Vic Suneson: Hon såg sig dö 1973
 

På badorten arrangerar Ulla Karenius en olyckshändelse. Det ska se ut som om hon drunknat under sin kvällssimning. Hon blir Inga Serlander.
Hon tar tåget till Stockholm för att träffa sin syster. Systern heter Inga Serlander men i Stockholm lever hon som prostituerad under namnet
Ingrid Svensson. Hela den noggranna planen hon utarbetat tillsammans med Kurt Ebbegren rasar ihop då hon finner systern strypt i sin säng. När hon lämnar lägenheten känner hon sig förföljd av en man. På hotellet tar en man som vet hennes rätta namn kontakt med henne.
På badorten har kriminalassistenten
Rigestam hand om försvinnandet. Förhör pensionatsvärdinnan fru Lundblad.
Polismästaren
Fontén i Strängnäs (Ulla Karenius hemort) får ärendet på sitt skrivbord. Polisinspektören Birger Frost tycker att avsaknaden av körkort och armbandsur i Ulla Karenius efterlämnade tillhörigheter är mystisk. Liksom det faktum att Ulla två månader tidigare råkat ut för en bilolycka och då sagt sig ha blivit trängd av vägen av en stor lastbil. Dessutom slogs hennes labrador ihjäl med en yxa.
Frost intervjuar kollegor till Ulla på hennes arbetsplats länssjukhuset. Syster Gertrud tycker att Ulla förändrats mycket de senaste månaderna.

Att Ulla inte får kontakt med Kurt beror på att denne ligger på Danderys sjukhus efter en bilolycka. Hon vandrar planlöst omkring i Stockholm. På ett galleri tar plötsligt en ung man kontakt med henne. Han tar henne för Ingrid. Han heter Markus Ek och bjuder på lunch på Freden. Han vill att hon poserar för en tavla med Maria Magdalena. Det är ett sätt för henne att komma undan sin skugga. Hon flyttar in hos Markus sedan han hämtat hennes bagage på hotellet. I bostaden finns också en knarkpåverkad man, Bosse, som tror sig se spöken när han ser Ulla. Han svimmar och förs till sjukhus.
Sedan de målat och ätit läser Markus i tidningen att Ingrid är död. Vill veta vem hon egentligen är!
Hon blir förskräckt men försvarar sig med att hon behöver en ny existens för att slippa undan en man som jagar henne.
På natten hör hon att Markus pratar med kvinna. Hon börjar misstänka honom och bestämmer sig för att flytta därifrån. Nästa dag åker hon till Danderyds sjukhus för att försöka kontakta Kurt.

Ingrid Svenssons städhjälp Brita Wallin hittar liket. Kommissarie O. P. Nilssons grabbar är snart på plats. Inspektörerna Tomas Gruck och Aron Andersson, kriminalens frodige chefstekniker, hittar ett gömt id-kort på Inga Serlander samt en spegel med enkelriktning. Bedrev någon utpressning?
Rättsläkaren
Sören Olofsson vill ha liket för obduktion för att kunna avgöra vad som orsakat döden. Ingrids fingertoppar är brända. Tortyr eller påtryckningsmedel för att få henne att avslöja något?

Ulla kommer till sjukhuset och blir igenkänd som just Ulla av en tidigare kollega. Hon förnekar detta och hittar till sist Kurt. Kurt överraskar henne med att be henne försvinna men ger henne ett förstulet meddelande om att allt inte är som det borde. Hon bestämmer sig för att åter ta in på hotellet. Där får hon genast ett nytt hotfullt telefonsamtal.

Johnny Peterson, fotograf, låter sin fästmö Lillan Liljegren skriva ut utpressningsbrev till de män han fotograferat i Ingrids "salong". När hon går för att posta dem kommer Affe, Alf Dahlström. Det är han som skuggat Ulla. De tror att Ulla vet var pengarna finns. En annan prostituerad, Barbro Ljung, dyker upp. Hon är rädd för vad som hände Ingrid.

På sjukhuset rekognoserar Kurt Ebbegren flyktvägarna på natten utan att bli upptäckt.

