Stieg Trenter Dvärgarna 1963

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Harry Friberg, bokens jag, får besök på sitt kontor. Hampe Hymling, min kamrer är där. Vi är på väg att flytta hela firman. Robert Wenner ringer. (Wide World Wenner, s 9) En avlägsen bekant från en flottmanöver som jag plåtade önskar mitt besök på Rosengatan 1. Han är hos en ung dam, Kitty Stenberg. Där finns en modelljärnväg. Settobello provkörs. Ett paket med en leksakstågvagn (Märklin) innehåller en träskulptur av en kvinna, mycket lik Kitty. Tinningen är blodig och krossad. Kitty har gjort skulpturen men utan såret. Jag avfärdar allt som eget påhitt för att göra sig intressant.
Men någon dag senare hittas hon mördad i en godsfinka i verkligheten. Skjuten med ett skott genom tinningen.
Jag försöker förgäves få tag i kommissarie Svensson. Åker i stället till brottsplatsen på SJs bangård där jag träffar honom och ett gäng journalister. Han vet berätta om hur Kitty Stenberg varit inblandad i en vit slavhandelsaffär för 10 år sedan. Robert Wenner räddade henne. Vi tittade på Tåg 103 som Kitty tagit för att resa till Malmö.
Hemma finner jag ett brev med en nyckel med Centralstationens insignier. Jag tar mig till effektförvaringen och finner i skåpet en miniatyrskulptur av Robert Wenner. Den har en snara om halsen. Jag ringer Wenner men han sitter på ett flygplan från Köpenhamn. Jag ber hans fru att han ska kontakta mig. Jag vet inte hur jag ska hantera informationen om Wenner-dockan. Jag ringer Vesper Johnson för att få råd. Robert Wenner kommer hem till mig. Sedan han gått dyker en okänd kvinna upp presenterande sig som "en av dvärgarna". Ilse är ung med kort kjol och vackra ben. Hon vill dansa men snavar och stukar foten. Den svullnar upp snabbt så jag ger henne en smärtstillande tablett och låter henne vila i min säng. Då ringer det på dörren. Vesper Johnson i antågande. Han gör en omelett och serverar kungligt den fotskadade. Polisen ringer för att tala om att det varit inbrott i Kitty Stenbergs lägenhet. Vesper ger sig iväg. Ilse berättar att hennes mamma var orolig för hennes syster Daisy och bad Ilse ta kontakt med henne. Daisy är en "dvärg". Den svarthåriga Kitty kallades "Snövit". Kitty ringde och då hon trodde att det var Daisy som talade bad hon henne se till att jag inte fick det kuvert med nyckeln till resgodsinlämningen som skickats till mig. Kuvertet skulle hon sedan lämna till "Yvonne". Vi tar reda på Yvonnes telefonnummer och åker till Yvonne Tillbergs lägenhet. Den är mycket fin och sängkammaren har en jättestor säng med speglar i väggar och tak. Grannflickan Peggy tittar in. En "dvärg" till. Eller kortväxta mannekänger som de föredrar att kalla sig. När Ilse och jag kommer tillbaka till min lägenhet står dörren öppen. Vesper är där drickande min whisky. Han har hittat en "dvärg" till. Denna heter Louise Andersson. Vesper kör henne hem. Ilse stannar ännu en natt hos mig. Jag vaknar tidigt. Någon är utanför dörren. En man säger sig ha gått fel. Jag tar mig till Centralstationen och tar samma tåg som det Kitty mördades på. Vem är konduktör om inte mannen som gått fel utanför min dörr? Han hade träffat Louise på tåget för 10 dagar sedan och blivit mycket betagen i henne. Han vill gifta sig med henne. Jag vänder i Södertälje och tar tåget tillbaka till Stockholm. När jag kommer till hissen blir jag hotad till livet av en ung man. När han sköt duckade jag och räddade livet.
Robert Wenner påträffas starkt mörbultad sedan någon försökt hänga honom i takkroken i hallen på hans kontor i Hötorgscity.
Han berättar att hans fru blivit uppringd av en okänd kvinna som tipsat henne om att vara på Centralstationen tidigt på morgonen när första tåget till Malmö avgick om hon ville ha reda på vad hennes man hade för sig. Robert som uppfattade att hon lämnade hemmet i smyg följde efter henne.
Det blir allt klarare att Kitty Stenberg agerat som bordellmamma för "dvärgarna".
När jag äntligen får tid att ägna några minuter åt mitt arbete och min Studio så är Louise där och väntar på mig. Louise hade fått order av Kitty att charma konduktören eftersom han vunnit pengar på trav.
Ilse ringer mig. Någon har hittat min försvunna kavaj och plånbok. I bröstfickan ligger fortfarande miniatyren av flygaren. Men nu är han halshuggen.
Jag åker upp till Yvonne. Peggy är inte hemma. Hon har åkt till Spanien. Men i hennes rum finns en annan lättklädd kvinna som vill förföra mig. Det är Beatrice, Roberts unga fru! Hon säger att hon gjorde det för att hämnas på Robert som hon misstänkte vara otrogen.
Den som skjutit på mig heter John Liander, 28 år. Identifierad på sina fingeravtryck. Nu försvunnen.
Ilse har lurat mig hon är inte Ilse utan Daisy. Systern Ilse är kvar hemma i Linköping. Vesper vill att jag tar med henne på min tjänsteresa till Amsterdam. Hon är en säkerhetsrisk. Men vad Vesper menar är att jag ska passa på att pumpa henne på information. Jag börjar första kvällen på hotell Krasnapolsky i Amsterdam efter god middag och några glas vitt, men hon tycks varken känna Yvonne eller Robert Wenner. Jag låter hennes stanna kvar och åker hem.
Jag beger mig ut på stan och vem ser jag om inte den efterlyste Liander. Jag skuggar honom till en lägenhet. Sedan jag väntat utanför hela natten ser jag honom lämna lägenheten på morgonen i SJ:s konduktörsuniform. Jag skuggar honom till Centralstationen och tar samma tåg som han. Jag ser hur flera män i bagagevagnen kastar ut postsäckar. Jag blir tagen på bar gärning och blir nedslagen. Jag vaknar upp bredvid en storväxt, bunden man. I loket hittar jag en förklädd Vesper Johnson. Han är stolt över sin perfekta inbromsning. Efter bara två lektioner av lokmästaren på Hagalund.
Ligachefen är på väg till Arlanda med 2 miljoner kronor i stulna lönepengar. Robert Wenner grips på Arlanda vid invägningen. På väg till polisbilen drar han sin pistol och skjuter sig i tinningen. Han dör ögonblickligen.
Under en delikat måltid på bl a burgundervin och Loftahammarost berättar Vesper sammanhangen för mig. Wenner fick idén till kuppen och kontaktade två tidigare postiljonerna Liander och Yngvesson. De tog reda på vilka de ordinarie funktionärerna på lönetransporttåget var. De väna dvärgarna användes för att locka bort dem från avgångstiden. Wenners misstag var att inte inviga Kitty Stenberg i sina planer. Hon räknade ut kuppen och snidade träfigurer av de fyra personer som var huvudpersoner i den planerade kuppen. Att avslöja kuppen var försök till hämnd för otroheten.
Ett telegram anländer från Amsterdam och förmäler förlovning mellan Daisy och holländsk Edamerkung.
"Låt oss skåla för den lyckliga osten!"

Fribergs grannar presenteras: Fru Åtvidsson, en bankkamrer, pastorskan Rudelöw, amanuensen (105)

sidans topp