Vic Sunesson: Vänta på annans död 1959
 

Berättelserna:
Vänta på annans död

En man försvinner
Genom ett fönster
Jag ville det inte
Den stolta våren
Den tredje drömmen
Endast mördaren är vaken
Jag borde dö i natt
Dans med en död

Slutet på historien

Fredrik F:son Farle, en gammal änkeman utan barnbarn.
Crister Farle, Fredriks äldste son, ogift och chef för KKI - Konsoliderade Konservindustrierna.
Stellan Farle, Fredriks yngste son - veterligen - konsthantverkare.
Stellan är gift med
Dis Våring-Farle, norskfödd målarinna, som även målar sin egen fasad med framgång.
Undula Farle är Fredriks dotter, danspedagog.
Hilding Larsson är Fredriks sekreterare, pol. mag. och en behagfull ung man.
Ossian Klubb är musiker och god vän till familjen, arrogant och intressant. Medlem av jazzkvartetten The Hot Clubs.
Helga Sandström, är Fredriks faktotum och kusin, som tillreder maten och kyler punschen.
Ann Day Venture, dotterdotter till Fredriks syster. Nyss hemkommen från Rio.
Mårten Kjellman, okänd för alla utom Fredrik; nyss hemkommen från Nya Zeeland.
Fredrik vill berätta en historia framför brasan, i "familjens sköte" i väntan på middagen.

Vänta på annans död
Emilia Berglund, blev aldrig 84 år. Ogift och rik. På nyårshelgen var släkten samlad. Arthur Berglund, affärsman, 55. Sverker Berglund, 38, ogift konstnär. Sonja Söderberg 38. De tre arvingarna. Sofi Larsson, 55 och sällskapsdam. Kl 20 varje kväll intar Emilia en kopp choklad med en sömntablett. Tillreds av Sofi som lämnar koppen utan uppsikt en stund p g a ett telefonsamtal. Emilia dör. Kriminalkommissarie O. P Nilsson och kriminalassistenten Aron Andersson inträder. Och utreder: Inget telefonsamtal kan spåras. Arvingarna har alla alibi och Sofi tvingas erkänna att det är hon som lagt en stor dos av sömnmedlet i chokladen för att hämnas på den "gamla, äckliga häxan" som stulit 20 år av hennes liv.

En man försvinner sidans topp
Hilding berättar i första person hur han gjorde av med sin chef Axel Berg. Han planerade mordet i detalj. Det skulle se ut som om Axel i depression hoppat i böljan från Gotlandsbåten. Jag slog ihjäl honom i badkaret, förändrade mitt utseende och reste i Axels namn på båten. Men jag gjorde några fatala misstag. Polisen kom på mig och nu är jag en man som försvunnit ... in bakom fängelsegrindarna.

Genom ett fönster sidans topp
Sedan är det Dis Våring-Farles tur. Hon skjuter med ett mausergevär ihjäl sin mans älskarinna som bor i ett hyreshus mittemot under den korta tid då hennes man tar en kvällspromenad. Min man kommer tillbaka och berättar att hans älskarinna ska gifta sig. Men jag kör bara i väg honom och känner en stor lättnad över att "allt bara varit en generalrepetetion till en föreställning som aldrig kommer att få premiär.

Jag ville det inte sidans topp
Ossian berättar: De satt vid middagsbordet. Kvinnan kunde inte längre stå ut med sin makes otrohet. Hon har en liten flaska med gift. Hon lurar honom att gå till kylskåpet och hämta snaps. Tömmar flaskan i hans ölglas. Väntar på att han ska dricka. Och sedan på hans reaktion på giftet. Men snart känner hon den brännande smärtan. Han har bytt ut deras glas!

Den stolta vårensidans topp
Någon skjuter en man till döds.
Fru
Katrin Andersen är 20 år yngre än sin man, disponenten Elof Andersen.
Moster Elsa
(fröken Enqvist) försöker tala tyska med Fräulein Gisela, hembiträde hos Andersens.
Bernt Borg heter kassören i Andersens företag. Har stor familj och stora utgifter. Polisen kommer på att han förskingrat.
Kriminalförfattaren
Peter Zwyck (alias för Per Svensson) är i det civila reklamchef hos Andersens. Från sin lilla skaparlya har han utsikt till disponentens sovrum. Han hör ett skrik och rusar dit. Disponenten är skjuten. Hans fru står med pistolen i handen.
Polisen tillkallas. Först kommer den unge
konstapel Klinga. Och sedan kriminalkommissarie O. P Nilsson och kriminalassistenterna Aron Andersson och Jesper Falk. Polisen tror inte på självmord.
Var är
Kent, sonen? Han dyker upp. Men det var hustrun Katrin som gjorde det. Hon var trött på sin gamle man. Ville ha ihop det med Peter Zwyck.

Den tredje drömmen sidans topp
Nu är det Undulas tur. Jag är hos min psykiater och berättar om mina drömmar. Korkskruvar och knivar. Läkaren vill att min man och jag ska ha skilda sovrum. En natt är det inte längre en dröm. Min man ligger bredvid mig, död med en kniv i sig pekande mot taket.

Endast mördaren är vaken sidans topp
Stellan berättar: Utanför ateljen har det snöat hela dagen. Det är jul, fridens högtid. Bert Wallin har skurit sönder sin målning. Ett porträtt av Sigyn Gregersen. Hans fru Almi vill att han ska göra ett nytt. Liksom konsthandlaren Jonas Gregersen, Sigyns bror. Tomas Östorm, en lång, mager man. Bert somnar sist, påklädd på soffan i ateljén. På morgonen har någon stuckit en kniv i honom. Kriminalkommissarie O. P Nilsson utreder. Aron Andersson är också där. En cigarettfimp som någon lagt ut som vilseledande indicium avslöjar mördaren. Modellen Sigyn Gregersen.

Jag borde dö i natt sidans topp
Sedan berättar Ann om vad som hände en bekant till hennes mor. Om en kvinna vars man lämnat henne och en förrymd fånge. Hon funderar på att göra självmord. Fången som vill råna henne hjälper henne att dö. Hon provocerar honom att skjuta henne. "Hon tvingade mig" säger han.

Dans med en död sidans topp
Innan Mårten berättar gör han ett försök att analysera de andras historier. Han har genomfört det perfekta brottet. Anita har dött av gasen i hans kök medan han skaffat sig alibi på danslokalen. Sedan måste han transportera henne till hennes egen lägenhet. Det ska se ut som om hon gjort självmord hemma. Men i hennes kök lyser de elektriska kokplattorna honom i ögonen!

Slutet på historien sidans topp
Plötsligt upptäcker man att Ossian är död. Och nu kommer det fram att Ossian är son till Fredrik, halvsyskon till Crister, Stellan och Undula. Ossians mor hette Cecilia, Helgas och Sophies (som är mamma till de tre) syster. Hon for iväg med Felix till USA men då hade hon redan ett barn.
Astrid Lindqvist, rättsobducenten kommer och Mårten Kjellsson förvandlas till kriminalkommissarie Kjell Myrman.
Det ser ut som om glaset med gift var avsett för Fredrik Farle och att Ossian i halvdunklet av misstag tog detta som sitt eget. Men det är vad Fredrik Farle vill få det till att se ut. Han har mördat Ossian Klubb som han så länge trott vara sin son och som han därför varit mycket frikostig emot. Men också av det skälet att han pressade pengar av Fredrik för att han trodde att Fredrik mördat sin fru. Vid en blodtranfusion av Ossian uppräcktes att hans blodgrupp var sådan att han omöjligtvis kunde vara Frediks oäkta son. Därför måste han dö.