Vic Suneson: Mord i själva verket 1950
 


Kungliga Kompromisstyrelsens personal

Generaldirektören - permanent tjänstledig politiker
Axel Kornman - kallad Kornknarren, äldste byråchef och t f generaldirektör
Birger Borg - obetydligt yngre byråchef som av principiella skäl alltid hyser motsatt åsikt till Kornknarrens
Eskil Holmin - tekniker och byråchef med ung och levnadsglad hustru
Petrus Mathias Berglund - P M, personalbyråchef med fördelaktigt yttre
Erik Ågren - en man med sinne för ekonomi, intendent och närmaste man till P M
Magnus Almhake - PM:s systerson, amanuens med blick för slanka linjer
Inga Berglund - PM:s systerdotter, Sveriges yngsta kvinnliga amanuens
Lars Eskilsson - civilingenjör som förgäves kämpar mot byråkrati och sin stora törst
Arne Fransson - vaktmästare
Olga Hansson - PM:s sekreterare och kanske något mera. Cyklar till jobbet med fladdrande kjolar. 27 år, bor ensam efter ett misslyckat äktenskap.
Carin Vånge - stenograf med biintressen som otvivelaktigt intresserar PM. Bor i en tvårummare på Odenplan.
Anna Eriksson - skrivflicka i 20-årsåldern som förefaller mycket oskyldig
Cecilia Kuller - skrivflicka i något mer än 20-årsåldern som förefaller tämligen oskyldig
Ingrid Stenman - skrivflicka i okänd ålder som förefaller farligt oskyldig
Märta Holmin - ung, levnadsglad fru som kanske sett för mycket av PM:s ungkarlslya och kanske också av hans pyjamas.
Kommissarie Svensson
Konstapel Blom

En liten tjock man i grå opressade byxor - följer efter en kvinna som lämnar Verket. Hon bär en röd handväska.

När verkets personal ska gå hem för dagen kl 4 lyser fortfarande de röda lampan utanför PM:s kontor. Eskilsson, Olga Hansson och vaktmästaren upptäcker att han sitter död i sin stol. Skjuten rakt genom huvudet med sin egen revolver liggande på golvet. Det visar sig att Inga Berglund efter mordet (?) arrangerat pistolen så att det skulle se ut som mord för livförsäkringens skull.

(men varför lämnade hon då sina fingeravtryck på pipan. Så dum är man väl inte om man vet villkoren för försäkringen? Är det en dubbelbluff? Ett mord arrangerat som ett mord för att det ska se ut som ett självmord. Är det de båda syskonen som ordnat det hela för att få arv och försäkring? Hoppsan, jag fick rätt om dubbelbluffen alltså!!)

I en berså i Kungsträdgården ett omaka par. Hon under 30 (Märta Holmin?, han över 50 (Ågren ?). Hon vill avbryta deras "samarbete". Restaurang Victoria i Kungsträdgården. Hon sov hos en bekant i natt. Tackar honom för middagen. En liten tjock man i grå opressade byxor har suttit på en bänk på andra sidan bersån.
På Grand hotell i Saltsjöbaden dansar en vacker ung kvinna (Carin Vånge?) med en man som inte vill skiljas (Curt, tror jag). Hon väntar ett arv och vill nu satsa på en "mer respektabel" karl. Emellertid lurar PM henne. Hela arvet går till de två syskonbarnen.
När Carin Vånge arbetar över på kvällen upptäcker hon att någon varit inne i Verket. Skrivbordslådor är utdragna och hon ser en man försvinna som hon tror sig känna igen. (
Det är Magnus)
Svensson och Blom gör en gemensam rekapitulering.

Magnus går på Tivoli med den vackra Olga Hansson. Träffar Lars där tillsammans med Inga. De tar färjan tillbaka. Ågren är också med på båten. När de ska gå iland faller Magnus i vattnet nära propellrarna. Men han skadas bara lätt.

Carin Vånge besöker både Magnus och Inga med krav på pengar med motiveringen att PM lovat henne både äktenskap och pengar.
Hemma i sin lägenhet få hon besök (
av Märta Holmin visar det sig). På morgonen upptäcks hon död. Ihjälgasad efter förtäring av vermouth och sömnmedel.

En liten tjock man i grå opressade byxor står i en port på andra sidan gatan (124) På Sturegatan sitter han igen på en bänk (151)

(Lars går på China med Sune Lundquist, som var i verket för några år sedan, fick högfärdsvansinne och "övergav statens säkra kroppkaka för någon enskild organisation" (165) (ja, ja)

Verket firar trots allt en kräftskiva på Skansen som blir glammig och blöt. Märta tar en nypa frisk luft, träffar en person, och hittas nästa dag drunknad, med sår i huvudet i sälarnas bassäng.
Över weekenden åker Magnus, Inga, Olga och Lars till skärgården där Magnus kompis har en sommarstuga. En bit därifrån har Ågren en sommarstuga. Stämningen blir kuslig på kvällen i bara fotogenlampors sken. Olga påstår sig se Fransson kika in genom fönstret.

Nästa morgon beger sig både Magnus och Inga oberoende av varandra till den andra stugan på udden. Både på jakt efter bevis.
Samtidigt sätter två smygrökande pojkar eld på skogen. I den stora torkan får elden snabbt fäste. Inga är nära att stryka med. Hon möter Ågren och slår ner honom med en sten då hon ser honom. Fransson räddar henne sedan.
Ågren faller ner för en brant och omkommer.

Några dagar senare får Lars Eskilsson besök av en En liten tjock man i grå opressade byxor. "Det gäller ett par mord". Det är privatdetektiven som Holmin hyrde. Han säger sig ha sett att Ågren stod i sitt fönster vid ögonblicket för PM:s död. Han såg också en person gå in till Carin Vånge sedan fru Holmin lämnat henne mordkvällen.

Lars går in till Inga Berglund i sängkammaren. Hon har hört allt. Det är hon som mördat PM av hat för att han förstörde hennes mors, hans systers, liv. Och sedan de andra två eftersom de kommit på ledtrådar som förr eller senare skulle avslöjat henne.

Vaktmästaren köper ett idrottsblad (66)
De lyssnar på Jussi Björling på Tivoli (101)

till sidans topp