Vic Suneson: Mördaren har matchboll 1949
 

Nisse och Ville Sunderlin är teknologer och tvillingar, rufsigt ostyriga tennisungdomar med starkt intresse för deckarromaner.
Freddie är bartender i T-hallen, den nya tennisbanan i Stockholm.
Berit Ekegren är en tennisstjärna met hetsigt temperament (spelar mix med Lind) och Jack Butler är T-hallens engelska tränare. Hallens förste vaktmästare är Evert Nilsson.
Leif Lind, en blivande storspelare? Bernt Eriksson är en av hans fans. Har sett bättre ekonomiska tider sedan faderns, Magnus Erikssons firma gick i konkurs. Erik Arnblad är tennismästare sedan många år och har en lönsam tennisaffär.
Verner Lundgren, intendent i T-hallen, kan inte spela tennis mer sedan en skada lett till amputation.

Fredberg, hovmästare i T-hallens restaurang. Klara är servitris.
Albert Ohlin är direktör och ordförande för T-klubben. Hans vackra fru Ulla gillar förutom tennis, bridge och korsord. Kamrer Elmgren, hans kamrer.
Billie Borgne, ung lovande skådespelerska, vill ha Leif Lind. Var en gång gift med Magnus Eriksson.

Leif Lind slår Erik Arnblad och blir Sveriges nya tennismästare. Efter matchen försvinner han medan uppvaktningen väntar i restaurangen. Hittas mördad i omklädningsrummet. Slagen i huvudet. Piprökande kommissarie Svensson, polisläkaren Ehlman och kriminalaren Blom stöter till liksom journalisten Gunnar Lindgren. Konstapel Holmgren kommer med i ett senare skede av boken.

Det blir ett utredande om alla trappor som förbinder våningarna med varandra, särskilt restaurangen med pannrummet där den mördade hittades. Fröken Ekegren, Arnblad, Albert Ohlin och Billie Borgne, Bernt och Magnus lämnade alla restaurangen för ett kort ögonblick. Journalisten försov sig i pressrummet. Det är Arnblads racket som använts som mordvapen.
Kommissarien undersöker Linds lägenhet. Då dyker plötsligt Ulla Ohlin upp. Hon letar efter brev som hon oförsiktigt skrivit till Leif.
Konsulinnan Ester Jansson besöker kommissarien. Hon pekar ut Billie Borgne som mördaren.
Berit Ekegren försvinner.

Tvillingarna misstänker journalisten Lindgren. De spionerar på honom då han i hemlighet besöker T-Hallen och Verner Lundgren. Där är också Arnblad. Kommissarien kommer dit. Arnblad erkänner att han mördat Lind. Varvid Berit Ekegren rusar in och påstår att de är hon som slagit ner honom med racketen. Men båda är oskyldiga till mordet. Lind dog nämligen genom kvävning.

En skoputsare har information att lämna. Billies kavaljer Walter (utrikesrådet) tubbas att ljuga om tid för telefonsamtal.
Ingenting händer på flera veckor. Svensson blir först deprimerad och tar sedan initiativet. Han kallar till en konferens i klubbrummet i T-hallen med alla misstänkta. I bästa klassisk deckarstil sammanfattar han sedan vad som hänt och uppmanar alla att tala sanning. Han hotar med att mördaren kan slå till igen.

Bridgeafton hos makarna Ohlin. Berit och Bernt, Arnblad samt ett Djursholmspar, disponent och fru Classon. Magnus ringer till Billie och övertalar henne om att de ska träffas på ett konditori.

Inger Johansson, en tidigare lovande tennisspelare som fick en obotlig sjukdom och dog. Hon var halvsyster med barmästare Freddie.
Konsulinnan Esther Jansson kallar alla inblandade till sin villa i Nämdö fredagen den 13:e för att med hjälp av ett österländskt medium,
Doktor Krassim, lösa "gåtan". Denne avslöjas dock av kommissarien som hetande Karlsson och vara en för polisen känd bedragare.

Under middagen svimmar bankiren Magnus Eriksson av rädsla för att de ska bli "tretton vid bordet".
När Bernt plötsligt aviserar att han vet vem mördaren är, slocknar ljuset och han blir skjuten till döds.
Vad har egentligen hänt? På natten funderar många av "gästerna" som har svårt med sömnen. Bernt har tydligen agerat som utpressare mot flera. Nu är de av med honom. Ett skri väcker alla. Från bankir Erikssons rum. Han ligger i sängen med ett sår i nacken. Men levande. I rummet är den hysteriska Billie Borgne. Hon är narkoman. Magnus var hennes langare.

Kommissarien försöker locka fram mördaren genom att påstå att Eriksson vet vem som slagit ner honom och kommer att säga detta när han återfår medvetandet.

Freddie lockar ut Berit Ekegren i en kanot för att förklara henne sin obesvarade kärlek. Och för att erkänna att det är han som är mördaren. Han berättar om hur hans syster blivit våldtagen efter en supfest, blivit gravid och dött av sviter efter aborten. Han svor att hämnas de två männen, Leif och Bernt. Berit välter kanoten och försöker simma mot land. Men Freddie är efter henne och drar ner henne…Men räddas av Erik Arnblad i sista ögonblicket. Freddie drunknar. Det blir bröllop mellan Erik och Berit.
till sidans början