Stieg Trenter Dockan till Samarkand 1959

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Hon kör extra med sin morbrors taxibil. Ulla Carolina Simander, 25 år, född på Söder. (ny ung flicka för fotografen Harry Friberg? "lilla slanka uppenbarelse" idrottsflicka, handbollsmästarinna. Bor hos sin mamma, 50 år, änka sedan 10 år).
Hon tar upp Harriet Beckman, Postens egen Lucia 1955. Och en man. Harriet Beckman har en docka i ett paket.
Jobbar på Stockholms Ban. Sveriges största sorteringsverk. Sophia Fern, Fru Jansson, kassaföreståndarinnan och Gunvor Ringsten är hennes ersättare och alla är Ullas kolleger.
Victor Emanuel Fern, Sophies lillebror, har haft en affär med Harriet.
Driftkontrollören Ingelsson har hittat ett trasigt paket med en docka till Samarkand. Dockan har människohår. Det är samma färg som Harriets. Dockan är klädd som dockan i taxin. Paketreparatören Andersson. Adressat är Ivanovas Waisenhaus i Samarkand i USSR. Avsändare är Sveriges Demokratiska fredsförbund.
Harriet Beckman bor hos sin moster Elly Wiberg. Hon säger att Harriet åkt utomlands, till Jugoslavien.
Bengt Möller ledare för SPIK - Stockholms Postmäns Idrottsklubb.
Sophia Fern är sjukskriven. Är hon skadad i ansiktet? (Det är hennes bror som slagit henne)
Ingelsson och Ulla åker till Fredsförbundets adress. Ingen av deras många gåvodockor är likadan som postdockan.
Hem till Ulla kommer överkonstapel Klinger och kriminalintendenten Vesper Johnson.
Ulla får berätta om hur hon träffat Harriet genom handbollen. Och får reda på att Bengt Möller haft ett förhållande med Harriet.
Rakt nedanför personalrestaurangens balkong på Posten ligger Klara Sjö. Grodmän arbetar i vattnet. De får upp en postsäck med liket av Harriett. Hon är strypt och huvudsvålen är borta.
Jag delar taxi med Sophia hem från jobbet. Hon vill göra en avstickare till ett hotell där hennes bror bor. Hotell Jarlen. Taxin väntar men Sophia kommer inte tillbaka.
Ulla och hennes mamma åker till morbroderns sommarställe på Värmdö. Dit kommer fotografen Harry Friberg för att fotografera och reda ut mordet på Harriet som han känner väl som fotomodell. Han vill ha Ulla som Midsommarflicka till Veckorevyn.
Ulla blir bjuden på middag hos fru Jansson, men innan dess tar hon en titt på källarvåningen med säcklagret där Harriet ska ha blivit strypt. Plötsligt är Ingelsson där så tyst att hon blir helt skräckslagen. Han är medlem i en sorts deckarklubb som erbjuder varandra problem att lösa. Tillbaka på kontoret ringer telefonen. En ung flicka, Siv Andersson, har identifierat en man som hon sett med pistol på skytteskivan där Harriet vann dockpriset i lotteriet. Det visar sig vara en tillfällig postanställd, Dick Tillberger, "en otäck kille" med artistförmedling som täckmantel för hallickverksamhet.
Victor Fern grips av polisen för grov förfalskning av postanvisningar under sitt tjänsteutövande. Han förvandlade 6 kr till 600 kr på ett fiffigt sätt som dock inte höll i längden.
Harry tar väl hand om Ulla, dock inte utan baktankar om att få henne att avslöja allt hon vet. Bl a blir det den sedvanliga "Bergfalk-rundan", en picknicktur i bil som föregås av att inhandla frallor i mjölkboden, gärna utan inkråm men med mycket smör. Vidare en färsk hummer, lax, massor av dill samt äkta kaviar till 200 kr kilot. Till det dricks flera flaskor Worthington Pale Ale och avslutas med den oundvikliga Hofnarren.
De inblandades alibin kartläggs och diskuteras. Dick Tillberger, Bengt Möller, Vic Fern, Sophia Fern.
Vic Fern flyr från en polistransport.
Nästa morgon får fru Jansson en allergiattack. När Ulla letar efter medicin åt henne i hennes handväska hittar hon Samarkanddockans peruk. Ulla kräver att hon ska ringa Vesper Johnson.
Friberg är på tjänsteresa i Köpenhamn så Ulla får hjälpa kamreren på Studio Friberg, Hymling, att bedöma värdet av den upplysning som en herr Landberg har att lämna. Den handlar om ett bråk mellan Vic Fern och Harriet om de förskingrade pengarna.
Sedan ringer det från Hittegodsmagasinet. En man säger att hans fru förlorat en guldlänk i hennes morbrors taxi. Han vill veta adressen till upphitterskan. Sedan kommer Vic Fern i hemlighet hem till Ulla. Vill att hon förmedlar kontakt med hans syster.
Ulla drömmar mardrömmar. Är vanvettigt rädd för att någon är efter henne. Får övernatta i Fribergs lägenhet. Övervakas av hemhjälpen, fru Norlinder.
Efter diverse förvecklingar hamnar Ulla på postkontoret på Stockholm 6, inlåst mitt i natten. Plötsligt är mannen från baksätet i taxin där. Han kommer hotfullt emot henne. Hon kastar en blyklump med all sin handbollssnärt i handen. Han vacklar och faller ihop. Det är Bengt Möller. Vesper Johnson är snart där. Bengt Möller erkänner mordet. Han hade länge varit som förhäxad i den vackra Harriet, och svartsjuk och försmådd ströp han henne.