Olov Svedelid Beskyddarna 1974
 


Kriminalinspektör
Roland Hassel har stämt träff med ägaren till Pizzerian Casa Mosebacke, Walter Ljunggren. Min kollega Simon Palm som haft hand om ärendet har överraskande tagit tjänstledigt tills vidare. Jag hittar Ljunggren på golvet i svåra plågor. En ung flicka springer därifrån sedan hon gett mig en örfil. Flickan heter Saga Sjöder. Ljunggren förnekar bestämt att någon misshandlat honom.
- Jag åker hem till Simon som är avvisande och irriterad och är rasande när han får höra att jag besökt Ljunggren.
- Jag besöker Saga Sjöders lägenhet på Hantverkargatan 27. Hon vill inte lämna någon förklaring till varför hon örfilat mig eller hur Ljunggren skadat sig. Där finns två män. Den ene visar sig vara Sagas bror
Sten Sjöder, som nyss frisläppts från ett långt fängelsestraff och en annan Ole Ring som säger sig vara hennes fästman. Sten Sjöder körde en gång ihjäl Marta Filipsson, mor till Wolf Filipsson, "Vargen" kallad. Fadren David Sjöder har ett "pizzaimperium".
Bolinder är med som vanligt liksom Pelle Pettersson. Ett nytt tillskott blir Rolf Öman. Det får mig att tänka på en annan "duktig" aspirant, Kenneth Häger, som lät dig mutas.
- Jag har fått ihop det med Virena och detta har fått mig på mycket bättre humör. Vi planerar att köpa hus tillsammans.
- Simon kommer tillbaka och kan berätta att han efter sitt besök hos Ljunggren som berättat att ett beskyddargäng krävt honom på 6000 kr, blivit hotad att glömma Ljunggrens anmälan annars kulle hans fru och barn bli skadade. Nu har Nadja flyttat till sin syster pålandet och övertalat Simon att inte ge efter. Nu tar alla på spaningsroteln tag i problemet inklusive dess nya stjärnskott
Rolf Öman.
- Ljunggrens krog är helt demolerad. Men han skyller bara på tjuvar.
- Jag tar mig till pizzerian Il Papa på Upplandsgatan, en av David Sjöders. Jag träffar honom tillsammans med hans fru
Laila. De tycks vara stora ovänner i synnerhet när det gäller sina relationer till barnen Saga och Sten.
- Efter några dagar på tomgång dyker
Enrico Marelli upp. Italienare till Rudas förtjusning. Han jobbar på Bella Bari som hovmästare och han har blivit hotad av två beskyddare. Ägaren Åke Karlsson är på semester i Italien och Ruda kommer överens med honom att jag ska spela ägare till de två dyker upp igen. Jag hinner ta upp många beställningar under de kvällar jag jobbar där. Så en kväll kommer de två män jag tidigare sett lämna Ljunggrens restaurang. De hotar mig och jag låtsas gå med på deras krav. När de går skuggar jag dem. Plötsligt blir jag gripen då jag passerar ett grindhål. Jag har svårt att värja mig mot dem och skriker på hjälp. Mina kolleger som alarmerats dyker upp. De lyckas gripa den ene av de två. Han säger dock ingenting under förhören.
- Jag kommer på att jag sett de två samtala med en äldre kvinna och en ung pojke när jag skuggat dem. Några ord på utländskt språk jag hörde påminner om estniska. Chefredaktören på Estniska Dagbladet leder oss till en Eirik som jobbar i ett brödstånd i Hötorgshallen. Eirik kan identifiera den gripne mannen som
Tore Mattsson. Han har varit ihop med Eiriks syster Nickan och han vet var han bor.
- Han bor i en lägenhet med Alm på dörren. Den är tom men plötsligt kommer Saga Sjöder. Hon säger sig blivit ombedd att komma för att ta emot ett kuvert som skulle lämnas på hennes fars restaurang. Sten Sjöder kommer men lyckas fly.
