Vic Suneson: Hör intet ont 1969
 

En novell samling

Hör intet ont
Den pedantiska kontorschefen Viking Kronholm lyssnar ofrivilligt till ett samtal mellan en man ock kvinna på en restaurang i Nyhavn. De planerar ett mord. Han anförtror sig motvilligt åt krögaren Oscar Davidsen som vet att berätta att de två är deckarförfattare som diskuterar en ny intrig.
En månad senare läser han i tidningen om en "gåtfull olyckshändelse i Hellerup. Kriminalförfattares hustru hittad mördad". Tillvägagångssättet var det i restaurangen planerade. Han går för att ringa polisen men får hjärtslag och faller död ner.

Gräsmattan
En begravningsentreprenör vårdar ömt sin gräsmatta. Han fru Lily, skriver följetänger. Sylvia, 26 år, är dotter till en av grannarna. Lily är bortrest sedan en månad. Till Italien. Snart får han skriva om bilolyckan i Italien och göra en skenbegravning där nere så att hans fru kan komma till ro.

Anni i farten:
En collier kommer bort
Direktör Kroneck har gäster. Bland andra Lora och hennes moster Anni. Kronecks dotter Vera förlorar sitt dyrbara halsband. Gästerna misstänks. Moster Anni får tillfälle att spela detektiv och avslöja att det är fadern och dottern själva som tagit hand om halsbandet för att lura försäkringsföretaget.

Dam i kiosk
Moster Anni (fröken Eriksson) sköter kiosken på järnvägsstationen. En mystisk man stiger av tåget. I kvällstidningarna läser hon om förskingring i en frikyrka men störst är rubrikerna om en rånkupp i Stockholm. Hon blir övertygad om att främlingen är en av rånarna. Hon skuggar honom i den lilla staden och vänder sig till sist till landsfiskalen som överseende informerar henne om att båda rånarna redan är gripne. Men förskingraren kan han strax gripa, för det var ju han som främlingen var.

En tur i bil
Mannen har sin unga styvmor bredvid sig i sin snabba bil. Fadern är död och i testamentet lämnade han allt till sin fru. Hon var otrogen flera gånger, även med styvsonen. Hon erkänner att hon hjälpte fadern "över gränsen" eftersom han led av sin cancer. Mannen har parkerat bilen på en bryggkant. När han hotar med att köra dem båda ner i vattnet öppnar hon sin dörr och stiger ut. Hon faller direkt i vattnet. Hon är rädd för vatten och kan inte simma. Triumferande gasar han på. Han hade hela tiden backväxeln ilagd.

Se intet ont
Berit känner att någon försöker mörda henne. Hon är myndig om några månader och ska då få ta del av sitt farsarv. Men vem är mördaren? Hon misstänker alla utom sin fästman Svante. Men just han är det!

Vaknatt
Fyra personer råkar ut för en bilolycka och hamnar på samma sjukhus. Sköterskan känner igen chauffören som den man som en gång övergav hennes mor. Denne man stryps under natten. Kommissarie Bull får mördaren att försäga sig.

En triologi om ett obetydligt triangeldrama
Samma händelse beskrivs utifrån tre personers synvinklar. De är en man, hans f d fru och den man som hustrun lämnat maken för. Båda männen har varandra ovetande planerat att mörda kvinnan men båda avstår i själva handlingsögonblicket.

Säg intet ont
Här är vi plötsligt i Ronneby. Familjeföretaget har hamnat i knipa och ett extra styrelsemöte ska hållas. Företagets PR-chef, Evelyn, mördas av sin halvsyster Kristina. Motivet är svartsjuka. Här medverkar kriminalkommissarie O P Nilsson.

Medan brasan brann ut
Här rycker kriminalkommissarien Kjell Myrman in - tillfälligt anlitad av Interpol för att hitta en narkotikalänk i Helsingör. På hotellet Hamlet bor förre cirkusartisten och morfinisten Jörgensen. Han är distributör för en internationell liga. Men det är Jörgensens fästmö som mördar honom när hon fått reda på att han är gift.

Här ligger en hund begraven
Malmötåget lämnar Stockholms central. De sex resenärerna fyller den lilla rökkupén. Genom att iaktta dem, deras beteende och klädsel, samt lyssna på vad de säger, kan Kjell Myrman snart avslöja vem av de fem det är som är skyldig till den juvelkupp på ett Stockholmshotell som kvällspressen redan skriver stort om på första sidan.

Gärning i sin egen dager
Kamreren Martin Axelsson går ut tidigt för att rasta sin hund Skall. Hunden hittar en död, ung kvinna. Det är Elvy som mannen träffat på den tvivelaktiga klubben Lorry kvällen innan. Kriminalassistenten Assar Berglund utreder. Martin kastar misstankar på en Curry Cohlin. Men Berglund avslöjar att det är Martin själv som dödat Elvy. Han faller på "teknisk bevisning" som en förlorad byxknapp och spår efter hans skor.

Gör intet ont eller Ingen rök utan eld
Ulf ser ut över grannhuset. Det kommer gul rök ur skorstenen. Grannfrun Ellen har nyss åkt iväg trots att det är snö, bitande kallt och snart jul. I grannhuset sliter och svettas Stellan framför en rödglödgad värmepanna. Det är en kropp han måste elda upp. Sedan måste blodspåren tvättas bort. Men när polisen kommer för att anhålla honom sedan grannen ringt och tipsat om dådet, är hans fru i gott förvar hos svärmor på Gotland och kroppen är ett får som svärmor haft med sig som julklapp. I ilska över att det inte var den efterlängtade äkta mattan beslöt sig Stellan för att elda upp det.
till sidans topp