Vic Suneson: Mördaren inom mig 1969
 

Lousie Bright Gregersson skriver deckare och är gift med Jarl Gregersson, bokförläggare och huvudägare i Gregers Förlag. Louise planerar ett mord. Är det ett fiktivt, litterärt mord eller är det ett verkligt. Någon ringer henne anonymt och frågar efter mordplanen. Gregersson är misslynt över att Lennart Friland, Louises morbror och kamrer på Gregers, inte kan hålla planen vad gäller författarnas manus.
Åke Ask, försäljningschef på Gregers är lika upprörd över författarnas senfärdighet.
Blenda Gregersson-Hall, Jarls kusin, driftig modedrottning, kommer på besök. Hon vill sälja sina aktier i företaget för att kunna köpa en boutique. Men det skulle kunna ruinera firman.
- Louise kommer också till kontoret. Träffar flickan i växeln,
Asta Segerblom och kassörskan, den betrodda fröken Signe Johansson. Samt Torbjörn Hall, Blendas man mest till namnet. Kanske för att dölja Blendas "något avvikande böjelser". Klassisk dansör. Han får sällskap av Rita Engström, Jarls sekreterare med snygga ben och annat. En "just brud".
På väg hem möter Louise
Assar Trygg, en obetydlig man med intresse.
- Efter middagen med sin man Jarl kommer
Märit Ask, fräsig frilansjournalist med skinn på näsan på besök. Hon är gift med försäljningschefen. Det blir en diskussion om vad som är viktigast i en "kriminalroman" (30). Också om att skriva som underhållning eller göra socialreportage (ett nytt sätt att skriva som börjar göra entré vid decenniumskiftet 60/70 och sedan tog över alltmer inom deckargenren. Sunesson föredrar tydligen deckare som underhållning, precis som jag).
-Louise berättar för sin man Jarl att hennes kommande deckare ska bli en nyckelroman. Den ska handla om ett bokförlag, "Helmers förlag" och personerna ska hämtas från Gregers men göras "inverterade". Det är förlagschefen som ska mördas och gärningsmannen är hans hustru. En intrig som inte tilltalar Jarl nämnvärt.
- Jarl ringer företagets styrelseordförande, bankdirektören
Sven Hagberg. Men han chockeras inte av Louises förslag utan föreslår att hon får fortsätta. Gustav "Gusten" Åkesson, egentligen produktionschef men titulerades faktor med sportintresse är starkt kritisk mot hur annonsen om företagets debattserie "ORÄDD" ser ut. Som en annons för preventivmedel! Men Bengt Paulman, akademiker och litterär chef med vänsterkänslor tycker att den är OK.
-
Waltersson är en författare som hellre vill ha förskott en producera litterära alster.
- Louise får nya telefonsamtal och anförtror sig åt sin morbror Lennart Friland.
- Det ska hållas bolagsstämma. Jarl och Hagberg har aktiemajoriteten. De släpper bomben om att företaget behöver pengar och därför tänker ge sig in i porrbranschen! Med mottot "Präktig Porr". Alla utom Åke Ask reagerar häftigt negativt på förslaget. Jarl mår inte bra och vill ha en halvtimmas paus. När pausen är slut återvänder han inte. Plötsligt far en skrikande skugga förbi fönstret. Jarl Gregersson har störtat till marken och är död. På samma sätt som Louise planerat i sin bok.
- Förste kriminalassistenten
Tomas Gruck "med sydländskt utseende" är på plats. Likaså hans kollega förste kriminalassistenten Aron Andersson, fenomenal brottsplatsundersökare. Och rättsläkaren Sören Olofsson.
- Vilka var tillsammans när de såg kroppen störta? Hagberg, Louise, Friland, Signe Johansson, Åke Ask, Åkesson, Blenda (?). (
Just bland dessa tror jag att mördaren finns. Någon har arrangerat en olycka och nu gäller det att skaffa alibi).
Även
Mildred Hagberg gör nu entré. Och Frilands hushållerska "moster" Fredrika Samuelsson.
- Åklagare
Magnus Wilén underrättas. Liksom kommissarie O P Nilsson. På sitt kontor på polisstationen informeras han av sina två assistenter.
- På förlagskontoret diskuterar man vem som ska ersätta Jarl som VD. Hätska tongångar också kring arv och eventuellt testamente. Och vem som ska hålla tal på begravningen.
- Rättsläkarens rapport visar att den döde hade kloroform i lungorna. Familjens advokat,
Sven Kjellstedt, vet inte vart Gregerssons testamente tagit vägen. Och vilken roll spelar den mystiske Assar Trygg?
Louise Gregersson gör en nattlig tur för att skapa känsla för sin detektivroman, får en gatsten i huvudet, svimmar och vaknar upp hos Lennart Friland.
- Tomas Gruck provar sin hypotes om hur någon arrangerat en tidsinställd olycka åt den med kloroform bedövade Gregersson. Han läser utkastet till Louises nyckelroman. Alla hypoteser om mordsättet bekräftas.
- Assar Trygg avslöjas som en f d polis som fått sluta. Nu är han privatdetektiv och har haft den mördades uppdrag att spionera på hans fru. Nu ger han Louise alibi. Men bara för att senare pressa henne på pengar.
Det är Louises morbror Lennart Friland som försökt tubba Louise till mord på Gregersson som han avskydde. Han försöker mörda Louise genom att strypa henne i motionsrummet. Hon räddas av Trygg med en pistol i handen. Han vill köpslå med båda men stoppas av polisen då de tre försöker lämna lägenheten via kökstrappan.
Friland, som kom att betraktas som sinnesrubbad, hade som största önskan att bli erkänd som deckarförfattare. När en av förlagets deckarförfattare, Malmgren, dog i alkoholism, efterlämnade han ett manus som Friland fick tag på och gav ut under pseudonym på ett konkurrerande förlag. Med Gregersson i livet var detta omöjligt.
till sidans början