Vic Suneson: Fäll inga tårar 1953
 


Stefan Marck, en förfallen författare, f d make till Carina Strand. Hon är chef för kostymateljén vid en stor Stockholmscen.
Vivianne är en svenskamerikanska och väninna till Carina. Vivianne umgås med Paula Tannel. Som är gift med Gunnar Tannel, Carinas kusin, en lättlurad affärsman. Gör affärer med USA.

Alf Aramo är Carinas andra kusin, amerikaniserad läkare med finskt påbrå. FN-stipendiat och ungkarl. Stefan blir bekant med Vivianne. (Hon har en pojke som heter Archie). Och förälskad och tar 1952 ut skilsmässa från Carina. Stefan har en advokat som hjälper honom med skilsmässan. Stefan köper presenter till Vivianne för att träffa henne. Äntligen är skilsmässan klar. Men Vivianne är inte så förtjust som han förväntat sig. Hon måste ta ett bad och sedan gå. Det slutar med att Stefan dricker whisky, slår ner henne och sedan inte vet vad som hänt. Detta händer lördag natt. Han vaknar upp under en presenning i hamnen i hällregnet. Han måste göra något. Han tar sig hem till sin f d lägenhet, dvs Carinas.

Scizo Bronke är en f d clown med tobakshandel. Fru Lindgren är Viviannes städfru.
Där finns också en
Charles Nilsson, signaturen Nicholas, för närvarande i Danmark.
Paula Tannel vill fira med Carina att skilsmässan är klar. De försöker få med Alf Aramo, Carinas kusin. Men Alf ska ha egen fest. Kulturintresserade amerikaner.
Carina följer med Paula hem. Hon trugar Paula att stanna.

Stefan måste ta sig till Viviannes lägenhet för att med egna ögon se vad som hänt och för att undanröja alla spår. Han hittar henne livlös i badkaret. Men kranarna är stängda! Han torkar av glasen, hittar ett manuskript som han skrivit. Och hittar boken, ringen och spargrisen. Får gå tillbaka för att riva ut filmen ur hennes kamera. I trappan går portföljen upp och han tappar ringen.

Ringen hittas av tidningsbäraren Adolf Pettersson. När han lägger tidningen i Viviannes brevlåda klockan 4 på morgonen dras den genast in!

Kommissarie Kjell Myhrman gör entré. Han hyr två rum i andra hand av sin värdinna, fru Wallgren. Han arbetar sedan länge med ett fall av narkotikahandel.
Fru Lindgren upptäcker liket på måndagsmorgonen. Mordkommissionen med överkonstapel
O. P. Nilsson anländer. Vid obduktionen upptäcks att Vivianne var en grov narkoman. Därför blir också Kjell Myhrman inblandad liksom polismästaren. Han känner till en allvarligt sjuk man, en samhällets höjdare, som p g a sin sjukdom blivit narkotikamissbrukare. Han fick narkotikan av "dr Sömn". Namnet "Agnes" nämns.

Kjell Myhrman intervjuar Carina Strand. Hos henne hittas en tändsticksask med Viviannes namn på. I hennes soffa finns fiber från Viviannes angorajumper. Sedan intervjuar han Alf Aramo.
Scizo Bronko väntar gömd utanför Bergkvists lägenhet. I den brevlådan har han lämnat många brev. Nu vill han vänta ut "Doktor Sömn". Men när han ska ta sig in blir han nedslagen.
Carina Strand häktas som misstänkt för mordet på Vivianne.
Stefan Marck upptäcker att dedikationen i boken till Vivianne är borta.
Kjell Myhrman undersöker Viviannes spalt i tidningen. Ibland skriver hon sin signatur på ett annat sätt. Detta kan vara en signal till kunderna att en leverans har kommit och att det gäller att skicka in pengar i förskott.

Extrakonstapel Eskil F H Knapring står på pass Nu aktar han sig för att somna. Som han gjorde i Gröndal.

Paula Tannel berättar om sin make Gunnars arv. Detta visar sig vara vganska komplicerat. Gunnars far var bror till Elisabeth som var gift med Christer Strand. Denne var son till den jätterike Walter Strand. Nu avliden sedan många år men arvet skulle inte skiftas förrän Walters fru dog. Då skulle arvet gå till den släkting som hade barn. Men Gunnar är ju bara ingift i skäkten. Däremot är Alf Aramo dotterson och Carina sondotter till Walter. Carina har inga barn. Har Alf barn?
O P förhör Tysta Lindgren. Vivianne tycks vara gift!
Stefan Marck har bytt identitet till Sture Magnusson.

En flygvärdinna som skuggas lägger narkotika i en förvaringsbox på T-centralen. Nyckeln till facket kommer i ett brev till Sture Magnusson. Stefan som måste få pengar till sprit slår sönder sparbössan som han skulle ha gett till Archie. Där ligger ett kvitto på en inlämnad film.
Alf Aramo förbereder sig på att lämna Sverige för att hämta sitt arv. Vivianne har dött vid ett lämpligt tillfälle. Henne som han tvangs gifta sig med redan som student sedan hon blivit med barn. Men nu är barnet guld värt. Och Vivianne som tagit på sig att spräcka Stefans och Carinas äktenskap så att det inte skulle resultera i barn. All narkotikan som han tvingats lämna henne för att hon inte skulle avslöja allt. Han hade skickat nyckeln till Stefan.
På filmen finns foton av Viviannes vigselbevis. När Stefan ser det, förstår han sammanhangen. Han tror att han kan få tag i Alf med hjälp av nyckeln. När han går dit grips han av polisen men kämpar sig loss och springer.
Samtidigt är Scizo på jakt efter doktor Sömn. Han spanar på honom från en grävskopa. Han hittar sin doktor, det är Stefan Marck. Men han kommer åt en kraftledning med grävarmen och bränns till döds.
Senare grips Stefan Marck i sitt rum. Men då hoppar han ut genom fönstret, får den tunga gardinstången i nacken och dör.

Man får inte reda på om det egentligen var Stefan eller Alf som mördade Vivianne eller om det var en olyckshändelse.
När Alf Aramo kommer till USA skjuts han ihjäl av sin narkotikaleverantör. Aramo var doktor Ström (eller var det Stefan?). Boken slutar faktiskt i ett frågetecken men den var mycket spännande och bra. En klar förbättring i jämförelse med hans förra bok
.
Kjell Myhrman, tidigare en aktiv idrottsman, är nu alkoholist. Han dricker flera flaskor vin (Beyaz) varje kväll. Och han är ansvarig för att utreda narkotikaproblemen i Stockholm!
till sidans topp