Vic Suneson: Skärvor betyder lycka 1961
 

Sjubollar, en krona
Ring på ring spelet
Friluftsuppträdande
Pilkastning
Skivspel
Skrattsalongen
Köra bil i garaget
Spegellabyrint
Vinst varje gång
Berg- och dalbana
Lustiga huset
Spektakel Annorlunda
Varm korv
Rymdkarusell
Peka rätt

Sju bollar, en krona
Sam, en ensam man, en sjöman som gått i land. En man omgiven av porslinsskärvor som är mycket intresserad av Barbara Ström.
Barbara Ström, en ung blondin som tycker om starka män.
Hekate heter Katarina och sköter två små hjul. Vill ha Sam för sig själv.
Kricke (Crister Sundin) är en ung man som gärna följer Barbara.
Vera Ström som är Barbaras styvmor och fortfarande känner sig ung. Skönhetsdrottning som gjort en skäligen misslyckad visit i filmvärlden.
Torkel, snabbtecknare
Roger Nordin, en lovande konstnär i egna och Veras ögon.
Renate Nordin är syster till Roger och studerar filosofi.

Barbara får lift med Sam senare på kvällen efter Tivolibesöket med Renate och Kricke. Något händer som det är bäst att glömma.

Ring på ring spelet sidans topp
Barbara vaknar sent nästa morgon med baksmälla. Äter frukost med sin styvmor. Roger kommer på besök. Och sedan familjens advokat och Barbaras förmyndare Erik Holmgren.
På eftermiddagen har Barbara stämt träff med Sam på Djurgården.

Friluftsuppträdande sidans topp
Två poliser på en uteservering diskuterar ett dödsfall. En man med tatueringar som en sjöman blev ihjälslagen med en sten. Barbara är där. Kricke och Sam bråkar om henne, slåss och får stanna några timmar hos polisen. De är ganska överens efteråt. Sam går till sin arbetsplats på Tivolit. Många är besvikna över att han inte har något med sig (är han knarklangare?).
När han gått alla trapporna upp till den lägenhet på Bastugatan där han bor med sin gamla halvblinda mamma,
Emma, hör han ljud. Det är Barbara.

Pilkastning sidans topp
Nu inträder polisen i handlingen: O.P. Nilsson, kriminalkommissarie vars tändstickor blivit en plåga. Jesper Falk, förste kriminalassistent med hård skalle. Aron Andersson, förste kriminalassistent som säger saker. Och rättsläkaren, Astrid Lindqvist. Barbara är mördad på trappavsatsen på Bastugatan. Krossår i nacken och våldförande. Erik Holmgren tillkallas. (jag tror rent intuitivt att det är han som är mördaren).

Skivspel sidans topp
Utfrågning av Emma Larsson, Sams mor. Och sedan Hermanssons. Katarina. Sams fästmö. Och därefter Crister Sundin. Han är inte ensam.

Skrattsalongen sidans topp
Renate Nordin är där. Hos sin bror Kricke. Han har ljugit om vad han haft för sig mordnatten. Kricke försöker spela detektiv, men ingen på Tivolit vill avslöja något om Sam. Alla förefaller rädda. Plötsligt får Aron Andersson som också är där upp ett spår. Gestalten försvinner via Skrattkammaren men grips. Det är Sam.

Köra bil i garaget sidans topp
På sin arbetsplats på Kungsholmsgatan hälsar O P på sin sekreterare, fröken Ring. Flera tekniska bevis talar för att Sam är gärningsmannen.

Spegellabyrint sidans topp
Sam Larsson förhörs. Han erkänner att han sett Barbara på Bastugatan. Funnit henne död i mörkret.

Vinst varje gång sidans topp
Katarina Hermansson förhörs. Nya detaljer kryper fram. Rättsläkarens fastställande av tidpunkten ger Sam alibi. Han släpps därför.

Berg- och dalbana sidans topp
Syskonen Nordin i Rogers ateljé. Han arbetar på ett motiv från Bastugatan.
Sam är hemma hos sin mamma Emma.
Kriminalteknikern Aron letar spår på Bastugatan. Träffar
Lundgren, portvaktsfruns öldoftande make. Spekulerar kring hur mordet kan ha skett.

