Olov Svedelid Svarta banken 1973
 


Kriminalinspektör
Roland Hassel får avslag på det lån han tänkt köpa en sommarstugetomt för. Plötsligt rusar tre maskerade män in med dragna pistoler. De tar en stor summa pengar och flyr i en vit Opel Rekord. Jag springer efter men inser snart det lönlösa.
Kommissarie
Yngve Napoleon Ruda ger nästan mig skulden för rånet men jag får hjälp av mina medarbetare, Simon Palm och Pelle Pettersson. Med är också kriminalinspektör Tore Wall. Vittnen som hörts är kassörskan Alma Blom och kunden Rolf Ekman som jobbar på lagret på Epa. Jag kommer plötsligt ihåg att en av rånarna saknade ett lillfinger. Tre män rymde nyligen från Hall. Lacke Sjöö, Sören Oscarsson och Einar Holmberg (Salle). I polisernas rullor finns noterat att Rulle Boman saknar lillfingret. Det blir min uppgift att hitta honom. Jag frågar mig fram på tidigare kända adresser och får till sist tips om en pråm. En man lämnar pråmen i en stor Jaguar. Jag hittar den och är på väg ner genom den öppna luckan när jag dras ner och någon tar min pistol. Det är Lacke Sjöö. Två andra personer tror jag är de andra två rymlingarna och en mycket nervös Rulle Boman. De låser in mig och beger sig iväg. Säger att de ska ringa polisen och tala om var de kan hämta mig. Efter en stund kommer någon tillbaka och skjuter Rulle. Jag räddas ut.
- Konsthandlaren
Folke Peterzén kommer på besök. Han säger att hans son stjäl konst och statyetter hos honom. Jag får till uppgift att besöka Galerie Cecile. Jag möts av en försäljare och delägare i oklanderlig grå kostym. Det är Elon Börjesson. Där är också Folke Peterzén själv och hans unga fru Inga. Advokaten Arvid Bäckström är där. De håller på med bokslutet. Sonen Göran Peterzén är inte uppskattad. Börjesson tror att det är Lennartsson som ligger bakom stölderna. Han var tidigare anställd en kort tid på galleriet.
- Jag försöker få tag i väktaren Bo Lennartsson. Han har lägenhet i ett mycket elegant hus. Jag träffar honom med en ung flicka som heter
Ritva Torell.
- Ritva kommer till polisen rädd för att bli inblandad i någonting kriminellt. "Hennes far är major och mamma sitter i Röda Korset". Hon kan bekräfta att hon sett Lennartsson i sällskap med en person som har anknytning till den farlige rymlingen Lacke Sjöö. Personen är
Bimbo Boström.
- Jag träffade
Liz Svensson för en tid sedan. Vi blir bjudna hem till Yngve och Rut på middag. Där fördärvar jag allt genom att skälla ut Liz därför att hon tycker att skattesmitarna i Spanien är "smarta killar". Hon lämnar festen.
- När jag kommer hem väntar unga fru Peterzen på mig tillsammans med "styvsonen" Göran. Han säger att det är fantasier att han stulit något från galleriet.
- Jag tar mitt pass i vakthållningen på Sergels torg. Det är Bimbo vi spanar på. Plötsligt ser jag honom. Han väntar på någon. Det är Göran Peterzén. Göran öppnar en förvaringsbox och tar ut ett paket. Lägger in ett kuvert. Han har fått ett brev där man lovar att sakerna som försvunnit skall fås tillbaka mot 30000 kr. Bimbo sticker och lyckas kasta ifrån sig en nyckel innan han grips.
- När kartongen öppnas på polisstationen uppdagas att den innehåller Rulle Bomans styckade lik!
- Sune och jag åker till Wittstocksgatan för att hämta Lennartsson.
Wahlén, en ung aspirant är med. Wahlén klantar sig och därför missar vi Lennartsson.
- Det går flera dagar utan framgång. Så kommer Ritva Torell igen. Hon har nu en ny bekant, Stig, som har information till polisen. Han vill träffa polisen på hemlig plats. Jag och Simon visas till en båtklubb. Men vi har blivit lurade. Där är Lacke Sjöö och Lennartsson. De tar våra vapen och Simon slås medvetslös med en batong. Ritva som inte gillar våldet hoppar i land från båten och springer iväg. När Lacke följer efter hoppar hon över ett taggtrådsstaket och börjar klättra uppför brons fundament. Lennartsson följer jakten med intresse och det utnyttjar jag till att slå ner honom med ett öskar. Jag springer efter för att hjälpa Ritva. Vi är högt uppe alla tre och riskerar att falla djupt. Ritva faller först. När Sjöö är nära att slå ner mig räddas jag av polisen som skjuter mot Sjöö. Sjöö dyker i vattnet och hämtas upp av Lennartsson i en motorbåt. Båda kommer undan.
- Simon får fem dagar extra semester och Ritva hamnar på sjukhus med bruten ryggrad.