Det är morgonkonferens hos kriminalkommissarie O. P. Nilsson. Den frodige Aron Andersson har fått lämna sin favoritstol åt kriminalinspektör Elsa Amundson. Där finns också Tomas Gruck med sitt välansade skägg. Efter en stund dyker också rättsläkaren Sören Olofsson upp.

Nästa dag får Ulla ett Poste Restante brev från Kurt som bifogar en nyckel till Sveavägen 122. När hon kommer dit emottas hon av Siv Rydin, Kurts frånskilda fru.

En ansedd riksdagsman söker upp O. P. Nilsson. Han har fått utpressningsbrev sedan han besökt Ingrid.
Tomas Gruck besöker Johnny Petersons fotoaffär och ateljé. Han lyckas lura med sig ett fotografi med Johnnys fingeravtryck.
O. P. Nilsson åker till Barbro Ljung och blir först fientligt bemött. Men får sedan viktig information. Johnny Peterson har berättat om tortyren. Johnnys vänner är Alf och Kurt.
I polishuset har Bosse Blomberg gjort entré. Han vill berätta att han sett Ingrid Svensson efter hennes död. Han visar vägen till sin bostad. Där träffar han Markus och Siv!
O P Nilsson erinrar sig att för några månader gjordes storstötar mot 8 stora företag under ett par dagar. Över 2 miljoner kronor försvann.
Tomas Gruck lyckas få ut Johnnys resväska från Lillan och den innehåller alla papper som Johnny tagit från Ingrids lägenhet. Där finns mycket intressant.

När Ulla och Siv är tillbaka i Kurts lägenhet ringer Kurt. Han vill att hon kommer till sjukhuset. Först åker de till ett hus i Lännersta utanför Stockholm där Kurt har en specialbyggd Mercedes parkerad. Kurt går i förväg. Ulla hör något dovt som låter som ett slag. Sedan kommer Kurt och säger att han funnit Alf Dahlström död och att de måste ta kroppen med sig. Kurt vill att Ulla kör Alfs bil med kroppen i bagageluckan.

Poliserna åker åter ut till konstnären Markus. Han ritar också kläder till Siv Rydins boutik. Just då ringer Siv. Hon vill att Markus ska komma till Lännersta omedelbart.

Efter diverse intermezzon kommer de fram till Alfs verkstad. De lägger kroppen på golvet och åker tillbaka till Lännersta.
Vad de inte vet är att Alfs anställde Bobo Jonsson sitter och hånglar i smyg med sin Gunilla i en bil i verkstaden. De ser båda vad som händer och ringer polisen som snabbt är på platsen. Gunilla har hört "Lännersta".
Ute i Lännersta letar Siv Rydin förtvivlat efter de pengar hon är övertygad om att Kurt gömt i huset. Till sist förstår hon att de måste ligga i bilen. Då kommer Kurt och Ulla. Ljuset slocknar, Kurt tänder en fotogenlampa och förbereder tankning av bilen.
Ulla vill hoppa av hela affären med Kurt och åka hem till Strängnäs. Det blir bråk, lampan slås ner och bensinen fattar eld. Siv dyker upp och vill köra ut Mercedesbilen. Ulla springer ut och svimmar.
O.P Nilsson och Tomas Gruck är på väg till Lännersta. De ser eldskenet och vet att de är på rätt väg. Mercedesen kommer ut med en eldkvast efter sig. Bensintanken exploderar. Siv och Kurt två vacklar ut svårt brända. Alla tre hamnar på sjukhus.

Kurt Ebbegren begick rån som gav stora pengar. Han ville ha hjälp av sin tidigare fästmö Ulla Karenius med att få ut pengarna ur landet. Ulla berättade så mycket för sin syster Inga att denne förstod sammanhanget. Inga jobbade ihop med Johnny och Alf för att komma åt Kurts pengar. Siv Rydin torterade och mördade Inga för att få uppgifter om pengarna. Alf mördade hon då hon överraskade honom i jakten på pengarna i Lännersta. sidans topp