Staffan Tjerneld De vassa tänderna 1956

 

Fil. lic. Sam Bergman är anlitad för att skriva Bernardrederiets historia till dess hundraårsjubileum. Nu har han hittat falskheter som gör att han moraliskt sett borde lämna uppgiften. Han träffar Erling Askner, en gammal studiekamrat. Sam tänker gå raka vägen upp till bolagskontoret och säga upp sig inför direktören Torsten Bernhard. Där träffar han emellertid Ulf Knudsen vars egentliga uppgift är att segla Bernhards "Seaborn" till segrar i regattorna. Ulf är rädd för att bli uppsagd. Då kommer plötsligt Torsten Bernhard men bara för att bjuda in de två unga männen till en liten fest hemma i hans bostad. Där finns Lärje med fru, Torstens närmaste man i koncernen. Vidare operasångaren Sixten Eriksson, Torstens dotter Mariana och hennes väninna, norskfödda Liv Rööd. Det är en fest där Torsten vill eklatera sin förlovning med den unga Viola Sten. Torsten vill fira detta med att bjuda alla närvarande på en kryssning i havsbandet i sin segelbåt "Mariana". Avsegling från Saltsjöbaden.
- Ute på gatan sitter racerföraren Rolf Randgate i sin bil. Han har varit Viola Stens fästman och blir rasande då han får höra talas om förlovningen.
- Sam kommer till Saltsjöbaden per tåg och har snart identifierat den stora och eleganta "Mariana" med sina två master. Gasten Gustafsson kommer ut med en jolle och hämtar honom till båten. Där tar Ulf emot och visar Sam hans hytt och övriga faciliteter. Han får träffa Eriksom är steward och kock. En lätt lunch dukas upp innan segel ska sättas. Snart har alla kommit och båten lägger ut. Torsten Bergman styr skickligt mellan kobbar och öar i Stockholms skärgård. Klockan sex på kvällen ankrar båten upp vid Huvudskär och middagen serveras. Efter middagen går Sam ut med jollen. Han vill kontrollera en sak. Snart ser han Rolf Randgate liggande på en klippa med en kikare riktad mot "Mariana". I vattnet ligger hans motorbåt.
- Nästa morgon sticker "Mariana" till havs. Vågorna blir betydligt högre. Snart ser Sam och Ulf Rolfs motorbåt närma sig bakifrån. Mariana säger att det är en bekant till Viola Sten. Plötsligt får motorbåten problem i de höga vågorna. Den vänder och försvinner.
- På kvällen vill Mariana prata med Sam om metoder för att mörda en person. Då båten lägger till i en hamn i Östergötland kommer ett bud med ett meddelande från Rolf Randgate om att han ska avhämta "fröken Sten" med bil vid Gryts brygga på fredag kl. 14, dvs innevarande dag.
Sedan måste också Sam ta ett pass vid rodret eftersom vinden är stark sydlig och liksom kursen sedan Gotland passerats.
- Nästa morgon är vädret bättre och båten tar sig in i Kalmarsund söderifrån och lägger bi i Kalmar. Sam besöker den man, en pensionerad lektor, som ordnat avskrifterna för historiken över Bernardkoncernen. Lektorn berättar att mycket talar för att den 25-årige skeppstimmermannen Bernard Persson, alltså Torsten Bernhards farfar och grundaren av Bernardskoncernen slagit ihjäl en man på ett strandat fartyg för att kunna lägga beslag på detta. Men Bernard Persson nekade i rättegången och bevisen var så svaga att han frikändes. På väg tillbaka träffar Sam på Liv Rööd och upptäcker att de båda ogillar seglatsen och önskar att den vore slut.
- På kvällen blir det middag på Bernards fars sommarställe Lindarna. Rolf Randgate kommer efter i sin sportbil. När Viola Sten får välja om hon vill följa med Randgate eller vara kvar på båten väljer hon emellertid båten.
- Nästa dag tar Sam fan i hågen och söker upp Bernhard och berättar att han inte kan fullfölja arbetet med historiebeskrivningen. Bernhard ber honom vänta med att lämna båten. Han behövs som manskap. Vid lunchen berättar Bernhard att han och Viola tagit ut lysning.
- I Simrishamn går Lärje iväg för att ta tåget till Stockholm och jobbet. Det blir dimma och de tvingas stanna över natten. Men båten går ut i alla fall med riktning mot Bornholm där de går in i den "vänligaste och gladaste hamnen" Sam sett i sitt liv. Det är Gudhjem. (Enligt beskrivningen i boken måste infarten skett vid Gudhems norra hamn, Nörresand.) Sam och Liv tar en promenad i den pittoreska lilla byn. Hon säger att hon gärna vill att Sam är kvar på båten och håller henne sällskap. Det blir en överraskande otvungen middag. Alla verkar glada över att vara i land. Efter middagen går de fem ungdomarna på bio för att se en amerikansk showfilm. När de åter är på båten upptäcker Sam att någon kastat en bukett violer på däcket. Åter igen Randgate som vill visa sin närvaro.
- Nästa dag hyr Sam en bil för att köra runt på ön. Liv, Mariana och Ulf följer med. Utanför badhotellet hör de att orkestern spelar "My Girl is going away". Temat blåses på trumpet. Det är tydligt att det är Randgate som spelar.
- Sällskapet åker till Bornholms sydligaste hörn, Dueodde, för att bada vid östersjöstranden som är fantastisk, bred och kritvit. De gläder sig som barn och Sam får kyssa Liv.
