Stieg Trenter Aldrig näcken 1953

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Eva Grimm, 25 år är bjuden till sin väninna Doris Elghs mormors stuga vid Valdemarsvik. Hon tar sig dit på sin scooter. Men innan dess ska hon på Doris uppdrag hämta ett par skor i Doris och hennes mans lägenhet. Hon blir förskräckt när hon finner Doris man Simon Elgh där.
Från Söderköping, vidare över Gryt och Liljestad till "Flickornas krok" far Eva på sin motorcykel. Där ska Doris hämta henne. Men innan dess träffar hon skepparen och ålfångaren Peter Nielsen på hans båt La Anguila. Han har problem med en läcka i båten.
Doris får en chokladkartong från sin granne och äldre gentleman, officeren George Helenius.
På natten vaknar Eva med svår huvudvärk, hittar inte sina migräntabletter och då hon inte kan väcka Doris beger hon sig ut i båten där hon tror sig ha tappat burken. Ute på bryggan tror hon sig se ett ansikte av en ung vacker man. "Det måste vara Näcken".
Doris säger att det måste vara ett flöte i form av en glaskula som Eva sett.
Nästa dag kommer alla Doris släktingar. Hon ber Eva att hämta ett paket ål på Rökeriet. Där träffar hon på nytt skepparen Peter. Och fjärilssamlaren David Lorenz som bor i Kvarnstugan.
Ytterligare en dag senare får Eva äntligen tillfälle att ägna sig åt svampplockning. Hon hittar stora mängder i regnet. Plötsligt överraskas hon av Simon Elgh, som snart försvinner in i skogen i riktning mot Mörkebås. Eva tar sig till Rökeriet för att ringa Doris men får inget svar. Där träffar hon Rökmästaren Håkan och ånyo Peter. I väntan på att få lift med en fiskares, Acke Olssons, båt till Lönndalen spelar hon kort i Peters båt. Där är också Reggy Nord från Stockholm som säger att det spökar i Lönndalen. Till sist kommer fiskaren Acke och samtidigt Doris. Hon är så orolig för Eva att hon har landsfiskalen Rickard Salmsson med sig. Men det tycks snarare vara Simon Elgh som gått vilse. Det ordnas skallgång efter honom. Med båt till Mörkebås. Vid båthuset saknas en eka. I vattnet hittas en hatt med initialerna S.E. På Brudholmen utanför Mörkebås hittar de Simon hängd i en tall. Det var där Simon och Doris träffades första gången.
På natten är det någon som ringer på Doris telefon och berättar att Simon mördats.
Eva kontaktar sin vän Harry Friberg, stjärnfotografen och mästerdetektiven.
Nästa morgon tar Eva båten till Brudholmen. Där träffar hon landsfiskalen. Och konstapel Ranberg
Hos Doris har också trotjänarinnan fru Svensson dykt upp. Hon behövs då Doris är svårt tagen av sin makes död. 
På natten vaknar Eva av att det brinner. Tillsammans lyckas de två damerna dock släcka elden. Som tur är dyker kamrer Ture Vikbo upp på sin chefs Harry Fribergs befallning att skydda damerna. Den store fågelskådaren gör entré. Han vill att Eva skriver en redogörelse av all som hänt. (På sidorna 131-134 får man en bra sammanfattning av boken så långt).
Skälet till läckan i båten visar sig vara ett sabotage. Var orsaken att läckan skulle tvinga fram användning av en pump vars höga motorljud skulle dränka annat ljud?
En flygkapten har siktat en svart eka vid Brudholmen klockan fyra på den dagen då Simon blev mördad.
Simon ska ha haft regelbunden kontakt med en herr Skanke under de senaste månaderna.
Allt berättar Eva senare i brev till Harry Friberg som befinner sig på fotoresa i Kiruna.
Georg Helenius var hela onsdagen i anslutning till Doris hus, som beskydd. När han får reda på att Peter värvats som spion för att hålla ett öga på vad Doris har för sig på sommarstället blir han rasande och går.
Strax därefter dödas Peter Nielsen. Han får den tunga motorn över sig sedan någon kapat repet som höll den uppe.
Riksmordskommissionen är på väg. Peter tycks ha blivit dödad vid ålsumparna vid Rökeriet. Peter såg honom men vågade inte tala om det eftersom han utnyttjat Simons svartsjuka för att tjäna pengar på honom.
Eva beger sig ut på en ensam fisketur. Hon fiskar och glömmer tiden. Det blir mörkt. En båt ror i fatt henne. Hon tar öskaret och vill slå till mannen i båten, men slinter och slår sig medvetslös.
Hon tror att det är Näcken hon försökt slå till. Näcken existerar, det är en ung man, Filip Norin som är syssling till Doris och dövstum. Harry Friberg kommer äntligen ända från Kiruna. Han har redan listat ut hur allt har gått till.
Och till sist löser det sig. Det visar sig att Peter Nielsen som satts att spionera på Doris av den svartsjuka maken Simon, själv blivit förälskad i Doris. Han avslöjar sitt uppdrag att hitta bevis för otrohet så att Simon kan skilja sig utan att Doris ska få ett öre. De beslutar då tillsammans att ta livet av Simon.
Kroppen forslades en kilometer ut på ön med hjälp av en lina som drogs av Peters länspumpmotor. Sedan ville Doris att Peter ensam skulle bli skylld för mordet på Simon. Därför arrangerade hon dennes död.

sidans topp