Vic Suneson: Mot midnatt med Vic Suneson 1974
 

13 kriminalnoveller

1. Ödesbestämt

Värre än döden
Jörgen Bart planerar att döda sin fru Louises älskare Stefan. Han planerar noga men när han ska skjuta svimmar han. Han är övertygad om att han skjutit Stefan men kommissarien O. P. Nilsson kan visa på att han missat. Det är hans fru Louise som skjutit sin f d älskare sedan han försmått henne. "Svartsjuka är ohyggligt", säger O.P. "värre än döden".

Ett hundliv
Jim Martin går ut med hunden Knuff. Han ordnar så att Jonas Fäll kör över hunden. Fäll blir skadad men återvinner hälsan. Jim planerar att hämnas. Efter noggranna studier kör han över och dödar Jonas Fäll. Men Jims fru har "talat". Fäll var hennes älskare. Förste kriminalassistent Lind avslöjar honom. I fängelset förargar sig Jim bara över att han offrat Knuff förgäves.

Brott på djupet
Eric, hans fru Donna och Erics kamrat Andy älskar sportdykning. Eric är rik. Utanför Erics sommarstuga i Bohusläs har man hittat ett vrak. Elsefyr, sprängt under kriget. En kväll super Eric sig full. Donna berättar för Andy att Eric tvingar henne att stanna hos honom. Hon har rattfull kört ihjäl ett barn. Kommit undan polisen men Eric har bevis. Hon ber Andy hjälpa henne och blir hans älskarinna. Andy manipulerar med Erics luftslang då denne dyker och Eric dör. Efteråt ställer Andy villkor för Donna. Han har emellertid blivit totallurad. Donnas berättelser om Erics utpressning var ren lögn. Hon ville bara komma åt arvet efter Eric. Andy får nu som enbart ett redskap för Donnas önskningar ta konsekvenserna hos polisen.

Stormnatt
Skepparen Helmer Lång har skaffat sig en 20 år yngre fästmö Yvonne Bragenius. Min syster Kristina som är Helmers sekreterare, jag själv samt Helmers dotter Barbro och hans svärson Filip är med på en seglats. Alla blir akut magsjuka. Under sitt pass i styrhytten under natten i stormen försvinner Sofia. Hon hittas död. Långt senare kan polisen identifiera Barbro som den person som köpt kräkrot på ett apotek. Hon förgiftade maten, slog ner Yvonne och kastade henne i vattnet, sedan hon punkterat hennes flytväst.

2. O. P. Nilsson & C:ie

En falsk ton
Den världsberömde pianisten Klaus Franck och hans fru samlar sina vänner hemma hos sig. Plötsligt upptäcker jag, Elsie Otterling, som är hans Klaus sekreterare och tidigare älskarinna att hans fru Stefanie är mördad? Ihjälslagen med en köttyxa. Vem är den skyldige? Är det den nuvarande älskarinnan, managern eller kamrern. Det blir O.P. Nilssons uppgift att reda ut. När vi vill att Klaus ska spela en sorgemarsch för den döda använder han bara bastonerna. Under flygeln stängda lock ligger nämligen köttyxan över diskanttonerna där han gömt den. Han ville sluta åka runt och hålla konsert. Hans fru drev på honom. Han dödade sin slavdrivare i hastigt mod.

I kräftans mordkrets
Företagschefen Greger Ström är på nattligt kräftfiske tillsammans med sin betydligt yngre fru Caroline och sina medarbetare Björn Wallner, Jonas Englund och den något äldre överingenjören Sten Palm. Caroline sköter koket men en dyrbar hålslev i silver. Det dricks en hel del och plötsligt hittar Caroline sin man död efter ett hårt slag i tinningen. Kriminalassistenten Ingvar Glad får hjälp av kriminalinspektör Tomas Gruck från Stockholmskriminalen. Man misstänker att Caroline slagit ihjäl honom med den tunga hålsleven. Inget kan bevisas och efter knappt ett år gifter hon om sig med den nye VDn Sten Palm.

