Vic Suneson: Uddagänget 1974
 

Uddagänget är en skara män, som sett bättre dagar och som lever ordnat om än under speciella förhållanden. Platsen är Birkastan och där särskilt Solvändan, en liten park där de håller till. De har det ganska bra så länge som de inte störs av socialassistenten Bengt Jörebo, som vill få dem att arbeta.
De är "
Kinesen" som heter Kaleb Tykesson och aldrig bor hemma hos sin fru Cordelia men städar hemma under dagarna.
"
Kletas", Egil Svensson, en kriminalreporter på dekis. Har säsongsarbete som affischklistrare. Vart fjärde år när det är val.
"
Släggan", Sten Hård, en "mjukis" som en gång vunnit en finnkamp.
"
Skådis", Folke Finhammar, väntar på de roller som alkoholen bestulet honom på.
"
Klipp" som heter Gösta Classon och en gång var skräddarmästare. Uddagängets överklassare. Bor i en tvårummare på Birkagatan.
"
Tjocken" är Harald Lindgren, en gång mästerkock innan gratisspriten knäckte honom. Livnär sig som diskare, men ekvilibrerar då och då med "Soupe à la Tjock".
Algot Bengtsson hänvisar man ofta till men han "sitter troligen inne".
Hos specerihandlaren
Börje Månsson utverkas kredit mest tack vare dottern Elsa Månsson som har Filadelfia och Uddagänget som sina livsuppgifter.
Släggan uppvaktas av "
Albert Blyberg", en person som värnar om gamla sportstjärnor. Men Släggan luras att störta ner från Rörstrandsgatan och omkomma.
Uddagänget planerar en picknick till den avlidnas ära om de så ska behöva arbeta för att få in tillräckligt med pengar. Det blir en utflykt till Hagaparken. Elsa är med.
Casimir Du Borg ligger för döden (som vanligt). Han har inga barn men han är rik. Systersonen Andreas Bergström är som en son för honom. Han är advokat men lever mest på morbroderns underhåll.
Kletas tycker att det är något lurt med Släggans död. Vill att de ska leka detektiver. Skådis tänder på idén att få spela kriminalare och gå runt och fråga ut folk.
Nils Runold har bilhandel, "Bil-Nisse", men mest som täckmantel för sin kombinerade spel- och sexklubb. Han har lurat på Andreas Bergström en dålig bil men då denne klagar påminns han om sina stora spelskulder han har hos Runold och om vad som kan hända den som inte betalar.
Runold har ett problem. Tidigare fungerade "Släggan" som torped och indrivare. Nu behöver han en ny. Han försöker med "Tjocken" genom löfte om god betalning.
"Kinesen" sover över hos "Klipp". Klipp får ett erbjudande om jobb. När han är ute får "Kinesen" besök. En advokat vill överlämna ett arv. Men först måste "Kinesen" bada. Det blir det sista han gör i livet. Klipp hittar honom död i badkaret. Han kallar samman Uddagänget - de som fortfarande lever vill säga. De vill inte gå till polisen utan bestämmer sig för att lägga liket i Klara sjö.
Men snart dyker
kriminalassistent Tingestrand upp.
Kommissarie
O.P. Nilsson griper in. "Lite gråare med åren med hjärnan är det inget fel på." Hans avhållna sekreterare, fröken Ring, anmäler besök. Det är rättsläkaren Sören Olofsson. Han kan berätta att Kinesen mördades. Hans lungor var nämligen fyllda med kranvatten. Kriminalinspektören Tomas Gruck skickas ut. Han hittar gänget på Vikingagatan hos Tjocken. De erkänner snart att de hittat Kinesen död i badkaret och velat gömma honom i sjön.
Men det ska bli värre. När Klipp äntligen kommit över skräcken att bo i sin lägenhet där en kompis mördats får han på kvällen besök av en man som säger sig representera "Eviga Trons församling" och som vill överlämna en donation från denna. Men först dricker de en öl. I denna smusslar mannen ner ett starkt sömnmedel och snart hänger Klipp i lampkronan.
Nu blir det den store och tunge kriminalinspektören
Jesper Falk som får ta sig an de många morden.
Tjocken utför sin uppgift och skrämmer Bergström att betala. Det får Andreas att uppsöka gubben Casimir. Betrodd som han är har han tillgång till gubbens skrivbord där han hittar bankböcker med ansenliga summor. Han tar ut pengar och kan betala sina spelskulder hos Runold.
I den välskötta lägenheten på Tomtebogatan städar Skådis för fullt. Han tycker att hans fru Tyra kunde skaffa honom en bättre dammsugare och han tar emot en dammsugareförsäljare. Det slutar med att han blir skjuten med en pistol.
Falk får nu i uppgift speciellt att spåra upp den bekante men osynlige Algot Bengtsson. Han hittas inte i något register.
Kletas tar över uppgiften som torped och ger Andreas Bergström en rejäl omgång.
Detta skakar om Andreas som sedan barndomen fruktat allt fysiskt våld. Fyra mord har han emellertid begått och han funderar på att göra av med de två återstående i Uddagänget också.
O. P. Nilsson är övertygad om att motivet till morden finns att söka i de mördades förflutna.
I Vagnhärad får Jesper Falk napp. Det är tydligen inte skräddaren Joakim Classon som är Klipps far. Någon annan hade befruktat kvinnan som han gifte sig med. Är det Casimir?
Polisen är säkra på att det är Bergström som mördat de fyra gängmedlemmarna. De är också säkra på att det är han som spelat Algot. Men hur hitta bevis?
Bergström hjälper själv till genom att på nytt uppträda som Algot inför Tjocken och Kletas. Men de avslöjar honom som Bergström.
En fälla måste gillras för Bergström. Kletas skriver ett utpressningsbrev. Bergström kommer till den angivna platsen, skryter med vad han gjort och grips av polisen.
Motivet var att Bergström kommit på att Casimir Du Burg hade en oäkta son med en kvinna som hette Viola, gift Classon. Denne son var Klipp och han måste röjas ur vägen som blivande arvinge. Men han hade sadistiska böjelser och beslöt att röja större delen av Uddagänget ur vägen. Detta också för att dölja motivet och få det att se ut som en galnings verk.
Överraskande dyker det emellertid upp en ny arvinge, dottern till en lindanserska, Carmen de Flor. Hon är en "glömd" dotter till Klipp! Det är hon som ärver miljonerna!
sidans topp