Inga Thelander Vaka över död vän 1958

 

Jag heter Simon Clemens och är doktor. Arkitekten Alex Manson har hittats död. Jag har känt honom sedan barndomen. Landsfiskal Hansson har förordat obduktion.
Alex fru Carla Manson kände jag också som ung. Jag friade till henne en gång men hon ansåg mig för "vanlig". Hon ville ägna sitt liv åt ett "kall", som sjuksköterska eller som konstnär. Carla hade (och har) en väninna, Rutan och flera bröder, en heter Malte Hjort. Sedan får Carla polio och tvingas sluta sin tillvaro som sjuksköterska. Carla har nu börjat på Konstfackskolan och har helt bytt stil. Sedan träffar hon Alex. Han har bott i Schweiz och gift sig med en rysk kvinna Irina. Ett tag bor de tillsammans alla tre.
Fyra år efter frieriet träffade jag min fru Louise, Lou. Vi lever åtskilda nu. Hon har hand om våra barn Claes och Mona.

Alex, Malte och jag hängde ihop som barn. Han var kortväxt men den självskrivne ledaren. Alex var hökaren Månssons barnbarn. Hans pappa dog och hans mamma flyttade till Polen med pojken. Sedan dog Alex morfar och familjen flyttade till en morbror i Frankrike.

Mina och Louises barn hälsar på mig. Claes och Mona bor annars hos sin mamma Louise som
Malte besöker mig. Berättar om hur Carla blev hysterisk vid budet om Alex död.
Själv har jag förlorat allt mitt lugn vid tanken på Alex död.

Ur Louise Clemens' anteckningar:
Alex var skälet till skilsmässan. Snart upptäckte Louise vilken fascinerande såpbubbla han var. Hon läser i tidningen om Alex död. Det är dottern Mona som skriver. Lou oroar sig för sin make Simons skull. Har han något med Alex' död att göra?

Carla slutar på Konstfack och antar alltmer Alex' "tillsvidare" levnadssätt. När Carla blir gravid gifter de sig. Dottern "lilla Marie" lär sig aldrig någon ordning.
Alex fann barnet i Carla och det var det han ville ha, det lättpåverkade barnet. Psykiskt sett var hon fortfarande som vuxen en skolflicka. Alex har slutat arbeta och gör en dygd av det. Carla påverkas att tänka likadant. Louise stod inte ut med deras "oäkthet, poser och falska konstnärskap". Louise minns hur Alex också påverkat henne. Alex försökte få Louise att förstå att hon var på fel väg i livet och att Clemens hindrade henne från att fatta detta. Louise avskydde Mansons och krävde att Clemens väljer mellan dem och Louise. Clemens valde då Mansons och Louise flyttade.


Clemens: Jag diskuterar Alex' död med stadsläkaren Janne Berg. Jag vet att då jag lämnade Alex något dygn tidigare hade han halvlegat avsvimmad efter den knockout jag givit honom. Men var detta verkligen dödsorsaken?

(orsaken till att jag slog ner honom var följande: En lördag var Mona, min dotter omöjlig. Hon ville bli skådespelare eller mannekäng. Hon säger att Maris pappa vet mycket om sådant och han har kontakter. Hon ska gå dit och fråga honom. Sent på eftermiddagen ser jag Maris cykel utanför Alex bostad och går in. Då ser jag Mona posera i bara trosor och bh inför Alex instruktioner. Han flinar och kommer med slippriga skämt om Mona. Jag slår honom på hakspetsen så att han faller ihop. Jag undersöker honom och finner att han lever.)

Jag ringer Hansson och får reda på obduktionsresultatet. Ingenting tyder på annat än olyckshändelse. Nu ligger avgörandet helt hos mig själv om jag ska anmäla min misshandel - och eventuella dråp - av Alex Manson. Jag bestämmer mig för att avslöja mig som Alex dråpare. Frågan är bara hur och när.
- Jag berättar för Carlas bror Malte vad som hänt. Han blir rörd av glädje.
- Jag informerar landsfiskal Hansson om vad jag gjort. Han är dock mycket tveksam till att det är mitt slag mot Alex som dödat honom.
- Louise kommer tillbaka. Hon säger att hon ska vänta på mig om jag får fängelse för dråp.

- Landsfiskal Hansson ringer. När jag kommer till honom finner jag rättsläkaren Sköld och Carlas gamla väninna "Rutan" (fröken Berg) hos honom. Rutan har fått reda på att jag slagit ihjäl Alex. Därför vill hon tala om att hon besökt Alex samma kväll som jag kockat honom. Hon fann honom som vanligt utan yttre fysiska skador. Hon hade stora mängder mat med sig till honom som hon värmde. När dag var all maten borta. Alex kan omöjligen ha ätit allt själv. Därför är Hanssons teori att de alltid utsvultna hundarna kastat sig över Alex när han kom med mat till sig själv och vält honom när han hade båda händerna upptagna med den varma maten. Han hade då fallit så illa att han skadat sig och dött.
Jag känner mig helt befriad från tanken att jag dräpt Alex.

Alla känner sig befriade av att Alex är borta och att det är hans egna hundar som han behandlat så illa som tagit hämnd på honom.
Vad hade gjort Alex till den han var? En grotesk parasit. En snyltare som levde av andra människor liv, vilka han föraktade (och troligen innerst inne avundade för deras normala liv): Han lånar pengar av släktingarna som han inte bryr sig om att betala. Hans svåger Malte och svägerska Erika tar sig an Alex och Carlas dotter Mari som väl annars knappast hade överlevt.