Mannen i Brunt (detta är den klart längsta novellen, drygt 50 sidor, mycket spännande)
De två första åren av äktenskap fann Margot Schall lyckliga men sedan blev det allt värre med Paul, som var alkoholiserad och sjukligt svartsjuk. Hon gav sig ut på stan för att söka lisa, tog bussen och gick på Golden Days. En trevlig och artig man i brun kostym tog kontakt med henne, de pratade i all ärbarhet och sedan åkte hon med en runda i hans bil. Han sa sig heta Nils. Hon kommer hem efter flera timmar. Då är polisen i lägenheten och Paul ligger skjuten på golvet. Kriminalkommissarie O. P. Nilsson är där och hon känner sig mycket misstänkt. Hon tar kontakt med Pauls advokatkollega Walter Berg. De äter lunch på Golden Days och får reda på "Nils" namn Lindgren. Han ska arbeta i något av höghusen mitt emot. Margot kämpar sig igenom alla kontoren för att till sist hitta Nils bakom ett skrivbord. Han vill absolut inte känna igen henne!
Margot tar reda på vad servitrisen heter som serverat Nils och henne på Golden. När hon kommer till Lisa Karlströms lägenhet är ingen hemma men det luktar konstigt. På kvällen hämtas hon av polisen. Lisa är strypt och ihjälgasad och flera vittnen har sett Margot i trappan till huset. Nu är hon ännu mer misstänkt.
Genom att hota Lindgren med att avslöja allt för hans fru och hans far så lyckas Margot få Lindgren till att träffa henne i hennes lägenhet för en överenskommelse. Walter Berg litar inte på Lindgren utan följer förhandlingarna gömd i Margots sovrum. Plötsligt ingriper Walter med pistol i handen. Det är han som mördat Paul (och Lilian) för att han ruinerade firman med sitt slappa leverne. Han ämnar skjuta Nils och knuffa Lilian ut genom fönstret men då ingriper O. P. Nilsson och Walter grips, anhållen för mord.

Vattnet vittnar
Försäljaren Yngve Engelstam, 32, hittas död vid stranden och förmodas ha drunknat. Men änkan och hennes älskare Gert räknade fel då de dränkte Yngve i badkaret sedan han överraskande kommit hem och funnit de två i en kärleksakt. Kriminalinspektör Tomas Gruck tar laboratoriet till hjälp och upptäcker att det inte är sjövatten som den mördade har i lungorna.

Vem mördade tant Sofie?
På Brunberga gård härskar arvtanten Sofie. En av hennes systersöner, skulptören Egon Ramsing, bor i ett annex. På kvällen besöker hennes två andra systersöner gården. Under besöken snöar det kraftigt. Faktotumet, gamla Telma, ser Egon stå med en blodig eldtång i handen. Sofie ligger ihjälslagen på golvet.
O. P. Nilsson är snabbt på platsen. Med hjälp av väderleksrapporter, snödjup och däckspår kan han avslöja vem som är mördaren.

3. Ofrånkomligt

Tragedi på älgjakt
Jaktmarkens arrendator, disponent Walter Blomgren, är på älgjakt tillsammans med sin son och två arbetskamrater. Kvällen innan har varit blöt. Många aggressioner har vädrats. När de har ställt sig på sina pass smyger Harald Stormsten sig på Blomgren och skjuter honom med sitt mausergevär. Orsaken är svartsjuka och han avslöjas av spår efter aska från sin pipa.

Gåsmiddag i moll
Morbror Eilerts gåsmiddagar var en tradition. Hans trogna Hulda är en pärla på matlagning och hans tre systersöner deltager gärna. Nu har Eilert cancer och hans dagar är räknade. Han har börjat läsa deckare. Plötsligt sjunker han ihop över bordet. Han luktar starkt av bittermandel och läkaren kan konstatera cyanidförgiftning. Vem har förgiftat honom? Det är han själv som velat göra ett effektfullt självmord!

Hämnden är Herrans
Mikael Ulvåker har fått sin dödsdom av läkaren, ett år kvar att leva. Cancer. Han träffar Jörgen som han känt sedan barndomen. Vänskapen fick sig en törn när hans fru lämnade honom för Jörgens skull. Sedan drev denne bara med henne så att hon blev sinnessjuk. Nu när han själv bara har en kort tid kvar återkommer hatet mot Jörgen. Han planerar att döda honom. Han ska dö av sömnmedel sedan Mikael lurat honom att skriva ett "avskedsbrev". Allt går som han tänkt sig. Till en början. Sedan hittar polisen ett brev som Jörgen avsett skriva till sin syster där han, innan han dog, berättar om hur han hjälpt Mikael med hur ett avskedsbrev ska se ut. Mikael erkänner väl vetande att han ändå snart dör. Men sjuksystern hos läkaren har blandat proven. Det är Jörgen som är (var) cancersjuk inte Mikael.

I mörkret
Hon vaknar av ett ljud mitt i natten. Hennes man Bertil är bortrest. Det är inte så bra dememellan sedan sonen Mats, då 11 år, drunknat när han var ute med Bertil på en fisketur. Hon ger Bertil skulden.
Sänglampan tänds inte. En propp? Men andra lampor är lika svarta. Har någon stängt av huvudströmbrytaren i källaren? En inbrottstjuv? Hon tar barnens leksakspistol ur Bertils skrivbordslåda där han gömt den. Hon går ner i källaren. Ser en mörk gestalt. Hotar med att skjuta. Hon trycker på avtryckare och vapnet går av. En man skriker. Hon tänder. Hon har skjutit sin man till döds. Hon tog fel pistol. Eller gjorde hon det?
sidans topp