- Efter middagen går hela sällskapet på förslag från Sam till Badhotellet för att dansa. Plötsligt ser Sam Viola dansa med Randgate. Torsten Bernard har sett detta och avbryter genast festligheterna. Nästa morgon åker hela sällskapet i två taxibilar till ruinen Hammershus. Där träffar Ulf Rolf Randgate som ger honom ett brev till Viola. Under lunchen senare får Bernhard ett telefonsamtal och då passar Ulf på att överräcka brevet.
- Efter lunchen blir det Helligdommen. Det är smala gångstigar med branta stup vid sidorna. Viola går sin egen väg. Sedan försvinner Liv och Sam blir orolig. Han hittar henne när hon klamrar sig fast i ett träd rädd för att falla nedför stupet i mörkret. De tar en bil tillbaka till båten. Mariana säger att hon tycker att klipporna ser ut som tänder. "Vassa tänder, som biter sönder allt som råkar komma i närheten".
- Nästa morgon berättar Mariana glatt att Torsten och "jäntan" är borta.
- Mariana som är hobbydykare vill dyka borta vid Helligdommen. Sam och Ulf följer med i jollen. Hon kommer hastigt upp och säger att hon funnit något på bottnen som kan vara en människa. På väg tillbaka meddelar de turistbåten som passerar vad de funnit. Den ska rapportera vidare till myndigheterna.
- När de är tillbaka är Viola där. Hon berättar att hon kvällen före gått ensam till Månskensklippan och där träffat Randgate. Hon hade då beslutat att lämna Torsten Bernhard. Nu var hon här för att meddela honom det. På eftermiddagen kommer en bil med en polis som talar om att de funnit en död man på botten av en klyfta vid Helligdommen. Han vill veta vilka som deltagit i middagen vid Helligdommen. Lärje informerar och säger att Torsten Bernhard tyvärr fick ge sig av till en brådskande konferens. Polisen ber Sam följa med för en identifiering. Liket ligger i ett bårhus med det är så illa tilltygat att anletsdragen är utslätade så Sam kan inte med bestämdhet säga om det är Torsten Bergman.
- Nästa dag åker Sam till polismannen. Denne säger att med mycket stor sannolikhet har man utrett fallet. Det var en tillfällig betplockare från Norrland. Hans supkamrat har bekräftat att mannen vars namn han inte känner velat titta på klipporna sent på natten i berusat tillstånd.
- Lärje vill att Sam ska hålla sig till en annan förklaring. Besättningen ska uppge för polisen att Bernhard kommit tillbaka och under den segling de ska företa sig falla överbord och drunkna. De som inte vill vara med om det kan lämnas kvar på Bornholm alternativt göras av med. Sam vägrar helt att gå med på detta.
- Nästa morgon kommer advokat Arvid Garde, juridisk rådgivare till skeppsredare Bernard. Han har varit på affärsresa i USA och vid återkomsten tagit del av flera brev och telegram som Bernhard skickat honom. När han får höra att denne är försvunnen vill han tala med Sam på sitt rum på hotellet. Där berättar Sam allt han vet frånsett Lärjes fantasier.
- Klockan åtta sitter alla bänkade framför matsalsbordet på Gardes önskan. Han har gjort en skiss över området med alla stigar inritade liksom Helligdommens klippor och de utfrågas en efter en hur de promenerat runt och vad de för övrigt haft för sig under den natten då Bernhard försvann.
- Advokat Garde har beställt röntgen bilder från Bernhards tandläkare och har begärt gravöppning för att kunna göra en jämförelse.
- Sam kommer på Eriksson med att skicka brev i smyg på postkontoret.
- Strax innan sällskapet ska få reda på resultatet från gravundersökningen får de ett telegram att de som vill kan komma till Hotell Östersjön. Där talar Garde om att det inte blir någon identifiering. Ett telegram från Torsten Bernhard i Köpenhamn har kommit. Han anländer med flyg till Bornholm klockan 2115. När Mariana får veta detta lämnar hon snabbt hotellet sedan hon fått med sig Sam och Liv. Ulf är redan i båten. Där vill Erik och Gustafsson lämna båten och de fyra ungdomarna kastar loss. Mariana säger att hon inte vill se sitt kräk till far igen. Färden går mot Öresund och sedan över Nordsjön mot Oslo. Ulf och Sam sköter seglingen. Nästa morgon kommer en helikopter som åker några varv som för att lokalisera båten. När de passerat Ven och är mitt i mellan Helsingör och Helsingborg, i Öresunds smalaste passering försöker en polisbåt stoppa dem. Men Ulf navigerar ifrån dem. Snart kan de lägga till vid en gästboj i Oslofjorden. De möts av en skeppsredare Nielsen som säger att Torsten Bernhard sålt båten till honom. De två paren, Mariana och Ulf och Liv och Sam är nöjda med slutet av resan. Den långa seglatsen med alla dess faror och umbäranden har det goda med sig att de förts samman för framtiden. De saknar ingenting.

Hamnen i Gudhjem:

Fästningen Hammershus

Helligdommen - ett vackert klippparti med branta klippor och djupa grottor. Mariana tycker att klipporna ser ut som tänder,"Vassa tänder som biter sönder allt som råkar komma i närheten" (141)