Stieg Trenter Färjkarlen 1961

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Kerstin Ahlmark, född 39, besöker en sjuk kollega, Marie-Louise som bor på Skansen. Hon tar Djurgårdsfärjan tillbaka. Hon är ensam passagerare. Hon hör en duns och försöker ta kontakt med personalen. Det finns ingen i styrhytten. Plötsligt går båten i felaktig riktning. En storväxt man klättar ner från däck. Hon får en spark på knäet. Sedan minns hon ingenting förrän hon vaknar upp i sin säng. Förkyld med hög feber. Har hon drömt alltihop?
Innan hon gick på färjan blev hon varse hur två personer bar iväg med en man, skadad eller berusad. Hon ser också en amerikansk stationsvagn vars bilnummer börjar med treor.
I tidningen kan Kerstin läsa att Peter Lilie, 29, racerförare och upptäcktsresande, blivit ihjälkörd av en smitande bilist. På en bild är den man som hon sett bäras iväg. Hon kontaktar överkonstapel Hellborn på kriminalen utan att väcka alltför stort intresse.
Harry Friberg, träder in i handlingen.
Jag ringde upp Kerstin Ahlmark, eftersom en anhörig till Peter Lilie kontaktat mig. Jag lyckas bjuda henne på lunch. Jag låter Hampe Hymling, min kamrer ta reda på ägaren till bilen hon sett. Det är Ralph Turner. Firman heter T-Reklam. Jag ringer firman och får reda på att bilen står långtidsparkerad på Bromma flygplats. Vi tar oss dit, in på långtidsparkeringen och hittar bilen efter en tids letande. Under främre flygeln finns rostbruna fläckar som liknar blod. Parkeringsvakten alarmerar polisen men när radiobilen kommer är fläckarna försvunna. En devot japan som följt med taxin från ankomsthallen har sett en lång vacker blond kvinna försvinna ut från parkeringen.
Vi åker tillbaka och jag gör ett besök på T-reklam. Träffar en gråtande ung kvinna. Sedan besöker jag Peter Lillies lägenhet. Där finns en kvinna som presenterar sig som Peters moster. Men han har ju ingen. Hon stoppar ner en massa saker i en bag. En massa antika guldmynt försvinner.
Jag tar en tur med Djurgårdsfärjan. Får sällskap med en storväxt karl med morotsfärgat hår. Sedan beger jag mig till den plats där Kerstin Ahlmark sett den skadade mannen bäras bort. Dörren till Marinan är öppen. När jag går ut på pontonen är det någon som drar ner mig i vattnet. Sedan stöts jag ner med en båtshake. Jag räddar livet med en hårsmån. Får hjälp hem av en kapten Cassel på Belos som håller på att bärga Vasa och två flottister.
Jag kommer ihåg att mannen med det morotsfärgade håret dumpat en tändsticksask på fartygsdurken. Jag lyckas få tag i den. Fingeravtrycken tillhör sjömannen Rudolf Berggren som våren 54 anhållits för mord men släpps i brist på bevis. Jag anlitar min hemhjälp den 30-åriga fröken Lisa Svensson att vampa Berggren. Hon får hjälp av "Markisen", herr Grevén, min tredjefotograf. Kerstin ringer mig. Hon är på Sturehof. Där sitter en askblond kvinna, den som varit med att bära bort den mördade Peter Lillie. Vi skuggar henne. Hon går in hos Siegesmund Fihn. Han har fest med många gäster. Där är också Markisen och Lisa som kommit in köksvägen i sin jakt på Berggren. Jag får tag på den askblonda kvinnan. Hon har varit gift med S. Fihn. Hon berättar om hur hon, Peter och Ralph Turner provat Peters båt. Han var så berusat att han fallit och slagit sig. Hon tror också att Peter förfalskar gamla mynt.
Och alldeles riktigt, en man har sålt gamla mynt i Högbergs mynthandel i Göteborg.
Jag ringer upp Vesper Johnson, Stockholms kriminalchef. Bjuder in honom på hans älsklingsrätter, rysk kaviar och Västerbottensost.
Sedan tar jag mig till Göteborg flygledes. Stämmer träff med Högberg nästa morgon. Stämmer träff med Ralph Turner i hotellvestibulen. Han kommer inte. När jag letar efter honom i hans rum kommer Kerstin.
Högberg verifierar att mynten är helt äkta. Hirsch Mynthandel i Stockholm kan upplysa om att att en man i Zebrarandig kavaj velat köpa mynt gångbara före 1615.
Jag träffar Siegesmund Fihn på restaurang Arkaden. Han erbjuder mig lukrativa villkor om jag vill semestra i Rio de Janeiro i minst en månad. Jag kontrar med att anklaga honom för att ha dödat Ralph Turner. När jag vill ringa ett samtal blir jag jagad in i köksavdelningen och kloroformerad när jag just fått fram ett meddelande till Kerstin. Hon förstår att jag är på väg till Stockholm och flyger själv dit. Framkommen till min lägenhet - hon hittar min nycklar i sin kappficka - ringer hon Vesper Johnson. Innan han anländer är det någon som försöker dyrka sig in i min lägenhet. Hon följer efter en svart Mercedes med A-nummer. Kommer till en båtplats. Och upp på en båt. På den finns dykare. Siegesmund Find leder dykningar efter Vasas skatt av gamla mynt. Berggren dyker. Själv ligger jag bunden i en presenning som snart ska lämpas överbord. Ralph Turner är redan mördad. Kerstin vill rädda mig. Hotar Fihn med min pipa som egentligen är en pistol. Hon kramar den hårt och Fihn träffas av ett skott. Vesper Johnson dyker upp tillsammans med en massa poliser. Alla tre träffas på "Fratis", Stortorgskällaren. Vesper berättar hela historien med bakgrund och allt. Redan för flera år sedan fann korpralen och dykaren Turner när han undersökte det förlista fartyget Vasa en kista full med mynt. Han kom överens med sin dykarskötare att flytta kistan utanför dykarnas rayon. Kistan innehöll dock inte det förväntade vilket inte hindrade reklammannen Turner att göra en stor affär av fyndet. Han fick med sig amatördykaren Peter Lillie och befälet togs av den viljestarke textilmannen Sigesmund Fihn. Men Fihn ville se bevis på mynt och Turner tvingades köpa ihop dessa hos mynthandlaren Hirsch. Fihn skaffade fartyg som han målade med färjan Djurgården 4:s färger. Wilhelmsson, skeppare på den ordinarie färjan mutades. Ralph Turner krävde en stor summa för att fortsätta dykningarna, Han fick checken men sedan skar Fihn av luftslangen. Peter Lillie anklagade Fihn för mord. Ville anmäla saken till polisen och blev nedslagen. Fihns f d fru Tessy ordnade sedan så att Lillie blev överkörd. När Kerstin av misstag kommit på "Spökfärjan" blev hon drogad och transporterad till sin säng.