Lustiga huset sidans topp
Falk träffar snabbtecknaren Torkel på Tivoli. Något mer meddelsam. Ritar en figur som tycks ha följt efter Barbara några kväller. Bilden liknar Erik Holmgren! (va var det ja sa?).
Sam upptäcker "
Kvickrot" på tunnelbanan. Skuggar honom. Till en dörr med namnet Roger Nordin! Sedan tar han sig in i ett litet ödehus. Någon är efter honom! Tar eldgaffeln i mörkret, slår vilt och träffar.

Spektakel Annorlunda sidans topp
Vernissage på galleriet. Där finner O P Nilsson hela "sitt" galleri. Han är nu personligen engagerad sedan kriminalassistent Jesper Falk har hittats sanslös på golvet i ett litet hus. Nedslagen med en eldgaffel. Huset var en sorts nattklubb. O P Nilsson får en annan adress av en tjallare och beger sig dit. Tar med sig kriminalassistenten Tore Hakelöf, en rågblond idrottstyp. Till Persson på Banérgatan (där Kvickrot ska hålla till). En ung kvinna, Mary, försöker hindra polisen att komma in. Innanför finns en kombinerad spelhåla och bordell. Plötsligt anländer Renate och Kricke.

Varm korv sidans topp
Kricke hade tidigare följt med Barbara till Banérgatan. Barbara älskade främmande, obskyra ställen. Kricke hade avkrävts löfte att inte avslöja besöket. Hovmästaren på krogen Alhambra, Gullick, blir också misstänkt. Sam Larsson vaktar utanför ingången till Banérgatan. Hade fått ett tips. Tar sig in med hjälp av sjömanskniven. Somnar i en fåtölj. Väcks av Kvickrot.
O P och Aron gör ett besök i Rogers ateljé. Även där tillgrips verktyg för att ta sig in. Snart kommer Erik Holmgren (
visst är det väl han som är den store boven i dramat?).

Rymdkarusell sidans topp
Grunden för fastställandet av tiden för mordet var tidpunkten för Barbaras sista måltid och nu visar sig den vara ett misstag. Plötsligt har Sam inte längre alibi. Och vad betyder den gråa peruk som hittats hos Roger. Med den på liknar han ju Erik Holmgren! (och när jag nu åter läser början av boken finner jag också en Panamahatt. Den fanns ju också hos Roger. Är det Roger som är langaren/mördaren? Men "den oklanderligt vita näsduken" pekar väl ändå på Holmgren?)
Holmgrens ekonomiska situation förefaller osäker.
Sam övernattar hos Kvickrot. Han har respekt för Kvickrots stilett. Kvickrot säger sig vilja hjälpa Sam att fly ur landet. Flyktbilen kommer. Kvickrot kör nervöst och vilt och bilen kraschar i en rondell. Sam avlider och Kvickrot är nära döden på sjukhus.

Peka rätt sidans topp
Kvickrot avslöjar att det är Sam som dräpt den tatuerade sjömannen sedan denne varit närgången mot Barbara.
En semesterledig polisman, Classon, har sett Sundin på mordnatten på en plats som inte stämmer med hans uppgifter.
O P och Aron bjuder in sig själva till Nordins krabbfest i ateljén. O P avslöjar att Roger Nordin gifte sig i Paris för 10 år sedan. Hans fru Lucille Duvier är katolik och vägrar att skiljas. Kvickrot kom på det och pressade Roger på pengar.
Jo, då det är Holmgren som är mördaren. Till allas överraskning (
utom min förstås!). Motivet var att han förskingrat Barbaras pengar och det skulle uppdagas den dag hon fyllde 21 och blev myndig. Avsikten var att kasta skulden på Sam, och sedan på Roger när Sam (felaktigt) fått alibi. När han konfronteras med bevisen försöker han fly men grips av två poliser "ute i farstun".

(en verkligt bra deckare. Mystiska intrigtrådar läggs ut och antyds. Man känner intresse för att läsa "bakåt" och kontrollera detaljer. Ingenting är klart förrän på sista sidan. Spänningen upprätthålls! En av Sunesons bästa! Han håller tydligen stilen. Inte som Maria Lang som bara blir sämre och sämre. Detsamma tycks ju gälla Jenny Berthelius)

Intressant också med ett "bimord" på en anonym person (den tatuerade sjömannen). sidans topp