Staffan Tjerneld  Röd Amaryllis  Wahlströms 1956 (1951)

1. Dovra gruvor
Martin Clerck
lämnar i smyg det mentalsjukhus han tagits in på. Någonting har hänt honom som han inte vill tänka på. Han tar taxi till järnvägsstationen och åker till en avlägsen ort vars namn Marianne en gång nämnt. Han tar in på brukshotellet i Dovra under namnet Martin Palm. I matsalen träffar han en man som oroar sig för hur det ska gå med gruvan som nyligen en spekulant, Anton Samson, köpt upp. På bruksgården har en ung uppkomling, Clarence Bäär, installerat sig. Tjecken Janeck hjälper Clarence med provborrningar vid gruvan. Själv heter mannen Sven Strömberg och tituleras byråchef av hotellpersonalen. Hans uppgift är att övervaka restaureringen av byns kyrka. De förefaller bli vänner när ett hot uppenbarar sig i form av konstnären Erik Borge. Dess bättre tycks Borge inte känna igen sin bekant Martin Clerk.
Borge bjuder de två till sin stuga på en udde i Doven, alldeles i närheten.

2. En kall skugga
De träffar Erik Borges fru
Siv som är betydligt yngre än sin make.
Strömberg berättar om att han träffat sina grannar
Olsson, snickaren och Bark, f d gruvarbetare. Den senare hade berättat om Dackermann för 500 år sedan. Denne kom till det då välmående Dovra och fick snart genom sin blotta närvaro flera olyckor att hända. En skicklig skytt tar på sig att skjuta honom med ett starkt armborst men pilen går inte genom glasrutan. Just detta faktum betonade gubben Bark.
Ett rop på hjälp hörs från vassjön Doven. De tre stakar sig ut och hittar snart en kvinna i vattnet bredvit en omkullvänd kanot. Det är
Sylvia Bäär, disponentens fru. Någon hade kört ner en rad störar i sjöns botten. Upptill var de välspetsade!
Tillbaka i stugan känner sig Martin väldigt slö och trött samtidigt som hjärtat dunkat som en motor i kroppen. Han bli hjälpt hem till brukshotellet.

3. Stora djupet
Han vaknar sent och mår bra. Han bestämmer sig för att göra en promenad genom det förfallna brukssamhället. Han ryser inför gruvschaktet, "det stora djupet". Han träffar också en ung man som han förstår är Janeck. Sedan beger han sig till den länga som byråchefen bebor. Strömberg verkar glad att se honom trots alla tömda spritflaskor på borden. De tar en promenad tillsammans till "Det stora djupet". Då kommer det plötsligt en bil som i hög fart kör mot träräcket och därefter välter över ner i gruvhålet. Föraren, Clarence Bäär, lyckade hoppa ur bilen innan den föll. Han säger sig ha sett stråltrådsstumpar på vägen som bilen fastnat i.
Byåchefen tror att det handlar om mordförsök.

4. Dackermann
I Gustafssons specerifaffär är kunderna eniga i sin uppfattning att det vore lika bra att någon tog livet av Clarence Bäär som kommit till byn bara för att förstöra för de andra genom att förbjuda fiske och jakt.
När Clerk nästa dag går på promenad träffar han en jaktklädd Erik Borge. Hans hund ger skall och under en tät gran ligger Siv Borges cykel.
I kyrkan friläggs för var dag alltmer av Dackermanns porträtt.

5. Jakten
Det blir en gemensam höstjakt med Strömberg, familjen Borge, Bäär, Janeck, Sandstedt på Graninge gård och en direktör Ragnér, souschef hos Samson, ägaren av Dovra. Clerk får en plats tillsammans med Strömberg. I väntan på drevkarlarna hör de grenar knäckas bakom dem i skogen. Kanske en älg? Strömberg lägger an mot något gult och är nära att skjuta innan Clerk upptäcker att det är Bäär som också hört ljuden. Strömberg är tagen av att ha varit så nära att vådaskjuta Bäär.

