Olov Svedelid Anmäld försvunnen 1972
 

- Roland Hassel, kriminalinspektör, är nyskild och har svårt att glömma sin fru Cillan. Han är ute och raggar och allt gå bra tills han avslöjar sin titel. Snutar vill bordsdamen inte ha med att göra. Redan nästa dag ringer Stella Karlberg för att be om ursäkt. Hon vill ha ett råd av en polis. Hennes man Valentin Karlberg är försvunnen. Hassel är iskall.
- Inne hos Hassels chef,
Kommissarie Yngve Napoleum Ruda som är chef för spaningsroteln (älskar Italien) finns andra spanare samlade. Där är Sune Bengtsson, analytiker och bridgespelare, Simon Palm, 6 barnsfar med rysk hustru, Pelle Pettersson, muskulös, biltokig med hetsigt humör samt Kenneth Häger, playboy som gått ut polisskolan med höga betyg. På en spelhåla, Desert Club på Hagagatan har storspelaren Birger Hagberg blivit allvarligt misshandlad. Valentin Karlberg förefaller vara föreståndare på spelklubben.
- Denna information får mig i min tur att fjäska för Stella. Jag bjuder henne på lunch och får följa med henne hem. Hon vill ha mig direkt men arbetet går före. I skrivbordslådan hittar jag Valentins pass. Just när nöjet ska ta sin början ringer det på dörren. Men det är inte hennes man utan en okänd man med en utländsk accent. Han tar mig för Valentin och är mycket hotfull. Han vill ha något och hänvisar till "Wing". När jag visar min polislegitimation slår han nästan ihjäl mig, tar mitt tjänstevapen och är på väg att skjuta mig. Men i stället springer han därifrån och försvinner i en Volvo. Jag berättar för Ruda vad som hänt och också att Valentin arbetar som försäljare hos
Egon Holst på Medelhavsdelikatesser.
- Tidigt nästa morgon ringer Stella Karlberg och är hysterisk. Hela lägenheten är sönderskuren och i hennes mans säng ligger en död person. DLägenheten är helt riktigt sönderskuren men "liket" är en hoprullad matta.
- Konsul Egon Holst tar emot. Han tycker inte om Valentin Karlberg. Han är en dålig försäljare.
- Vid nästa samling får Kenneth Häger mycket beröm för sin inre spaning om Valentin Karlbergs liv och öden. Han har varit gift tidigare och har en dotter Ragna. Han har dålig ekonomi men lyckats köpa en Mustang Shelby Cobra kontant. Personen som nästan dödade mig identifieras som polacken
Stanislaus Bilatski. Kriminell men som klarat sig undan utvisning eftersom han är politisk flykting.
- Jag får ett förfalskat medlemskort för att ta mig in på Desert Club, men upptäcks snabbt och blir artigt men bestämt visad på dörren. När jag kommer hem förnimmer jag en obestämd närvaro i min lägenhet och blir närmast mörkrädd. Och det finns skäl. Under min säng hittar jag en nerblodad Stella Karlberg som dör i mina armar.
-
Ragna Karlberg, en ung kvinna som beskrivs som tuff och självständig, gör entre. Det är Valentins dotter och hon har en del att berätta medan hon sätter i sig mat, vin och sprit på Rådhuskällaren på polisens bekostnad. Hon bor hos en moster i Köpenhamn och går på målarskola. Hon berättar att för många år sedan hade Valentin ett krypin, en lägenhet på Bondegatan.
(Här kommer också en beskrivning över Hassels äktenskap med Cilla, om hur illa han behandlat henne genom sitt supande medan han gick på polisskolan och de första åren som polis. Tills Ruda skällde ut honom en hel natt och fick honom på andra tankar. Men då hade Cilla redan stuckit).
- Jag börjar leta tämligen planlöst på Bondegatan. Jag hittar ingen adress men plötsligt ser jag honom själv. Han går in på en restaurang. Jag följer efter och ringer. Simon ska komma om 15 minuter. Men innan dess lämnar Karlberg restaurangen och jag tvingas följa efter. Snart har jag följt honom till en adress nära Bondegatan. När jag ska gripa honom öppnas emellertid lägenhetsdörren och jag nästan kastas in i rummet och grips av en storvuxen man som kallas Tobbe som jag igenkänner som en ofta anlitad torped. En annan kallas Jonne och "Rixen". "Skepparn" tycks ha ledningen. Jag är nära att lyckas ljuga mig fri med att jag bara var på jakt efter Valentins Karlbergs alibi för tiden då hans fru mördades men då kommer Stanislaus Bilatski in och känner igen mig som den snut som forskar i spelklubbarna. Då är det slut.

