Vic Suneson: I dimma dold 1951
 

En tidning kostar 20 öre, en månadslön för en kontorist 300 kr. Det utspelar sig år 1950

Lora Willding, en ung fru med tvivel i hjärtat och en fast beslutsamhet.
Walter Willding, en egoistisk lätting med blick för slanka linjer och många begär
Anni Eriksson, Loras moster, en gammal ungmö med vakna ögon och oväntat motorintresse
Jack Willding, Loras svåger, en ung man med motorbåt och ihärdig frågvishet
Jimmie Hedström, Walters älskarinna
Fredrik Sjövall, Loras advokat
Olle Lindaeus, Loras barndomsvän
Vilma Jansson, familjens faktotum, trogen, trägen och törstig
Hulda Lundström, en tidningsgumma med dåligt hjärta - på rätt ställe
Albert Andersson, en affärsman med fumliga fingrar och betydlig omsättning
Bojan, en ros på Stureplan med mera utpräglat affärssinne
John, Bojans "beskyddare" med klackring och än mer utpräglat affärssinne
Don Miguel Alonso de Gonzales, en sydamerikansk diplomat med en vänlig hustru och stor bil
Kjell Myhrman, kommissarie vid statspolisen, rödhårig, envis och med stort cigarettkonto.

Lora skjuter Walter av svartsjuka i huset på Solsidan. På vägen hem till lägenheten får hon sladd och kraschar med bilen. Nu kan hon inte ordna sitt alibi med Anni hemma. Plötsligt är hon vid Inga Nordströms lägenhet. Inga och hennes man är bortresta. Lora tar sig upp på vinden och via en piskbalkong ner på lägenhetsbalkongen vars dörr är öppen. Det finska hembiträdet är på väg att knulla med en man. Det är bara att smyga sig därifrån sedan de båda somnat efter ansträngningen.

På gatan får Lora kontakt med en sjuk tidningsgumma som hon hjälper hem. Där kan hon sova en natt. Men tidningen kommer ned en bild av henne och hon blir rädd för upptäckt och försvinner.

På en en enkel restaurang spiller en man kaffe på hennes klänning. Det är Albert Andersson med en liten agenturfirma. Han behöver en skrivhjälp och Lora är anställd. Men var ska hon sova? Hon får dela en sovplats med en hora, Bojan. Tills hallicken Johnnie kommer och vill att hon ska klä av sig så att han kan kontrollera om hon duger som hora. Ute på gatan igen räddar hon en liten pojke från att bli överkörd. Föräldrarnna är diplomater från Buenos Aires. De behöver ett hembiträde. Men plötsligt en dag är Jimmie, Walters älskarinna i huset. Rädslan för upptäckt blir för stor. Hon försvinner igen.

Hon går hem. Där finns Kjell Myhrman. Han väntar på henne. En verklig nyhet: Hon är inte skyldig, hennes man var redan död, förgiftad med cyankalium då hon sköt honom.

Anni berättar om de tre giftkapslar som Walter hade. Kjell åker direkt med henne ut till Solsidan. Burken i nattduksbordet är tom. Då kommer plötsligt Jimmie dit. Hon vill hämta ett guldarband som Walter lovat henne. Hon anklagar Lora för att ha mördat Walter, Anni anklagar henne för att ha tubbat Walter att mörda Lora.

Kjell har ett samtal med advokaren Sjövall. Han är styrelseordförande i den firma som Loras far så framgångsrikt drev under kriget. Nu går den sämre efter stora kontantuttag. Har Sjövall utsatts för utpressning av Walter?

Jack kommer på besök till Lora. Det är hans födelsedag. Han vill fira den på Solsidan. Där vill han samla alla inblandade i mordet. (En klassisk genomgång?) Diverse hot och avslöjanden fram och tillbaka. Kjell Myhrman tjuvlyssnar i bakgrunden. Det är Jack som är mördaren. Nej det är Olle som kommit över gift från sid tid i Sydamerika och som vill bli av med sin rival för att själv få ta hand om sin barndomsförälskelse Lora.
till sidans topp