Stieg Trenter Flickan som snavade på guldet 1952

 

       framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext        

Stieg Trenters enda novellsamling. Helt fri från både Harry Friberg och Vesper Johnsson.

1. Spökjakt med hund

Konstapel Nils Persson åker med sin hund Roy till Stenmora. Hos bagare Ekberg spökar det sedan länge. Hela familjen inklusive gesäller och pigor håller på att bli nervvrak av bultningar, spökljus och vandalisering av bageriet. Hunden Roy får vittring på bagarfrun. Bagaren hade sedan unga år varit medlem i en religiös sekt. När han gjorde sin hushållerska med barn blev både uteslutna ur sekten. Han kom i andlig kris. Han erkände att "han avlat sitt barn i hor". Detta förargade hustrun till den milda grad att hon lovade sig själv och barnet att inte unna sig en lugn stund förrän hon drivit vett och liv ur mannen. Detta hände i slutet av 20-talet.

2. Spår i nysnö

37-årige Nils Sundh är kassör vid ett större importföretag. Han anklagas för att ha förskingrat 90000 kronor. Själv hävdar han att han blivit nedslagen och rånad fast han inte minns hur. Hans fru vänder sig till häradshövdingen för att bevisa att han är oskyldig. På kontoret jobbar Eva Green. Hon fascineras av historien, tror på Sundhs oskuld och lyckas sätta fast en kioskägare i närheten som rånaren.

3. Sista tåget från Paddington

Fyra karlar i en fiskestuga på en Holme i Gryts skärgård berättar historier i genren "verkligheten som deckarförfattare". En handlar om en ung svenska på besök i London som tar sista tåget till Paddington och hamnar i en kupé med 3 män varav den ena oupphörligen stirrar på henne. Hon är nära paniken. En fjärde man kommer in och sätter sig allt närmare henne. Till sist lyckas denne få iväg en lapp till flickan i hemlighet som avslöjar att den stirrande mannen är död. Han har mördats av de två andra som nu stöttar upp honom.

4. Flickan som snavade på guldet

Tre unga flickor från Stockholm åker till Köpenhamn. Redan på Centralstationen träffar Peggy på en man i basker. Kajsa och Marianne ska också med. På färjan som just lämnat Malmö ser Peggy ånyo mannen. Plötsligt är han borta. Hon hör ett plask och är övertygad om att mannen fallit överbord. Det blir stor uppståndelse när den stora färjan girar för att kunna backa. Polisen blir irriterad över hennes fantasier. Hon har också på båten sett en man med ett missbildat ögonbryn. Denne man som hon kallar Katten ser hon senare och tar upp jakten på honom tillsammans med en nyvunnen vän, en norrman, skeppsmäklaren Ole Barland. Men det blir Katten som fångar henne i stället. Hon drogas och placeras i en bil som körs ner i vattnet. Hon räddas som av ett mirakel. Även nu blir hennes berättelse ifrågasatt av polisen, men till slut får hon upprättelse och polisen kan infånga en av kontinentens mest beryktade stortjuvar, Ludwig van Meeren. Han hade uppträtt både som mannen i basker och mannen med ögonbrynet.
-->