(Nu följer en lång beskrivning av grov misshandel av Hassel. Det är rena våldspornografin, som mig veterligen inte ens tillnärmelsevis funnits i någon svensk deckare tidigare. Den slutar med att Hassel invirad i en presenning sänks ner i stelnande betong. Sidorna 75-90 ägnas åt detta. Han räddas i elfte timmen av en vakt. Vaknar efter 5 dygn på sjukhuset och skäller ut doktorn som vill att han ska stanna kvar där. Men Hassel är en karl med hår på bröstet som genast vill tillbaka till arbetet.)

- Ruda bjuder på en rejäl köttbit på Aurora och där får jag reda på att de redan tagit Jonne, Skepparn (Lars Söderstam) och Rixen (Einar Andersson). Tobbe (Torbjörn Axén) och polacken är fortfarande på fri fot.
- När jag är hemma i lägenheten kommer Ragna Karlberg på besök. Men jag känner inte för något intimt med henne i sängen under vilken hennes styvmamma nyss mördats så hon får gå hem.
- Spelarkungen Hugge Sandberg sitter på Holmen. Sten Lennartsson, en ofta använd polistjallare, ska försöka få honom att säga något om Wing.
- Ett hippiepar, Lars Fält och Ulla Nylin, misstänks för att hysa någon av de misstänkta. De säger sig inte känna Tobbe eller polacken men jag hittar en bok på polska med ett namn överstruket med svart. Kriminaltekniker hittar Bilatskis namn under.
- I Karlbergs lägenhet har Sune Bengtsson hittat gömstället för Karlbergs hemlighet som syndikatet vill komma åt. I plast inne i ett vattenledningsrör finns tre papperslappar med bokstäver och siffror.
- Ett nytt besök hos hippieparet leder till en adress i en rivningsfastighet. När vi kommer dit rymmer Bilatski ner för stuprännan. Den viker sig så han faller och skadar sig men lyckas ta en taxi innan vi kommer ner. Jag återfinner honom när han mer död än levande stapplar in på Sabbatsbergs sjukhus. Han dör på operationsbordet innan jag fått tillfälle att prata med honom. Bland hans tillhörigheter hittas emellertid en kniv med blod från Stella Karlberg. Stellas mördare är nu själv död.
- Tjallaren informerar om att Wing är på väg för ett kort besök. Vi resonerar oss fram till att det måste vara någon som är på väg från London till Stockholm. Kenneth Häger får i uppgift att kolla alla inbokade flygresenärer.
- När jag är hemma hos Ragna Karlberg ser hon plötsligt sin far stiga in i en stor vit Mercedez som kör iväg. Vi försöker hänga efter i min gamla Simca. Jakten går till Wasavarvet där de försvinner in på muséet. Snart ser vi hur den konserveringsvätska med vilken fartyget ständigt sprayas färgas röd. Över en bjälke
ligger Valentin Karlberg med ett öppet sår i bröstkorgen.
- Den vita Mercedezen är registrerad på disponent
Örjan Kling. Han säger att bilen blivit stulen men under förhöret avslöjas snart att han i själva verket arbetar för spelklubben Desert Club och att han lånat ut bilen till en engelsman, Barry Williams. Kling anhålls för medverkan till mord. Jag får i uppdrag att ta reda på på vilket hotell Williams bor.
- Innan dess får jag Ruda med mig på att ordna en fälla för vad jag tror är en läcka i vår grupp. Mycket riktigt jag kommer på Kenneth Häger med att ringa spelklubben och varna om vår kommande razzia.
- Barry Williams lämnar hotellet och tar sig till Desert Club. Strax därefter slår razzian till. Williams är där och också konsul Holst. Det kommer fram att Barry Williams äger klubben och att Karlberg kommit på Holst med att fuska med redovisningen till honom. Beviset vara några papper där Holst skrivit ner de faktiska omsättningssiffrorna. Dessa papper försökte Karlberg sälja både till Williams och till Holst. Holst sätter de hårda pojkarna han fått till sitt förfogande på Karlberg. Det var nödvändigt att hindra Karlberg att träffa Williams. Det är Tobbe och Rixen som dödar honom.
- Ruda vill att jag ska ha överseende med Kenneth Häger men jag vägrar. Jag blir som en predikant när jag hävdar att poliskåren måste vara obrottslig.
- Ragna och jag ska gå ut och äta. Hon är utsökt festsminkad. Men det är inte för min skull. Hon hade redan varit sin fars kontakt med Barry Williams och lärt känna honom i London. Hon är Barrys fästmö. Barry vill anställa mig i London. Han vill veta mitt pris...