Vic Suneson: Linje Langeland 1972
 

Stefan Salkowicz, flyr från ett land i östeuropa, tillsammans med sin fru Vera och 12-årige son Ilja. Farbror Gregor är med på flykten som arrangeras av bl a Kali, en hemlighetsfigur med många namn. De kommer till den långsträckta ön Langeland i Danmark. De inkvarteras i den lilla byn Bagenkop. De blir inlåsta men Ilja lyckas ta sig ut via en ventillucka på toaletten.
Stefan måste följa med Kali för att hämta papperen och pengarna. De åker in i skogen. Stefan hör ett skri som av ångest och blir sedan nedslagen.
Kjell Myrman, som ibland kallar sig Martin Newman, semestrar på Langeland med sin fru Bodil Söderström-Myrman, som Kjell räddat ur en svår narkotikahärva i Stockholm. I "Tjugoett" samarbetade Kjell med Bodil från Grupp 21 och blev skjuten, nästan till döds. De hör båda skriket och hittar efter en stund en död person med en skada i nacken. De letar hjälp och när de kommer tillbaka är liket försvunnit. Hans Fredriksen, polischef i Rudköping, blir irriterad. Även kriminalchefen från Svendborg, Svend Bakke, anländer. Mannen har varit död i flera dar att döma av likstelheten.
På kvällen tar Kjell och hans fru en promenad till en gammal smedja i närheten av fyndplatsen. De tar sig in och Kjell fotograferar fotspår i dammet. Då blir de instängda. Någon sätter fyr på halmtaket. Med uppbådande av sina sista krafter lyckas Kjell få upp dörren med ett kraftigt järnspett och räddar livet.
När de kommer tillbaka till den hyrda lägenheten upptäcker de att någon sökt igenom den.

En oidentifierad båt uppbringas av den snabba danska tullbåten Viben. Föraren och ägaren är direktör Ole Rasmussen, 26, son till filmdirektören Egil Rasmussen. Ressällskap är Lotte Lei, 23, vacker mannekäng.
Ilja gömmer sig i bagageutrymmet i en parkerad bil i hopp om att någon ska ta honom till ambassaden i Köpenhamn. När bilen stannar kan ha ta sig ur bilen men finner sig inlåst i ett garage. I garaget finns emellertid en lönndörr som tycks gå till ett grannhus. Där finns män som pratar om hemliga leveranser. En av dem är Egil Rasmussen. Ilja lyckas lämna huset och vandrar omkring i Köpenhamn fruktlöst sökande efter ambassaden. När han söker skydd för regnet i en portgång tar målaren Preben Pils hand om honom. Han ordnar så att han får mat och husrum. När "farbror Gregor" dyker upp hotar Preben med att kasta ut honom. Men denne fortsätter att bevaka huset.

Mads Hendriksen, fiskare med ärvd båt och extraknäck. Nils Truel är förste besättningsman. De deltar gärna i den givande smugglingstrafiken av människor.

När Stefan Salkowicz återfår medvetandet halvligger han i en bil med Gregor och Kali. Gregor heter egentligen Josip Beck och det är han som räddat Stefan undan angriparna i skogen. De kommer till ett hotell där Vera finns. En sminkmästare, mäster Oluf, ska förvandla Stefans utseende så att det ska bli möjligt att ta honom till Tyskland. Nu heter paret Ivan och Sonja Kleber. De får nya pass och transporteras till Köpenhamn där de inkvarteras på ett bekvämt hotell.
Stefan försöker fly men går ner sig i ett vattendrag, förlorar sin väska, och blir sjuk.
Det knackar på dörren. Någon frågar efter "Sergej Suvarov"!

Kjell och Berit kör till Rudköping (den största staden på ön Langeland) och sedan Svendborg (på ön Fyn) för att få framkallade de bilder Kjell tog i smedjan. Men i fotoaffären finns Överste Kali, välkänd i de kretsar där Kjell arbetade dvs FNs narkotikabyrå. Han bestämmer sig för att åka till Köpenhamn och träffa SÄPO-polisen Klas Vipperup. De tar bilen på färjan från Nyborg till Själland. När de ska köra av båten upptäcker Kjell en bomb under framsätet. Han lyckas avaptera den. Och undkommer ett nytt mordförsök.
Hos Vipperup blir bilderna framkallade. Ett tog Kjell just när dörren till smedjan slogs igen. Det finns en man på bilden. Det är
Peder Svarts, en i Mads Henriksens besättning!
Vipperup och Bakke följer med till Bagenkop och tar sig en titt på den nedbrunna smedjan. De tittar också på platsen varifrån "liket" försvunnit och hittar i stället vid "Grevens Grav" Peder Svarts ihjälskjuten med ett nackskott.
Kjell och Vipperup förhör Mads. De har funnit hans pistol på båten. Det var med den som Peder Svarts sköts. Dessbättre för honom kan hans ringförlovade fästmö
Else Kring, bibliotekarie i Röjle ge honom alibi.