6. Brevet
Nästa dag faller ett höstregn, ett dagsregn som förvandlar marken till ett vitgrått lertäcke. Clerk funderar över vad som hänt. Inte kan väl de tre mordförsöken på Clarence Bäär handla om olyckshändelser utan sammanhang?
På sitt hotellrum skriver han ett brev till
Marianne. Han berättar om hur de träffats senast. Båda är i trettioårsåldern. Det blir teater och på restaurangen efteråt berättar Clerk om sitt äktenskap och sin skilsmässa med Harriet. Sedan kör de en runda i natten i hans bil. Nere vid kajen ger hon honom en kyss och går sedan snabbt därifrån. Clerk blir nervös, gör en rivstart, får sladd och bilen kanar ner i vattnet. Bilen fylls snabbt med vatten men han lyckas ta sig ut, försöker simma därifrån och svimmar. Han vaknar på sjukhuset.
Clarence Bäär överraskar honom i brevskrivandet. Han vill bjuda in Clerk till en jaktmiddag på herrgården. Men först talar han om att han avslöjat Martin Clerks rätta identitet.

7. De goda skyttarna
Vid middagen träffar Clerk Clarence och Silvia, Erik och Siv, Strömberg och Sandstedt. Där är också en fyllig, blond flicka Gerd Nilsen. I väntan på direktörerna Samson och Ragnér, föreslår Clarence en en tävling i målskjutning. Allt är förberett av Janeck. Det blir oavgjort mellan Strömberg och Erik, sedan Janeck förefallit skjuta bort sig med avsikt.
Efter måltiden tittar Clerk igenom fotoalbum. I ett hittar han två bilder på Marianne, tillsammans med Clarence och Silvia!

8. Röd Amaryllis
Clerk går ut och träffar då Silvia Bäär som ber honom hålla utkik efter om någon kommer medan hon gör ett kort ärende i mörkret. Snart kommer Clarence och Siv. Clarence försöker göra sig från från henne. Clerk tycker sig höra ett skott. Silvia kommer tillbaka tillsynes lättad. Och Clarence hittas skjuten i växthuset.

9. En vänlig man
Efter en mycket orolig natt och en enkel kopp te på morgonen beger sig Clerk tillbaka till brottsplatsen. Han träffar landsfogde Sandgren och berättar om sin rätta identitet och varför han valt en annan. Clerk berättar om de tidigare mordförsöken mot Clarence Bäär och han får landsfogdens förtroende. Denne berättar att Clarence mördats. Kriminalkonstapeln Björck hjälper till.

10. Om alla talar sanning
Mycket ont hade hänt men det hade haft det goda med sig att Clerk helt glömt sin sjukdom. Berodde harmonin på att Clarence Bäär var borta?
Landsfogden besöker Clerk. Han berättar att Clarence sköts med målskjutningsrevolvern och från en plats 10 meter framför växthusets gavel genom dess öppna dörr. Men den platsen hade Clerk uppsikt över. Tillsammans åker de till Borges hus och där får landsfogden en gråtande Erik Borge att erkänna att det var han som slagit ner de spetsiga störarna i vassen för att hålla Clarence borta från sin fru.
Sedan far de två till gruvan där Clerk får förevisa gruvhålet.

11. Det enda möjliga
Det blir begravning i kyrkan. Bland de närmast sörjande upptäcker Clerk under stark sinnesrörelse Marianne.
Byråchefen vill ha Clerk med till kyrkan. Bark som uppfört sig egendomligt har begett sig dit. Med Strömbergs nyckel tar de sig in. Dackermanns ansikte är övermålat med vit färg.
De tar sig en konjak på "Grand Hôtel Dovra". Erik Borge ansluter sig. Landsfogden kommer. Strömberg får telefon. Gubben Bark är död. Han har fallit från en stege på kyrkogården. Landsfogden använder sig av uteslutningsmetoden och finner att det bara är Janeck som kan ha begått mordet på Clarence. Han vill att Clerk ska delta i ett experiment. När landsfogden gräver i myllan i växthuset kommer Janeck in. Han hittar resultatet av provborrningar som Janeck gömt för Clarence. När Janeck trodde att Clarence kommit på honom sköt han. Janeck ville själv få den ekonomiska vinningen av mineralfyndigheterna och lura Clarence Bäär.
När Clerk kommer tillbaka till hotellet har en dam sökt honom. Det är Marianne. Hon förstår nu inte hur hon kunde ha lämnat honom på Riddarholmen.