(Hassels avdelningen arbetar inte medmordfallsutredningar. De är spanare. Nord är kommissarie och chef för våldsroteln. Ruda för spaningsroteln. Den ska hämta "hem" rymlingar från fängelserna och personer som polisen vill ha som vittnen. De arbetar med att finna efterlysta personer. Detta är något helt nytt när det gäller svenska deckare skrivna tidigare.
s 108-109 Hassel funderar på hur kriminaliteten tagit över allt mer i landet. De skrämmer vittnen som skulle ha kunnat avslöja de kriminellas organiserade affärsverksamhet antingen det gäller narkotika, spelklubbar, bordellverksamhet eller "svarta banker". Och detta för 35 år sedan! Hur är det idag? Finns det något inkomstbringande område som inte besudlas av kriminella?).


- Jag träffar Göran Peterzén på Galejan där han smörjer kråset med flerrätters middag med lyxig dricka till. Han tycks verkligen ha gott om pengar. När han är på toaletten ringer telefonen. Jag tar det. Det är Bo Lennartsson som frågar efter Göran. Visst är Göran inblandad. Handlar det om en svart bank?
- Ritva vill prata med mig på sjukhuset. Hon vet att Lennartsson har en lägenhet på Essinge Brogata 13. Snart stormar vi den lägenheten och finner en naken ung dam i badet, Solveig Gren. Hon nekar till att Lennartsson bor där men när telefonen ringer hinner hon varna honom för att komma hem. Hon anhålls. En genomletning av lägenheten ger fynd. Vapen, ammunition och en stor mängd pengar.
- Elon Börjesson ringer mig och säger att han vet var den nyckel som Bimbo kastade ifrån sig passar. Vid ska träffas vid en bestämd adress. Men när jag kommer dit är Elon lika förvånad som jag. Båda har vi lurats dit av Sjöö och Lennartsson och två kumpaner, Timmy och Silas. Vi hotas med vapen och de tar åter min pistol. Vi slängs in i en minibuss och Elon bli kallad tjallare och misshandlad. Färden går till ett Farsta stenkross. Vi blir detaljerat förevisade hur en stenkross fungerar och kan mycket väl föreställa oss hur det skulle kännas att själv tvingas följa med stenarna nerför rännan och få kroppen krossad mellan stålkäftarna. Börjesson avrättas på detta sätt.
(Sidorna 132-157 ägnas åt denna våldspornografiska beskrivning.)
När det är min tur lyckas jag fly och ta mig till ett hus i närheten och ringa Ruda. Sedan går allt enkelt. Innan jag flydde såg jag Folke Peterzén på ett kontor vid stenkrossen så nu hämtas och anhålls denne. Det är en slagen och sjuk man som grips.
- Konstgalleriet var en perfekt täckmantel för en svart bank. Kontona i Schweiz är väl fyllda.
- Jag har en känsla av att något inte stämmer. Att fel man gripits. Och så är det också. Det är Göran Peterzén i maskopi med sin styvmor Inga.