Olov Svedelid Slavhandlarna 1979
 


Kriminalinspektör
Roland Hassel det är jag det. Jag är spanare. Jag letar efter en person på Prästgårdsgatan 6. Plötsligt dyker Emil Gottfridsson på mig. "Mille" en tjallare. Han behöver pengar till en ny affär i fruktbranschen. Han säger att han vet var Klas Åkerlind håller hus. Kallas Mandel. Jag ringer min chef kommissarie Yngve Napoleon Ruda och sedan går jag till den angivna adressen. Där finns en annan person. Han är artig och belevad men när han förstår att jag är snut slår han ner mig och försvinner.
- Mina chef blir inte så glad över resultatet. Inte heller mina kolleger,
Simon "Sympatiske Simon" Palm, Pelle Pettersson och Sune Bengtsson. Lägenheten hyrs av Samuel Anton Wijk, nu död, ärvd av sina två söner. Som hyrt ut den olagligen till Mandel, som uppgivet namnet Herbert Palm.
- Jag åker tillbaka till huset tillsammans med Simon Palm. Vi ser Mandel glida in genom porten men när vi kommer dit är han försvunnen. Vår bevakning Bolinder och Lindström har missat honom. Nu träffar vi bröderna Gösta och Carl-Erik Wijk. De hittar en inplastat kort utställt på K. Manfred Åkerlind för inköp på C.B.Logander AB, en snabbgrossist. Mandels firma heter E. Andersson Entr. AB.
- Jag åker till Loganders. På kontoret sitter fyra personer.
Loganders fru Matja, hans svåger Ulrik Ahlin och hans fru Astrid. Deras son Peter som praktiserar.
- Någon har köpt företaget E. Andersson Entr. AB av dess senile ägare, schaktkungen Einar Andersson, för 4000 kr. Gjort honom till "målvakt" genom att lura honom att skriva på diverse fullmakter.
- Det finns en slarvigt noterad adress, Ringvägen 37. Där hittar jag och Simon på andra våningen 20 personer liggande på gummimadrasser, tätt sida vid sida. Ingen säger ett ord eller svarar på polisernas frågor.
- Kommissarie Ruda samlar alla sina mannar. Jag själv och Simon Palm,
Bolinder, Sune Bengtsson, Pelle Pettersson och Rolf Öhman. Simon slår fast att det handlar om slavhandel. Fattiga personer från andra länder som luras till Sverige med löfte om att tjäna bra med pengar och sedan får slava hårt för några kronor.
- Polisen åker till huset på Ringvägen 37 men bara för att upptäcka att "fåglarna är utflugna" och hela tredje våningen tom.
- På kvällen vill jag ut och dansa. På vägen dit passerar jag ett bråk som jag måste ingripa i. Ett gäng angriper en ensam, ung och oerfaren polis i uniform. Det gäller bara att visa vem det är som har auktoritet och snart lommar de iväg. Polismannen heter Lars Roos och är 21 år.
- Jag går in på diskoteket Bolaget och vem träffar jag där om inte Ulrik Ahlin. Han är bra påstruken och vill gärna prata som sina bekymmer. Hans fru har honom på gaffeln och han vill hämnas, förfärliga saker kan hända. Men just då blir vi avbrutna av att en kvinna, Gerda, ansluter sig och de vill vara för sig själva.
Lite senare får jag själv sällskap av en mycket vacker kvinna. Hon heter
Mona Lindblom och verkar lovande på alla sätt. Först tar hon med mig till en privat nattklubb. Sedan vill hon gå till ett ställe på Sturegatan för att spela roulett. När jag avstår från att delta i ett illegalt spel blir det andra tongångar. Inte blir det bättre när en man känner igen mig som polis. För att inte bli utkörd tar jag mig själv snabbt till utgången. Nere på gatan blir jag angripen av två aggressiva män. Men även dessa klarar jag av.
- Nästa dag är jag på Loganders som lovat mig uppgifter om vilka inköp firma E. Andersson Entr. AB gjort. Ingenting är emellertid klart eftersom Matja Logander är sjuk och Astrid Ahlin inte hunnit med. Astrid har ett deltidsjobb på Stockholms Terrarium. Jag åker dit och får mig först en lång gratisvisning, jag som har fobi för ormar. Till sist öppnar hon motvilligt sin handväska och ger mig ett papper. Men varför har hon en pistol i väskan?
- Hyresgästen på Sköldgatan där de illegala invandrarna påträffades står på Albin Karlsson. Han sitter på en tork i Hälsingland och säger att för två år sedan förlorade han hyresrätten på poker. Till vem minns han inte. Fullmakten till firman E. Andersson Entr. AB har aldrig använts. Och listan över firmans inköp hos Loganders ger inte mycket.
- Simon och jag åker och hämtar Stor-Masen, en gammal bekant på rymmen.
- På kvällen får först ett telefonsamtal som jag tror är från Virena och sedan besök av två män som vill kräva in en spelskuld på 48000 kr. Då har papper som visar min namnteckning under skuldsedeln. Från roulettspelet på Sturegatan. Kan jag inte betala kontant så erbjuds jag att bidraga med information från polisen i stället. Bli "en läcka". I boken "Beskyddarna"
träffar Hassel Virena och och lyckas köpa en fritidstomt. Men han låter hela sin framtid gå i spillor när han offrar Virena när hon tas som gisslan för att kunna rensa Stockholm från kriminell beskyddarverksamhet. Hon får så mycket stryk av torpederna att hon aldrig vill se honom igen.
- Jag talar om allt för Ruda som råder mig att ligga lågt.
