Vic Suneson: Sanningen om Marie-Claire 1965
 

Boken inleds med att Julius Jönsson, sedan han nekats inköp på Systembolaget, faller och dör. Läkaren förordar obduktion.
Bo Ivar, reporter på stor veckotidning, får ett uppdrag att göra ett reportage om Marie-Claire Bodmans, änka efter en konstsalong och med ett stjärnbetonat förflutet inom operetten.
Tyra Jönson är daghjälp år Marie-Claire. Hennes bror Julius Jönsson, kallad "Pluntan", hade som ung framgångar inom cykelsporten. Tyras man Otto Jönsson, är officiellt helnykterist men dricker i smyg.
Henrik Bodmans är Marie-Claires styvson, konsthandlare. Hans fru är Birgitta Bodmans, blond i de farliga åren. Tyvärr barnlös. Hon ser företaget mest som en penningkälla för sitt lyxliv. Lotte Rönn är född Bodmans, skild Rönn. Syster till Henrik och journalist. Vill också gärna ha utdelning från firman.
Marie-Claire har blivit sol och vårad av en "Adelståhl". Tavlor av arvegodset har försvunnit.
Ingrid Nordström som var kusin till barnens mor skötte hemmet efter moderns död. Hon kördes sedan i väg av styvmodern Marie-Claire.
Ulrika Skoog, keramiker som efter långa, hårda år äntligen får en chans. Hon har fått ett stipendium som kan leda till en efterlängtad resa till Italien eller Grekland. Hennes medarbetare Mia Svanström är inte lika uppåt. (Mia är troligen den försvunna Ingrid Nordström?). Inte heller över att Hendrik Bodmans vill se hennes kollektion.
Jan Bodmans är Henriks yngre bror, PR-chef och f d major med tordönsstämma. Carla Bodmans är Jans fru. Sonen Leif Bodman är blivande läkare och dottern Margareta Bodmans gymnasist med studiebegåvning. Leif berättar om Julius Jönssons död.
Marie-Claire skåpsuper i väntan på intervjun. Hon oroas av budet om att Tyras bror dött. Den storvuxna Bo Ivar tas väl emot. Intervjun går tämligen väl tills "fru Claire" ska spela en stenkaka på radiogrammofonen och finner att den är krossad.
Under natten vaknar Marie-Claire av okända ljud. Någon är i huset. Ljuset går ej att tända. Plötsligt välter en bokhylla över henne och hon kan inte röra sig.
Tyra kommer och husläkaren
Erik Yxlander tillkallas. Inför honom tvingas hon avslöja olyckan med bokhyllan dock utan att ta med pianotråden som var spänd mellan hyllan och hennes gungstol.
Nästa dag kommer Leif Bodman på kondoleansbesök. "Som om en vårvind har virvlat genom våra liv, Tyra!". På kvällen kommer Leifs farbror Hendrik Bodman för att kontrollera att alla pappas tavlor och andra antikviteter finns kvar i boet. Och sent på kvällen kommer Leifs far, den överförfriskade Jan Bodman, med avsikt att låna pengar av Marie-Claire.
Leif bjuder sin styvfarmor på en tur på Djurgården i sin T-Ford. Han lyckas bättre när det gäller att få ekonomisk hjälp.
Ulrika Skoog, är bjuden av Henrik Bodman på konstutställning på Liljevalchs.
Marie-Claire har bridgekväll med Anna-Lena Berggren, änka efter en målarmästare, Ester Classon, statuarisk dam i obestämd ålder samt Carla Bodmans, med apotekarutbildning som klagar över penningbekymmer. Carla spelar dåligt och stannar länge på toaletten. När Marie-Claire efter spelets slut ska ta sig ett bad förvandlas det heta vattnet till ett moln av rök. Hon faller omkull.
Kriminalassistenten
Tomas Gruck gör entré hos Tyra Jönsson. Obduktionen har avslöjat att hennes bror dog av digitalisförgiftning. Digitoxin, hjärtmedicin. Han måste ha fått det i sig via en rest i någon av de tomflaskor han just pantat. Tyra vet att Julius fått en flaska med en slatt portvin av henne som hon i sin tur haft rätt att ta från Marie-Claires "smygsuparskåp". Det blir snart uppenbart att det är Marie-Claire som var det tilltänkta offret.
Marie-Claire har just hämtat sig från "badkarsattacken". Hon berättar nu för Gruck allt hon blivit utsatt för. Kriminalteknikern
Aron Andersson hittar rester av fosforpentoxid som i kontakt med varmt vatten gen en häftig knall och stark rökutveckling. Någon vill skrämma Marie-Claire till en hjärtattack.
Carla Bodman smyger sig in på natten. Hon tänker åter stjäla en av Marie-Claires antikviteter för att pantsätta dem. Hon får en svår chock då hon ser den döda kvinnan. Men det är ju Tyra Jönsson! Ihjälslagen med en antik ordförandeklubba. Hon har på sig en av Marie-Claire peruker. Är hon mördad av misstag?
Marie-Claire är försvunnen.
Advokaten Kjellstedt avslöjar att hennes ekonomiska situation kommer att starkt förbättras (på styvbarnens bekostnad) den dag hon fyller 60 år och den dagen infaller snart. Vill någon röja henne ur vägen innan dess?
Och nu i bokens absoluta slutskede inträder kriminalkommissarien
O. P. Nilsson. Liksom hans "betrodda sekreterare" fröken Ring.
Nattvakten Otto Jönsson vet att berätta att hans Tyra hade en hållhake på Marie-Claire. Det är något oklart med hennes mans död för 10 år sedan.
Redaktören Ivar som har ögonen med sig kommer plötsligt på likheten mellan Marie-Claire och Ulrika Skoogs assistent! Marie-Claire är Mia Svanström. Polisen kommer till krukverkstaden just när Henrik Bodman arrangerat ett självmord för Marie-Claire. En vedergällning för att hon dödat hans far. Men scarfen brister och offret faller ner på bödeln som faller och bryter nacken.
Det är Henrik som skrämt henne och arrangerat "olyckorna". Men det är Marie-Claire som dödat Tyra Jönsson. För att befria sig från en besvärlig utpresserska. Tyra visste att Marie-Claire avsiktligt minskat insulindosen som hennes man behövde för sin diabetes ända tills han dog.
till sidans topp