- Simon och jag ska hämta David Sjöder för förhör. Då kommer Laila skrikande. Enricos lik hänger i frysrummet till pizzerian.
- Sent på kvällen får jag ett telefonsamtal. Det är Tore Mattssons kumpan. Han vill först muta mig till tystnad, sedan hota mig med att det kan hända Virena något.
- Bilhandlare Glad har också fått beskydd. När han vägrade betala slog de sönder bilarna. Men det bryr han sig inte om. Innan detta hände hade han sålt firman. Han kan identifiera en av beskyddarna som Sten Sjöder.
- Nästa kväll är det Laila som ringer. Hon är hysterisk. Hennes bror Sten håller på att slå ihjäl Walter Ljunggren. Jag ber Rolf Öman skicka en radiobil och beger mig själv dit. Och blir snart gripen och aväpnad av Mattsons atletiske kumpan. Polisbilen dröjer och Saga och jag blir inlåsta i en städskrubb. Efter långvariga försök lyckas vi sparka oss ut. Jag ringer R
uda och Saga tar hand om Walter.
- Mattsons atletiske kumpan visar sig vara en gammal träningskamrat i tyngdlyftarföreningen,
Georg Cornell.
- Cornell har en kåk uppe i det fattiga Röda Bergen. Där hittar jag hans misshandlade fru som lever på prostitution.
- Ett tidningsbud ser två män som tar hand om en kropp ute vid Blackebergs sjukhus. Av kläderna att döma är det Sten Sjöder. Har de fört in honom i kloakutsläppet? Det blir naturligtvis min uppgift att följa med reningsverkets chef Sjölander på en flera kilometer lång promenad genom de stinkande ledningarna.
- Jag halkar och faller ner i rännan, munnen fylls med kloakvatten och jag är säker på att drunkna.Jag lyckas ta mig upp och strax innan vi är framme vid trappan hittar Sjölander liket. Men det ärinte Sten Sjöders utan Sagas fästman Ole Ring.
- Simon och jag åker till Sjöders kontor. Men det enda vi får reda på är hans frus Lailas adress. Jag åker själv till lyxvillan i Danderyd där jag träffar en skräckslagen Laila. Inte att undra på. I villan finns också Georg Cornell. Vi blir instängda i en bastu, jag blir slagen medvetslös och Laila skjuten genom axeln. Jag vaknar och befinner mig i en brännande öken. Det är bastutemperaturen som långsamt stiger. Jag försöker förgäves sparka ut den bastanta trädörren. Laila dör av värmen och blodförlusten. Min sista desperata åtgärd är att sätta fyr på dörren underifrån. Då lyckas jag sparka upp ett hål och få luft.
- Jag får en hel dags konvalescens av Ruda.
- David Sjöder häktas misstänkt för att vara ledare för beskyddarligan.
- Men så är det inte. Jag gör ett besök hos Walter Ljunggren. Där får jag plötsligt ett infall att det är han som ligger bakom alltsammans. Jag tar fram min pistol och anklagar honom. Han erkänner nästan men vill ha cigaretter. Han skickar ett bud Luigi. Sedan berättar han om hur Ole Ring kommit på verksamheten och att Georg Cornell fått i uppgift att döda honom. Enrico hängdes i fryshuset för att sätta press på David Sjöder som inte ville betala. När jag ska anhålla honom för färd till polishuset får jag ett telefonsamtal. Det är Virena. De tänker misshandla henne om jag inte går med på deras villkor. Och dessa är att inte göra någonting på tre dagar. Då är de långt borta i främmande land och då kommer Virena tillbaka oskadd.
- Jag offrar Virena för min polislegitimation. Hon får så mycket stryk att hon aldrig vill se mig igen. Men Ljunggren erkänner och namnger hela ligan. Jag förlorar hela min privata framtid men affärsägarna i Stockholm slipper betala längre för beskydd.
(Fantomen skulle aldrig ha låtit något ont hända Diana!)