Vic Suneson: Mord är mitt mål 1971
 

Åtalet
Det är rättegång med
Ingrid Rilén som rättens orsförande. Åklagare är den fruktade Härje Steen. Ingela Malm, jur. kand. är åtalad för mord på Staffan Dorell, som just har avtjänat sitt straff för dråp på sin fästmö Marina Grönberg. Hennes försvarsadvokat är Östen Callman som är gift med Blanche Grönberg, Marinas storasyster.
Ingelas far är
David Malm, f d kriminalassistent som ofta arbetat under den legendariske kommissarien O P Nilsson.
Åklagarens vittnen kallas in: Polismannen Elgehufvud, grannfrun Marja Ödman,
Aron Andersson, förste kriminalassistent, en jäktad rättsläkare, Sören Olofsson, Tomas Gruck, kriminalinspektör. På mordplatsen hittas Ingelas handskar med krutstänk. Ingela dröjde 30 minuter med att alarmera polisen sedan hon funnit Staffan död. Hon vägrar till en början att tala om varför. Hon skötte Staffans lägenhet medan han satt i fängelse. En annan person hyrde lägenheten och erlade hyran men utan att avslöja vem han var.
Sedan talar hon om att hon såg att en tavla fattades och ville undersöka om det var flera. Staffan sålde tavlor som Bruno producerade. Hon letade också efter papper som kunde avslöja vem den tillfälliga hyresgästen var.
Även O P Nilsson får vittna.
Efteråt håller O P Nilsson konselj. Där är fröken Ring, Tomas Gruck och Aron Andersson. O P kan inte tro att hans kollegas dotter Ingela är en mördare. Även de två andra vill hjälpa till att finna bevis för hennes oskuld.
Elektrikern Fredrik Klasson har sett Ingela gå in i Dorells lägenhet och därefter ljudet av en explosion.
Aron försöker få kontakt med någon medfånge till Staffan. Kanske Sladden Lindgren. Men har är nu frisläppt och tycks vara som uppslukad av jorden.
Nu avbryts all domstolsverksamhet p g a konflikt! Akademikerfacket strejkar!
Tomas frågar ut Ingeborg Persson, herrskapet Grönbergs gamla hushållerska. Hon har klart minne av att Staffan inte åkte iväg förrän Marina redan var uppdragen. Och hon rörde på sig.
Grävmaskinist Ture Tureson gör en hemsk upptäckt. Det är liket efter Sladden!
(
Jag tror alltså att det är Östen Callman, den åtalades försvarsadvokat, som är mördaren! Låt se om jag tippar rätt?).
Tomas intervjuar faster Lea. Och sedan Ingela i fängelset. För honom talar hon om inofficiellt att hon fått pengar "svart" för uthyrningen av Staffans lägenhet och att hon letat efter eventuella avslöjande kvitton sedan hon funnit Staffan mördad.
O P Nilsson bedriver själv fältarbete. Han strosar runt på platsen där Sladden hittades död. Han har tur att träffa på en anställd som är tillfällig nattvakt och som sett någon gräva ner Sladden. Han skulle inte känna igen honom men han har skrivit ner bilnumret! Polisen informerar åklagaren.
Bruno vittnar och informerar om att hans styrka är att kopiera andras tavlor. Han sålde dem som kopior till Dorell. Det var Staffan som var hyresgästen medan Dorell satt av sitt straff. Pengar till hyran fick han av Staffan själv som tydligen sålt tavlorna vidare med god förtjänst.
Tomas kämpar vidare med breven som Marina Grönberg skrivit. En noggrann kontroll av innehållet visavi tidningsnotiser visar att breven inte handlar om Staffan Dorell.
Det blir O P Nilsson som får framföra dessa oväntade fakta inför rätten. Breven handlar om Östen Callman och bilnumret tillhör Callmans bil. Inför sittande rätt anhåller O P Nilsson försvarsadvokaten för mord på Sladden Lindgren.
Östen Callman som gillade "lammkött" förförde Marina. Senare fann han att Marinas syster Blanche var ett bättre parti för en blivande advokat. På lysningsdagen mellan Blanche och Östenn handlade Marina. Hon hotade att avslöja förförelsen. Östen blev rädd och utnyttjade att Staffan knuffat Marina i vattnet till att dränka henne under förmenta räddningsförsök. Staffan i sin tur blev rädd att rättegången skulle leda till att brottssyndikaten till vilka han sålt Brunos tavlor fick reda på att tavlorna var förfalskade och fruktade för hämnd. I fängelset träffade Staffan Sladden som gjort ett inbrottsförsök under lysningsmiddagen hos Grönbergs och sett hur Östen dränkte Marina. Sladdens utpressningsförsök av Östen blev hans egen och Staffans dödsdom.

Marina Grönbergs död 4 år tidigare
Målarmästare
Vitus Grönberg hade ordnat lysningsmiddag för sin dotter Blanche och Östen Callman. Med är också hans fru Gudrun Grönberg deras son Bruno Grönberg och Ingela som skolkamrat och bästa vän med Blanche, vidare den yngsta dottern Marina och hennes fästman Staffan. Där fanns också Violetta Pandino, Vitus enda syster, skild 3 gånger. Staffan hade varit Ingelas älskare, men kände sig nu tvingad av Vitus att ta hand om Marina.
På kvällen hittade Östen Callman den drunknade Marina i husets swimmingpool.
Aron Andersson och Tomas Gruck utredde. Under ledning av Ingelas far David Malm. Staffan erkänner att han knuffat i henne men på den grunda sidan för att hon skulle nyktra till. Sedan hade han tagit bilen och åkt en sväng.
Staffan Dorell dömdes på indicier till 6 års fängelse. Bland indicierna fanns brev från Marina där hon hotade att avslöja att Staffan förfört henne innan hon var 15 år, om han bröt deras förbindelse. Han släpptes efter 4 år och samma kväll mördas han. Domen överklagades aldrig.

Mycket bra och spännande intrig. Enligt baksidestexten ska "upplösningen bli en överraskning för alla utom den mest tränade och listige deckarläsaren". Så nu kan man tydligen räkna sig till dem!