- Jag får ett nytt telefonsamtal från utpressarna. Hos polisen finns en man gripen som heter Thassos Athanasios. I hans bostad i Sandvik i Traneberg finns papper gömda i en garderob. Dessa papper ska jag hämta och skicka till en poste restante adress, Egon Lundgren. Genomfört uppdrag ska kvitteras mot halva min skuld. Simon följer med mig dit. Vi hittar snart ett kuvert under en lös planka. Där finns ord på grekiska, girokort och en rad på svenska, E. Andersson Entr. AB. Allt material levereras till kommissarie Ruda.
- Loganders snabbgross bör nog undersökas närmare. Kanske är också greken Thassos Athanasios kund där. Jag bestämmer mig för att åka dit. Alla är där för inventering av lagret. Jag vill gärna veta om det finns fler representanter för E. Andersson Entr. AB i deras register, men förgäves. När jag lämnar firman känner jag igen en av städarna som en av slavarna i det gamla huset på Söder! Jag får reda på att det är firman Total-Clean som fakturerar städningen. Mycket motvilligt får jag adressen, Banbrinken. I en stor nästan tom byggnad hittar jag Klas Åkerlind, "Mandel" kallad död med huvudet i en vätskefylld hink!
- Ägaren till städfirman är ännu en grek, Jannis Nasilopoulos. Hans fru säger att han har försvunnit. Ruda vill att jag ska gå med Spiros, en grek med god insyn i den kriminella världen till en grekisk invandrarklubb. Jag tar kontakt med honom och först ska vi besöka Jannis Nasilopoulos. Eller egentligen hans fru Anna som jag får mig en ordentlig örfil av. Hon har tagit mig av misstag för en annan. Sedan åker vi hem till Nikos Gregoridis, en man som känner till brottsligheten bland grekerna. Han kan tala öppet eftersom han ska emigrera till USA nästa dag. Men vi kommer för sent. Han har redan blivit misshandlad nästan till döds och hans fru och dotter är hotade till livet. Han vill inte säga ett ord.
- Och vad vet vi om Jannis Nasilopoulos? Han har varit död i tre år. Någon har tagit hans identitet. - Spiros och jag går på en grekisk klubb men första sedan han sminkat mig till grek och lärt mig några grekiska ord. Jag klarar mig hyggligt även om jag är nära att avslöjas. Till slut ser jag Mona Lindblom dyka upp för att genast försvinna bakom ett förhänge.
- Jag lyckas somna men väcks snart av dörrsignalen. Det är Mona Lindblom som ser helt förstörd ut. Hon får konjak att dricka och får sova på soffan. De är ute efter henne säger hon och de vill hämnas och nämner Ulriks namn. Ulrik Ahlin? Nästa morgon när jag vaknar är hon försvunnen! Hon lämnar ett brev efter sig.
- Jag informerar Ruda och han vill att Simon och jag ska åka och hämta Urban Ahlin. Han följer med godvilligt övertygad om att allt måste vara ett missförstånd. Han säger sig kunna få alibi av Anna-Maja Wiberg som han tillbringat natten med. Därför släpps han.
- Jag går på lunch och måste ha blivit lurad. Måste fått i mig någon drog för snabbt blir jag dålig och febern stiger. Jag tas om hand om två personer av vilken den ene säger sig vara läkare. Men det är den som föreslagit mig slavaffärer i Mandels lägenhet. Jag bärs iväg mig och jag är allt närmare att slockna helt.
- När jag vaknar är jag inlåst på Stockholms Terrarium. Det är alldeles mörkt. Glasburarna är krossade och jag hör skallerljud från alla håll.
Långt stycke om anfallande ormar och krokodiler (217-226)
Min ormfobi paralyserar mig helt. Det är någon som skriker i dödsskräck. Det finns någon mer i lokalen. Så får jag ett ett stick som av två synålar i armen. Förlamningen sprider sig i kroppen.
- Ljuset tänds. Det är Olle Rosenqvist. När han kontrollerat att jag fortfarande är vid liv ringer han snabbt efter hjälp och serum.
- När jag vaknar upp efter tre dygn är Ruda där. "Vi har rullat upp Folke Axelssons liv" säger Ruda. Folke Axelsson är den döde mannen i terrariet. Han som spelade läkare och bar iväg mig. Han var slavhandlare. En av de värsta. En svår konkurrent till Urban Ahlin. Anna-Maja Wiberg återkommer och erkänner att hon ljugit om alibit.
- Jag få bo några dagar i gästrummet hemma hos Ruda och hans fru Rut.
- Någon tipsar polisen om var Ulrik Ahlin gömmer sig. Men när vi kommer dit i full skala hittar vi honom död. Hängd i en lampkrok.
- Snart kan jag göra korta promenader på egen hand. Jag passerar en modeaffär. De säljer märket HANRO. Ett schweiziskt varumärke http://www.hanro.com/. Ett sådant plagg bar Mona Lindblom. Men butiksinnehavaren har noterat namnet Anna-Maja Wiberg som kund. Aha! Samma person. Mysteriet är på väg att rullas upp. Jag tar genast en taxi till polisstationen.
- Nu är det Peter Ahlin, sonen till Ulrik, som hämtas för förhör. Även Mona Lindblom som är i lägenheten grips och blir förhörd. Peter Ahlin påstår sig inte känna till Mona Lindblom. Och han har inte dödar "Mandel". Och fadern Ulrik Ahlin "förtjänade att dö" eftersom han förstörde Peters mammas liv. Men han hängde sig själv. Peter erkänner att han gärna ville röra sig med mer pengar än han kunde få från familjeföretaget. Han tycker att han bara hjälpt människor från andra länder till ett jobb i Sverige.
- De sista sidorna handlar mest om Roland Hassels funderingar inför framtiden.