Vic Suneson: Sorgen bär svarta blommor 1964
 

David Nickell, framgångsrik kriminalförfattare som dog 1964, 44 år gammal. Else Nickell är Davids änka. När hon som vanligt besöker graven, iakttas hon av en främmande man i svarta kläder. Förskräckt blir hon då hon långt senare, hemma i sin lägenhet, ser honom utanför fönstret. Hon blir så rädd att hon t om ser Sven Stiegner som en räddare när han kommer. Han är Davids kusin och har en föga lönsam TV-firma. Han lägger an på änkan på ett obehagligt sätt.

Dagmar Nickell (enligt personförteckningen, annars benämns hon Dagmar Nyström vilket måste vara det korrekta. Davids far = Dagmars bror hette ju Nyström) är Davids faster och hon förestår Rickmannska stiftelsen, en slags inrättning för straffade kvinnor. Där är Karin Nordgren husmor och Birger Holm kamrer. Jenny heter en av gästerna med problem. En redaktör Lander besöker stiftelsen och vill ha en intervju med Dagmar. Han ställer intrikata frågor och antyder att Dagmar inte håller sig till stiftelsens regler.

Else får en inbetalningsavi på hyran för en lägenhet. Hon tar reda på var den ligger och åker dit. Det lilla huset ligger alldeles i närheten av Rickmannska stiftelsen och på väg därifrån träffar Else på Dagmar. När Else kommer hem märker hon att någon varit inne i lägenheten och snokat i Davids skrivbord. Och gångjärnen till källardörren är nysmorda. Dagmar kommer och tillsammans letar de igenom alla papper efter David. De hittar ett opublicerat manuskript, "Narrens liv är en död". Men innan Else får tillfälle att läsa manuskriptet blir det lunch med Dagmar på Stallmästargården. Där dyker också Sven upp med en dam, Solveig Granberg, 28. På restaurangen är också Cecilia Cahlne som efter tunga år på småteatrar slagit igenom på Oscars. Hennes kavaljer är den kände kriminalassistenten Tomas Gruck, en av O P Nilssons gossar. De hade träffats i samband med ett komplicerat mordfall på Östermalm. Celia är skolkamrat med Else. Hon säger att David höll ihop med dansösen Inga Gregg.
Else läser manuskriptet. Bilden av hennes avlidne make blir alltmer svårfångad. Hon beger sig på natten till "skrivarlyan" för att leta igenom det låsta skrivbordet. Men någon har redan gjort detta. I skrivbordsstolen sitter man på väg att dö av ett krossår i huvudet. Det är mannen från kyrkogården! Han heter
Per Östensson och har just kommit ut ur fängelset efter avtjänat straff för förskingring.
Någon har ringt polisen. Tomas Gruck och hans kollega
Aron Andersson är snart på plats. Polissystern Irma Frödin tar hand om Else.
Det har varit inbrott på byggnadsfirman Edström. Det är där Östensson förskingrade pengar. Gruck träffar
kamrer Sundqvist. 600 kronor är försvunna. Någon har också tittat igenom pärmarna. Sundqvist berättar att de kommit Östensson på spåren tack vare en artikel i skandaltidningen Sant och Sagt signerad Dick Norris.
Dagmar Nyström berättar om redaktörens Landers besök. Hon associerar honom med
Britt Englund, en ung kvinna som stiftelsen tagit hand om. Hon drunknade.
(
Nu tar O.P. Nilsson sin obligatoriska promenad från villan i Äppelviken. Sedan via tunnelbanan från Alvik till polisstationen där han som vanligt finner fröken Ring på ett soligt humör). De båda ungherrarna Gruck och Andersson lämnar rapport.
Else besöker redaktionen för Sant och Sagt. Hon träffar
Simon Sverkersson, redaktör för skandaltidningen, med cigarrfimp i mungipan och ständigt beredd att ragga alla lediga fruntimmer.
Gruck låter klippa sig hos den välinformerade
frisören Bergison.
Utanför Rickmannska stiftelsen uppvaktas han av Jenny som har hemligheter att berätta. Gruck konfronterar genast kamrer Holm med att han känt Östensson sedan länge. Och att han tiggt pengar av honom morddagen.
Tore Burland, forskningsresande och författare, har just kommit hem från Sydamerika. Han är en fullständig dubbelgångare till den mördade Östensson.
På Rickmannska stiftelsen är det årlig skaldjursmiddag. Stiftelseordföranden, bankmannen
Jonas Lindgren, är hedersgäst. De övriga är "flickorna" som varit "på glid" men stadgat sig och blivit yrkesarbetande: Ulla Grönberg, Viola Stenberg, Kerstin Hägg, Märta Eriksson, Ruth Andersson samt Jenny och Viola, ungdomarna. Rykten om Tore Burland och om att hans fästmö Britt Englund dött medan han varit utomlands, men också om att en man (som heter Gösta Jönsson) dött under Berglunds expedition, surrar i luften.
När Dagmar Nyström är på väg till sist sedan hon brutit upp från efterpartyt slås hon medvetslös i mörkret.
Konstapel Hakelöf har hittat Östenssons adress på ett sjabbigt hotell i Klara. Gruck beger sig dit.
På den senaste mordplatsen finner Gruck att O P Nilsson redan anlänt. Mordvapnet är en blybatong med inskriften på handtaget. Mordoffrets lägenhet är helt genomsökt.
Sant och Sagt tvingas redaktören Sverkersson erkänna att Dick Norris är en pseudonym för Dagmar Nyström!
Ingen av de inblandade har alibi för tidpunkten för mordet på Dagmar Nyström.
Tomas Gruck besöker
Henrik Joelsson som sitter på Långholmen för narkotikabrott. Han fick pengar av David Nickell men vägrar avslöja någonting.
På kvällen klär han ut sig och går till krogen DIGG, efter ett tips av narkotikaroteln. Men där bär han sig så klantigt åt att han får stryk och förlorar medvetandet. Hamnar på sjukhuset men stannar inte länge utan tar flyget direkt till Köpenhamn. Han vill kontrollera var Tore Burland bott i Köpenhamn.
O P Nilsson besöker hans hotell. Inga medgivanden.
Aron Andersson har listat ut att Dick Norris manus är skrivna i Nickells villa. Nickell är Dick Morris. Men han skrev inte sina deckare. Det gjorde Dagmar Nyström. Hennes ställning på Rickmannska antogs inte förenlig med att skriva deckare. De två bytte produkter.
Per Östensson är husmor Karin Nordgrens frånskilda make! Hon är också f d fängelsekund.
Tore Burland kommer hem till sin farbror och hans kvinna Helle. Dit bjuder han in alla fyra som är misstänkta för morden. (
det känns svagt trovärdigt att dessa låter sig bjudas just till honom och just som mordmisstänkta). Han ger alla motiv för morden. Han eget är att Norris påstått att Tore Burland var ansvarig för den unge botanisten Gösta Jönssons död. Särskilt hårt pressar han Sven Stiegner som är nära att falla ihop och sedan Birger Holm, som visar det sig är son till Dagmar Nyström. Värre är att han hållit på med narkotikahandel vid sidan om sin tjänst på Rickmannska. Holm dräpte Östensson för att komma undan dennes utpressning. Dagmar som såg händelsen måste tystas. Holm kastar sig ut genom glasfönstret och flyr men skjuts ner av Tore Burlands sinnesförvirrade farbror som tror sig ha nedlagt en spion. Men då dyker O P Nilsson upp och anhåller Tore Burland för dubbelmord. till sidans topp