Vic Suneson: Förtroeliga band 1962
 

Adjö min hjärtans kära, adjö min lilla vän
Jag gick mig ut en afton
Vi knöto, vi knöto
Vi träffas väl åter
Han lovade mig sitt hjärta
Blott döden, blott döden kan lossa dessa band
Där mötte mig en flicka, så fager och så skön

Adjö min hjärtans kära, adjö min lilla vän
Linda Ray, schlagersångerska, och f d skådespelerska är gift med Donald (Don) Erner. Han är civilingenjör och uppfinnare och bror till Rikard Erner som är direktör i Ermek, Erners Mekaniska Fabriks AB. Urban Eriksson, fader till de två bröderna, startade företaget. Linda som är född Elsa Larsson 1930 i Karlskrona har varit med på "Tio i topp".
Rikard tar sig in till Linda (de bor båda i samma trappa) och skjuter henne med Dons pistol. Don arbetar över. Linda ringer till Don just när skottet går av. Han rusar hem och när han undersöker Linda överraskas han av Rikard. Rikard påstår att Don måste vara mördaren och att de gemensamt måste arrangera ett självmord.

Jag gick mig ut en afton sidans topp
Frans Leonard kommer. Han är disponent i Ermeks dotterbolag, Doremi musik förlag. Han tror inte på självmordsteorin. Efter många minuter kommer de äntligen överens om att ringa polisen.

Vi knöto, vi knöto sidans topp
Med skrikande däck och med Jönsson (skåning) vid ratten anländer kommissarie O. P. Nilsson (hemort Äppelviken) och kriminalassistenten Aron Andersson till brottsplatsen. O. P. samlar de tre männen i den avlidnas sängkammare, eller "budoir". Det är motvilligt, osammanhängande och motsägelsefullt och O. P. blir snabbt misstänksam mot självmordshypotesen. Till sist beger sig alla till firmans kontor för att kontrollera telefonen. Ingenjör Sundström dyker upp. Rikard har avtalat ett möte med honom klockan 10 på kvällen. Sundström är kontrollant för Ermeks nybygge. Anländer gör också Anneli Wallgren, Dons tekniska assistent och sekreterare. Hon har hållit på med ett experiment på labbet under tiden. En frispråkig ung dam.
O. P. är tillbaka på Kungholmsgatan och kan ta sekreteraren,
fröken Rings tjänster i anspråk. Hon vet att telefonen från mordrummet var kopplat till ett av 100 nummer däribland Frans Leonard och Malin Lindén, Rikards sekreterare.
Sedan träffar O. P. Don på hans arbetsplats. Där är också Rikard och fadern Urban. Don grips för mordet och förs till polisstationen.
När Rikard går in på sitt kontor ringer någon som med en otydbar röst säger att personen vet att direktör Erner dödade Linda Ray.

Vi träffas väl åter sidans topp
Strax efter kommer Ermeks PR-man, Alvar Skerp. Rikard pekar på vad som talar för Dons skuld och Alvar föreslår en bra advokat, Hilmer Sjögren. När han gått tänker Rikard igenom vem som kan vara honom på spåren. Vem är "Rösten"? Under hans oroliga funderingar kommer Anneli. Och sedan Malin Lindén. Hon avbröt sin semester när hon hörde på radion vad som hänt.
Rikard är helt uttröttad men kan inte gå hem. Klockan 4 väntar det uppskjutna mötet med ingenjör Sundström. Först därefter kan han gå hem. Ett brev kommer plötsligt i brevlådan. "Jag vet att ni dödade Linda Ray. Jag kommer igen".

Han lovade mig sitt hjärta sidans topp
Polisen på väg till Doremis lokaler. Träffar Frans Leonard. Innan de släpps in lämnar hastigt en annan person kontoret. Malin Lindén. Hastigt iväg till hennes adress på Torsgatan 64. Där finner de Malin och Alvar Skerp. Alvar gjorde rekryten i Karlskrona i början på 40-talet. Det var då Linda (Elsa) som 15-åring blev med barn. (Är det detta som är bakgrunden och motivet för mordet, den tidiga graviditeten?).
O. P. och Aron gör husundersökning i Dons lägenhet. En bok står upp och ner. I den finns ett brev. Från Don till Linda.
Falk har varit i Karlskrona. Kommissarien får en rapport mottagen av B. Ring och utskriven av
Renate Helgesson. Handlar mycket om Elsa Larsson födda dotter 1945 då Linda var 15 år. Fader okänd. Barnet dog med 2 1/2 år. Mycket goda vitsord för Elsa överallt. Sommaren 1944 var Henrik Sundström i stan liksom Alvar Svensson. Men också Rikard Erner.
Rikard Erner kontrollerar skrivmaskinerna på kontoret för att ta reda på vilken maskin det senaste hotelsebrevet skrivits. Får napp i Frans Leonards rum.
Hemma spelar han igen bandet med den radioteaterinspelning som Linda en gång gjorde. Den inspelning han använt för att kalla på Don vid telefonsamtalet.

Blott döden, blott döden kan lossa dessa band sidans topp
På begravningen kommer Lindas moster Malin. Och Urban Eriksson som inviterar kommissarien till sitt hem för att informera honom om en viktig sak. Att släppa Don och att han själv har ett år kvar att leva.
Kommissarien släpper Don. Avsikten är att den verklige mördaren ska agera. Rikard bjuder in Don för att fira frisläppandet. Men lurar i väg Don till ett inbillat möte på kontoret med den verklige mördaren. När han kommer fram blir han nedslagen av sin bror. Och sedan kommer Mannen med "Rösten" som Rikard stämt träff med. Rikard slår ner även honom. Det är Frans Leonard. Sedan ringer han polisen. Och ger sin tunna förklaring av vad som hänt. Om att Frans bedrev utpressning mot Don för att inte avslöja att han var far till Lindas döda barn. Men Henry Sundström kan avslöja att det är lögn eftersom han är fadern.

Där mötte mig en flicka, så fager och så skön
Don vaknar på sjukhuset med en vacker flicka bredvid sig. Det är Anneli. sidans topp