad överste som är omgift med Robin Rodin-Hantzer, mannekäng och fotomodell som hållit på fel häst. Hugos son, Klas Hantzer, f d löjtnant och fängelsekund.
-
Edward Cahlne, läkare med stor praktik. Hans hustru Lisa Cahlne och hans som Hjalmar Cahlne. läkare i karriären också han.

Tomas Gruck kontaktar Pontus Jernberg som haft glasmästeri i huset och flyttat till Sibyllegatan. Han har fortfarande tavlor kvar som konstnärinnan Barbro Hall målat. Hon har ärvt pengar och försvunnit till Spanien.
Sedan åker han till Bollmora där låssmeden
Verner Löfgren bor numera. Barbro Hall hade velat få sitt lås utbytt sedan hon blivit av med en nyckel. Därefter till Hantzers på Valhallavägen.
Klas Hantzer kontaktar den person vars brott han sonat på fängelset. Räkenskapens dag har randats. (
Det är väl Hjalmar Cahlne det handlar om?). Gruck träffar i varje fall de båda i en dispyt. De båda hade i 44:an ett litet krypin dit många unga kvinnor kom. Också Inger Granberg, en väninna till Barbro Hall.
Cecilia Cahlne, är på teaterturné. Hon blir förskräckt när hon hör om det hittade liket.
Hon ringer sin bror som blir mycket irriterad när hon anspelar på en försvunnen kvinna som varit med i krypin-et.
Gruck fortsätter sina utforskningar. Nu är det hos
Ida Storm, portvaktsfru som är en fröken med skarpa ögon. Nu bor hon med sin syster Valborg i Roslagen.

Till polistationen tar O P Nilsson som vanligt tunnelbanan från sin villa i Äppelviken. Han möts (lika vanligt) av fröken Ring. Aron Andersson och Tomas Gruck avlägger rapport. O P Nilsson får använda hela sin auktoritet för att klargöra för sina två assistenter att det är han som ger order och att ingen får driva sin egen spaningslinje.
Betongarbetaren
Algot Torngren skriver dagbok över sin arbetstid. Därför vet han exakt då golvet göts i 44:an.
Anländer gör doktorinnan Lisa Cahlne. Enligt henne så var både Barbro Hall och Inger Granberg i livet efter gjutningsdagen. Fast Inger Granberg bar mörka glasögon, förespeglande en ögonåkomma.
Det fanns också tyska hembiträden, som
Jenny Bruckner. Eller Ursula Hoffman.
Klas Hantzer åker till Malaga på Costa del Sol. Han vill hitta Barbro Hall. Han hittar den tilldragande kvinnan men hon faller varken för hans charm eller förstulna hotelser.
På väg till Malaga är också Tomas Gruck. Han har fått ihop det med flygvärdinnan som han har bredvid sig i den förhyrda bilen. Hon kallar sig Carola, men det är Célia, Hjalmars bror som också är på väg till Barbro Hall. De träffas alla hos Barbro. Gruck är officiellt på semester.
Inger Granberg börjar bli en centralfigur (
är det hon som ärvt alla pengarna och har Barbro sedan hon dödat Inger bedragit till sig hennes arv?)
Klas Hantzer och Barbro Hall kommer tillbaka till Sverige och gifter sig i S:t Tomas kyrka i Stockholm. Bröllopsresan startar med en tripp i skärgården. Vädret blir hastigt dåligt. Båten går på grund, slår runt och Klas drunknar. Barbro tar sig i land svårt chockad men för övrigt oskadd.
Tomas Gruck lyckas reda ut hur det hela hänger samman. Det är riktigt att en av de två kvinnorna mördat den andra. Men det är Inger Granberg som mördat Barbro Hall för att komma åt hennes arv. Inger har spelat Barbro Hall sedan mordet och detta har Klas Hantzer kommit på och använt som argument för att tvinga henne att gifta sig med honom så att han ska få hälften av pengarna. Sedan hon länge anklagat Tomas Gruck för att vara sinnesrubbad faller hon ihop och erkänner mordet.
saknas 17 sidor! (32-48)
till sidans topp