Vic Suneson: Mord på menyn 1970
 

Läckergommarna:
Dick Allinder, PR-direktör
Bror Dahlin, försvarsadvokat
Rune Elners, körsnär
Mikael Frank, tandläkare
Göran Hegel, direktör för en sportaffär
Sam Larsson, bankdirektör
Kent Norström, guldsmed
Sten Åbrink, varvsägare

Gastronomiska medhjälpare:
Lesley Bertilson, fungerande köksmästare
Ib Christer Jansen, tidigare köksmästare, numera krogvärd
Naemi Grandén, fungerande Nissa
Yvonne Brinke, död Nissa

Övriga:
Svea Malmberg, husföreståndarinna hos Kent, tidigare hovmästare
Mary Söderqvist, Ibs städfru
O P Nilsson kriminalkommissarie
Tomas Gruck, förste kriminalassistent
Aron Andersson, förste kriminalassistent
Magnus Wilén, chefsåklagare
Sören Olofsson, rättsläkare
Axel Holmgren, kriminalkommissarie

- Ib Christer Jansen har stämt träff med en person i sin bostad på natten. Personen överlämnar utpressningspengarna men hotar med att det är sista gången han/hon betalar. Personen slår ner Ib, öppnar kassaskåpet, tar ut utpressningsbrevet samt ett värdefullt bestick. En av knivarna sticker han/hon i ryggen på Ib.
- Strax efter kommer en annan "gäst". Avsikten är att stjäla. Han blir chockad då han finner Ib död och schatullet med knivarna som han avsett att stjäla borta. När han kommer hem hittar han schatullet i sin hall. Har mördaren lagt det där?
-
Mary Söderqvist hittar liket. Sören Olofsson, rättsläkare, undersöker. O. P. Nilsson är där. Aron Andersson svarar för den tekniska undersökningen.
Kent Nordström har sovit illa. Han bor i ett gammalt fint hus med stuckatur. Svea Malmberg sköter hushållet. I en garderob ligger schatullet.
Hovmästaren
Evert Thuresson från stekhuset Argus intervjuas av Tomas Gruck. Ekonomin är dålig. Ib brukade kunna skjuta till pengar då och då till det gemensamma företaget. Ib hade en väninna som heter Anna-Lisa Lind.
- O.P. Nilsson uppsöker advokaten
Yngve Collén för att utreda arvsfrågan efter den döde. Lind och städfrun får det mesta med undantag för det värdefulla besticket som han testamenterat till Läckergommarna att förvaltas av Kent Nordström.
Nilssons kollega på stöldroteln, kommissarie
Axel Holmgren, är intresserad av mordfallet, då "måndags-marodören" tycks vara inblandad.
Magnus Wilén deltager tidigt i undersökningen.
- O.P. och Tomas tar sig an Kent Nordström. Informerar honom om arvet. Tomas bjuds in av övervara Läckergommarnas träff där Kent ska vara värd. Först analyseras Läckergommarna av de två "psykologerna" O.P. och Thomas utifrån deras observationer av hur de beter sig under dubbelmatcher i tennis.
- Tomas hinner med ett besök hos Mary Söderqvist som motvilligt berättar om hur en flicka, "nissan"
Yvonne Brinke drunknade efter en kräftskiva som Läckergommarna haft för något år sedan. Jansen hade avslöjat att han hade en hållhake på någon om detta.
Efter tennisen blir det en läcker måltid med Tomas Gruck som extra gäst. (
här finns ett fel i boken: sidan 133 återkommer som 135 som alltså fattas. Det finns någon hänvisning till Kents far som kriminell som man inte blir klar över av den anledningen.) Gruck blir alltmer övertygad om att Ibs mördare finns att söka bland dessa "välpolerade, prydliga unga män".
- Efter festen måste Kent Nordström göra sig av med Tsarens Bestick. Han stoppar det i en nattparkerad Mercedes utanför Kungliga Hallen.
-
Fröken Grandén, "Nissan" på Läckergommarnas fest tar kontakt med polisen. Hon berättar om hur hon hört sällskapet prata om det tillfälle då hennes kollega omkommit. Det var många som ljugit.
Kriminalassistenen
Torbjörn Spark blir förförd av Dick Allinders älskarinna Ulva Seger.
-
Läckergommarnas fest är slut. Efteråt går Kents tankar bakåt i tiden när han sitter i sin verkstad. Till slutet på augusti det år då Läckergommarna gjorde en fisketur. Målet var Smultronskär, söder om Nämndö, där Frank hade en stuga. Hade Ib mördat Yvonne?
Plötsligt hör han att någon annan är där. Han får ett slag i huvudet och vaknar upp med Schatullet i handen. En man rusar uppför trapporna. Kent jagar ifatt honom och är nära att kastas över den låga balustraden när Svea Malmberg dyker upp med en eldgaffel. Hon slår ner Sam Larsson som faller genom ljusschaktet mot det hårda stengolvet och omkommer.
Den påpasslige Aron Andersson hittar senare schatullet hos Kent och så är även måndagstjuven avslöjad.

(sidorna 57-58 tycks vara en exakt kopia av en beskrivning av Tomas Gruck från en tidigare bok. Kan det vara "Fallet 44-an", första gången då Tomas Gruck nämns. Jo, då på sidan 49 finns ett tiotal identiska rader)
till sidans topp