Vic Sunesson: Så spelar döden 1956
 


Pianovirtuosen Robert Jörgensson blir förlamad i en hand efter en bilolycka. Hans fru Ylva körde bilen. I olyckan dödades verkstadsarbetaren Gillis Törngren på moped omedelbart. Ylva är målare. Hon målar i hemlighet i Jesper Kraags ateljé. Efter olyckan är Robert mycket bitter och super häftigt. Han har gott om pengar. Han äger ett kolonialvaruföretag där hans svåger Arvid är VD. Arvid är gift med Roberts syster Beth (tennisspelare). Aina Holm är Ylvas mamma. Har en älskare, majoren Edgar Jansson.
Ylva har länge velat mörda Robert. Särskilt för att han inte ska kunna påverka Ylvas son
Prick som Robert adopterat. Särskilt stark blir önskan sedan Robert börjat umgås med Herbert, som straffats för homosexualitet. Hon får en chans då en väninna, Inga som ska vara med på en fest ber henne avboka ett hotellrum i stan. Hon ska ta väninnans identitet. Men först skjuter hon Robert där han sitter i sin länsstol. Hon tar in på hotell Carlton under namnet fru Inga Sjöberg. Lämnar sedan hotellet bakvägen utklädd till städerska. Åker tillbaka till radhuset, svimmar och överraskas av en poliskonstapel Lind. Hon uppträder emellertid som städerskan "Karin Karlsson". Hennes mamma dyker upp och spelar med i spelet. Hon lockar polismannen upp i sovrummet så att Ylva kan smita. Hon återvänder till hotellet, nu åter som Inga Sjöberg.

Kommissarie O. P. Nilsson (Osvald Petrus) kallas till mordplatsen. Han har med sig kriminalassistenen Aron Andersson. Rättsläkaren, docenten Astrid Lindqvist kommer. "Blond, slank och effektiv". Sedan dyker "Plåt-Herbert" upp och får svårt att förklara för polisen varför han har nyckel till radhuset. Han har "suttit inne" två gånger. (När boken skrevs straffades homosexuella med fängelsestraff!)
O P Nilsson och Aron Andersson gör ett resultatlöst besök hos Aina Holm. Där är också Edgar Jansson. Sedan går Aron i ösregnet till Jörgenssons bostad på Orvar Odds väg. Han försöker spinga ifatt en flyende ung kvinna som försvinner in i huset. När han tar källaringången blir han nedslagen. Han hittas av
konstapel Ludvig Klinga som satts att vakta huset i Jörgenssons dödsstol.
Samtidigt är O.P. på expeditionen. Där är också
fröken Ring. De får vittnesmål av kommunalarbetaren Engberg. Förstärkning kommer i form av konstaplarna Jansson, Ölgren, Ulbert, fröken Blom och Albrektsson.

Sven Kjellstedt är familjens advokat.
Aron tar sig an portvakten på Orvar Odds väg. Malmberg heter han. I Jörgenssons fåtölj sitter O P Nilsson och drömmer. Beth Lind kommer. Och sedan Ylva Jörgensson (!). Hon erkänner att det var hon som avlossade skottet! Men hon sköt mot tavlan! Det blir nya förhör på Bergsgatan med kriminalassistenen
Hummerberg.

O P och Aron hittar Herbert Ohlsson död i sin HSB-lägenhet. En papperssax i ryggen. Där finns förstoringar från bilolyckan som gjorde Robert till invalid. Kommissarie Lindgren kallas in som förstärkning. Överkonstapel Falk, 100 kg tung, återvänder från semestern. Han intervjuar direktör Gottfriedsson, värd för den fest som föregick dödsolyckan.

Vem ärver Robert Jörgensen? Ylva hälften och hennes son Peter Holm den andra hälften.
O P förhör åter Ylva varefter hon häktas. Aron går åter igenom Herbert Olssons lägenhet. Han har hjälp av kriminalassistenten
Egbert. Han har vatten i knät och ett bandage som ger Aron en idé. Till sist hittar de ett negativ i en ovanligt tjock konstgjord blomstjälk. Ett negativ som visar Robert bakom ratten i olycksbilen. Då hade Robert orsakat en dödsolycka i berusat tillstånd!
Rättsläkarrapporten ger Ylva alibi för mordet på sin man! Såvida det inte är hon som spelat den nu försvunna städerskan!
(och det var det ju!)
Det görs en konfrontation. 7 personer klär ut sig som den städfru som dök upp hos den mördade Jörgensen. En är Ylva. Aina Holm och konstapel Lind ska försöka peka ut vem det var. Men resultatet är oklart. Ylva släpps. På natten hemma kommer Beth in i Ylvas sängkammare. Hon är beväpnad med en rakkniv och ska ordna ett självmord för Ylva. Men Arvid överraskar henne. Dessutom finns det poliser överallt. Dock lyckas Beth fly och dyka i kanalen. Hon hittas inte. Innan dess har hon erkänt att hon länge velat få Robert ur vägen för att ärva sin bror. Hon behövde pengar för att lyckas förbli den mästarinna i tennis hon en gång var. Ironiskt nog var allt förgäves. Hon kände inte till att Roberts adoptivson var huvudarvingen.

En mycket fin intrig. Mycket svår att genomskåda. Spännande. Sympatisk beskrivning av poliskåren.
Mycket 50-tal:
Här nämns Dan Waern, vältränad löpare, Gösse Holmérs friidrottsinstruktioner, Gina Lollobrigida, Sickan Karlsson som kvinnorideal.
O P saknar Kjell Myhrman, f d kommissarien vid mordkommissionen. Han har senast fått ett vykort från Kairo
.
till sidans topp