Vic Suneson: O P Nilssons eget fall 1975
 

Kommissarie O. P. Nilsson och hans fru Marianne har för ovanlighetens skull en fridag tillsammans. Just när de ska gå tar Marianne telefonen. Det är en doktor Bilgert som ringer och säger att han är döende, mördad. Nilsson tar det som ett dåligt skämt. När de kommer ut på Alviksvägen på väg mot spårvagnshållplatsen kommer en bil i hög fart. Den träffar Marianne som omkommer i olyckan.
Bilen tillhör doktor
Martin Wallgren. Han är hemma och ligger och sover. Bilen som borde stå på gatan utanför huset är borta. Stulen.
Pk Björn Elmbrant. Pk Gunder Berg. Pk Olle Svensson (en ovanligt utförlig beskrivning av poliskonstaplarna)
De två sistnämnda hittar den efterlysta bilen.
Telefonsamtalet spåras till Erik Bilgerts hus. Pk Walter Skoog och Pk Robert Hill, "slank och vältränad", undersöker huset. Hill hittar en man liggande framstupa över skrivbordet. Han har en papperskniv instucken i ryggen.
Så småningom kommer kriminalarna med kriminalinspektör
Tomas Gruck i spetsen. (Här finns den klassiska beskrivningen av Gruck s. 30). Teknikernas chef är Wilgott Brunhagen. Aron Andersson har maginfluensa. Sören Olofsson, rättsläkaren kommer också. Med sin klassiska slutreplik "Skicka över honom till Norrbacka" för obduktion.
Tomas Gruck hittar en mängd telefonnummer i Bilgerts svarta anteckningsbok. Ett av numren går till
Ulla Wallgren.
Kriminalinspektör
Jesper Falk får i uppdrag att knacka dörr i villaområdet kring Bilgerts. Han är 47, har jobbat några år i landsorten efter en tragisk skilsmässa men är nu tillbaka i huvudstaden. Han är nästan 2 meter och väger 100 kg. Han har en vit hårslinga som ett minne av ett möte med en sjöman för länge sedan. Se Skärvor betyder lycka. Han får som kollega kriminalassistenten Eskil Kling, yngre, mindre och smalare. Falk får napp hos en pensionerad dam, Elsa Clarin som är bra på att hålla utkik. Hon har sett operettprimadonnan Cecilia Cahlne lämna Bilgerts hus vid tiden för mordet. Tomas Gruck träffade Cecilia i "Fallet 44:an". De blev nästan förlovade men det blev aldrig äktenskap.
Fröken
Brita Elizabeth Ring har jobbat åt O.P. i många år och är djupt gripen av hans frus död.
Eftersom Cecilia Cahlnes telefonnummer står i Bilgerts anteckningsbok måste han göra ett besök. Hon nekar helt till att ha besökt Bilgert under morddagen, hon var hemma och övade sång. Men hennes grannfru har inte hört någonting alls vid den tiden.
O.P. och Gruck tar sig till mordhuset. Det finns någon i huset! Det är
Theresa Klem. Hon är där för att leta efter brev hon skrivit till Bilgert. Hon är livrädd att hennes man ska få reda på det.
Dörrknackningen i området där Wallgrens bil hittats har gett resultat. Kriminalassistent Jan Malmseter träffade den pensionerade byråchefen
Wilgot Kremming, som när han var ute med sin hund iakttagit en man som stod och grävde under motorhuven.
Tomas äter ute och där ser han Theresa som snart får besök av
Max Halling, en lovande ung målare.
Nästa dag uppsöker Tomas direktör
Wilhelm Klem på hans firma. Han har inget alibi för tiden för mordet på Bilgert.
O P NIlsson uppsöker åter doktor Wallgren. En ung brorsdotter,
Anita Asp, som hushållar för honom sedan hans hustrus död, tar emot. O P får reda på att Ursula Wallgren dog av sprucken blindtarm när Bilgert opererade henne.
Gruck söker upp målaren Max Halling. Han kände till Bilgert och breven som Theresa försökt få tag i.
Aron Andersson som tillfrisknat från maginfluensan besöker OP. Snart ringer telefonen. Theresa Klem har ramlat ner för en trappa i sitt hem och brutit nacken. Detta hände medan hennes man Wilhelm gick en tur med grannens hund. Det är förste byråsekreterare
Sixten Olsson.
Taxichauffören
Holger Blom avger vittnesmål om att han kört Cecilia Cahlne från området där Bilgert bodde vid tiden för mordet på honom. För Tomas Gruck är detta "den slutgiltiga bekräftelsen" på Cecilias skuld. Han besöker henne igen. Hon nekar till att ha varit i Bilgerts bostad vid mordtillfället trots den överväldigande bevisningen. När hon förklaras anhållen faller hon dock till föga och berättar att hon åkt dit för att göra slut med honom och då funnit honom död vid skrivbordet. Hennes beskrivning stämmer bra med faktiska förhållanden och hon slipper anhållas.
OP beslutar att kontrollera alla telefonnumren i Bilgerts "lilla svarta". Det blir Jesper Falks uppgift. Sedan åker han till Wallgrens villa för att göra ett nytt försök med Anita Asp, brorsdottern, att kontrollera hennes uppgifter.
O.P. vill ha hemhjälp men då ställer fröken Ring upp. Hon har middagen färdig när han kommer hem. Biffstek med lök. De lägger bort titlarna - men inte på jobbet - och mer blir det inte.
Sven Bernander, biträdande kommissarie. Åklagaren Härje Steen. Båda har små biroller i boken.
Falk börjar in utfrågarrunda. Han går på flera nitar och blir utskälld. Sedan träffar han
Viola Östergren, 28 år, känd av sedlighetspolisen för prostitution. Hon var hos Erik Bilgert på förmiddagen innan han mördades. Sedan träffar han fru Laura Lund. Hon var älskarinna åt Erik Bilgert. Jesper Falk tycker inte om att rota i andra människor privatliv. Men "han var en god socialdemokrat" och medverkade gärna till att skydda samhället mot våld och övergrepp.
Lisa Hallberg, fotomodell hittar Jesper tillsammans med Max Halling.
O. P. åker till Anita Asps mor. Hon låter nervös både å dotterns och sin mans vägnar.
Till begravningen av Marianne Nilsson kommer bl a doktor Wallgren.
O. P. tror att det är Wallgren själv som kört bilen då hans fru dödades. Men hur bevisa detta? Kanske han tankade på vägen? Jo då, han tankade vid 12-tiden på morddagen, vilket visar att det var han själv som var ute och körde trots hävdande av motsatsen.
Hemma hos Wallgrens talar Anita Asp nu sanning. Om att hennes morbror bett henne ljuga med att han varit ute och kört själv. Men Wallgren själv är försvunnen. Han har kört in i en bergvägg och omkommit.
Samtidigt hittar polisen den taxichaufför som kört Cecilia till Bilgert. Tidpunkten friar henne från mordet.
Vem är mördaren? Är det Wallgren, Halling eller Klem? Härje Steen skriver av fallet med Theresa Klem som olyckshändelse. Det anses också klart att det är Wallgren som kört ihjäl Marianne Nilsson. Men vem mördade Bilgert? Det avslöjar inte boken.