Inga Thelander Skuggan över Ninas hus Ving 1960 (1956) 220 sidor

Prolog mars 1954
Nina Collins, 60 år, har ordnat maskerad. Vi får veta att om 90 minuter ska hon dö. Hon betraktar från trappan sina barn med Rickard Arnold, Lilian, Charlotte, 19 och Max.
Max är läkare och har en skandinavisk fru,
Kaj. Lilian är gift med den veke och osäkre Markus.
Kaj uppträder som sierskan madame Sorida på maskeraden som samtidigt är en välgörenhetsbal.
Erland är förälskad i Charlotte. Kärleken är inte särskilt ömsesidig.
På festen är också
Christian Bremer som tidigare varit Lilians älskare. Hon känner sig åter dragen till honom och situationen missuppfattas av hennes man som förtvivlat springer iväg från festen.
Nina får svåra smärtor i magen. Hon måste ut, ha luft. Hon hör bilen i garaget. Hon får ett slag och faller till marken.

Februari 1955
Nina Collins söker upp sin tidigare mans gode vän advokaten
Franck. Hon vill ha hjälp att sälja sitt hus och flytta tillbaka till Italien. Hon vill ha med sig alla barnen. Hon tror att någon försökte döda henne för ett år sedan. Franck försöker övertyga henne om att det var magsåret som spökade. Markus Hammar begick självmord.
Charlotte berättar för Erland Bornstedt hur Nina lämnade hemmet då de var små. Hon kom inte tillbaka och deras far Rickard gjorde självmord av sorg.

Mars 1955
Alla är församlade i Taormina på Sicilien där Nina känner sig hemma. Men hon är mycket osäker på sällskapet, fruktar för att någon ska ta livet av henne. Kanske alla är i en komplott? Visst fog finns det för detta eftersom flera av dem hatar henne, ingen utom möjligen Erland tycker om henne.
Grälsjukan ökar. Det är sciroccon, vinden från Afrika.
Nina vänder sig till sin själasörjare, fader Benedetto, men sina fasor. På vägen hem är hon nära att träffas av ett murstycke som rasar från en ruin. Är det någon av hennes släktingar som ligger bakom?
De åker och badar. Måste passera järnvägen. Nina flyr besinningslöst då hon tror att Nax försöker få henne att falla framför tåget.
Max tror att det är Charlotte som slagit ner Nina. Hon såg också att Markus observerade den intima tätattäten mellan Lilian och Christian. Detta hör Lilian som först nu förstår att hon är skyldig till Markus självmord.
Charlotte lyckas övertyga Kaj och Max att hon är oskyldig.
Nina vill till Siracusa och konsultera madonnan där. Hela sällskapet åker med. Efter att ha bett inför madonnan erinrar sig Nina plötsligt vad som föregick slaget mot henne. Hon vet nu vad som hände.
Nästa dag får Kaj en erinran då ordet konfetti nämns. Det fanns konfetti i garaget trots att Markus gått ut innan Nina började sprida konfettin på festen. Någon måste ha gått in till Markus i garaget och stängt dörrarna. Var Markus kanske mördad? För Lilian är det både en lättnad och en ny sorg. Det är inte hon som drivit Markus i döden, det är Christian som dödat honom. Christian tar med henne i bilen. Tillsammans kör de utför ett stup och omkommer. Max vill gå till polisen och rapportera men Kaj och Nina vill låta bli av hänsyn till polisen.
Mycket fin beskrivning av livet på Sicilien på 1950-talet.
Småhantverkarna, prästerna, barerna, de italienska fraserna som jag förstår
Men varför kallas Erland för Magnus ibland? (s 32 och 100) Är det bara ett misstag?