Den danska tullen och polisen bevakar en transport från ett misstänkt hus med ett företag Prototype AB. Spaningsledare Madsen leder arbetet. En man går ombord på en båt med två påsar. Tar sig till Landskrona där svensk polis tar hand om båten. Man finner stora mängder heroin och LSD. Man griper direktören Jespers. Som dock visar sig vara hans chaufför som svär på att han inte känner till lasten.

Preben tar med Ilja till Zoologisk Have i Fredriksberg. Där ritar Preben av turister för att få ihop pengar till förlustelserna i parken. Plötsligt är det någon som skriker "Suvarov!" efter Ilja som blir rädd och springer rätt i famnen på Kali. Han förs tillbaka till sina föräldrar.

Stefan Suvarov är en av världens främsta experter på biologisk krigföring. Han är "död". Dvs hans kropp är hittad död. Han kommer från Rumänien. (Vilken "organisation" ligger egentligen bakom flykten från östlandet. CIA eller KGB?).

Besättningen på en båt finner ett illa tilltygat lik efter en man. Han har handlingar på sig som visar att det är en känd vetenskapsman från öst som heter Suvarov. Han har också ett falskt pass med namnet Stefan Salkowicz. Ortens läkare kan emellertid avslöja att allt detta är falskt. Det handlar om en nyss avliden och begravd dansk som heter Botelsen! En undersökning visar att Botelsens kista är tom.

Någon tar sig in i Else Klings lägenhet på natten. Hon slås medvetslös. Vaknar upp bunden i en bil. Snart hamnar hon i en motorbåt. I båten ligger också Niels Truel medvetslös. Båda lämpas överbord. Niels Truels kropp återfinns aldrig. Else Kring lyckas däremot ta sig i land paddlande på en plankstump. Svimmar och förs till sjukhuset i Rudköping.
En falsk läkare tar sig in för att ge henne en spruta. Han avslöjas. Det är Mads Henriksen!

Målaren Preben Pils ger sig tillkänna för polisen. Han är orolig för Ilja. Han kan rita hur personerna såg ut som grep pojken.

Kali och Beck ska flyga med familjen Suvarov till Irland klockan 1435 från Köpenhamn. De åker i en bil som förföljs av en röd sportbil och en civil polisbil. De undkommer genom att köra på rött över en klaffbro. Färden förefaller gå till Kastrup. Men det är på Köpenhamn Syd som det lilla flygplanet väntar. Just när de ska stiga ombord kommer polisbilen i fatt och överraskningen utnyttjas av Ilja som springer till den väntande Preben.
I flygplanet tar Kali fram sin tunga Luger men Beck kontrar med att det finns en väska med en bomb i bagaget som han kan få att explodera med en knapp på sitt armbandsur. Då hörs pilotens röst. Det är en bandinspelning som upplyser om att han hoppat i fallskärm och att planet sprängs i luften om några sekunder.
Det var två rättsfall som gick i varandra som gjorde situationen komplicerad. Svartsjuka och smuggling. Mads handlade i sinnesförvirrning då han försökte dräpa Else som haft ett gott öga till de flesta unga männen på orten. Det var Ole Rasmussen som ledde "linje Langeland".
Det smugglades livligt från öststaterna till Norden. Cigaretter, sprit men även narkotika och också människosmuggling.
Kali var rysk toppagent som ville hoppa av till väst. Han hittade Suvarov som en lämplig "sköld". Vera var född i USA och ville tillbaka till sitt hemland. Beck, som hette Brown var CIA-agent. Han ville själv hoppa av till Brasilien för att tjäna mer pengar. Det var herrskapet Myrman som förstörde allt för ligan i Danmark. Kali övertalade Niels Truel att döda Peder Svarts.

till sidans topp