Stieg Trenter Guldgåsen 1964

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Här är det Harry Friberg som är bokens jag direkt från början. Hampe Hymling min kamrer är också med. Vi är i Studion. Vi har nyss flyttat in på 15:e våningen i Norra Kungstornet. Vi har problem med vattentankarna. Dessa finns ovanpå filmbyrån. Hampe gör ett försök men återkommer skadad. En andra gång följer jag med honom. När vi kommer tillbaka hotas jag av en ung flicka med pistol. Det är Monika Toorn, för några år sedan Sveriges mest framgångsrika popsångerska. Hon vill veta vem min farfar är. Hon vill att min vän kriminalintendenten, Vesper Johnson, bekräftar. Hon är irriterad och orolig över att någon trängt in i hennes lägenhet som är hennes farbrors. Hon lämnar mig men återkommer strax. Hon vill att jag följer med och ser om det är någon på terrassen utanför. Där är jag nära att falla genom järnräcket. Flickan är rädd och får sova på Studion.
Hans Larsson från kriminalpolisens tekniska avdelning undersöker järnräcket.
På Riche träffar jag Monika som är där med sin läkare Robert Widén som hjälpt henne rädda sin röst inför premiären på Berns. Monika har tre impressarios som satsat pengar på henne på en världsturné. Hustrun till en av dem, Inger hatar henne. Hon har fått alla tre att ta en försäkring på Monika. Någon fjärde person använde sig av hennes friskhetsintyg för att ta en mycket stor försäkring på hennes liv, på en och en halv miljon kronor.
Själv kontaktar jag en vän på försäkringsbolaget Fylgia. Hon är försäkrad hos Gustav Vasa och hon har själv tagit försäkringen.

På Berns firar alla Monika Torns stora succé. Vid Monikas bord sitter redan Jonny Danell med fru Inger och Putte Lamm, kallad Vargen. Georg "Jojje" Carlsson ansluter sig. Dessa män är Monikas tre agenter. Han har fiskat kräftor i sin egen sjö i Roslagen ett dygn innan den tillåtna premiären. Inger lägger något i sin drink som hon byter mot Monikas. Jag tar hand om det och skickar bottensatsen till rättskemiska. Det handlar om ett starkt laxerande medel. Jag och Jojje hälsar på Jojjes kusin Björn, keramikern.
Nästa dag är början på en lång period av internationellt arbete. Jag flyger till Rio. En kväll ringer Hampe och berättar att Monika Toorn är död. Hon hittades i vattnet. Hon föreföll ha fallit från en hög höjd innan hon drunknade. Därefter ringer Vesper Johnson.
När jag är återbördad till Stockholm få jag till min stora förvåning veta att det är jag som är förmånstagare av den stora livförsäkringen på Monika Toorn tillsammans med Johnny Danell och jag blir påmind om att Monikas storasyster Annika varit min fästmö i tonåren.
Doktor Widéns sjuksköterska kommer hem till mig för att tala om att Monika Toorn blivit störd av min kamrer Hampe under tiden jag varit i Sydamerika. Eller har hon stört honom? Är hon nymfoman?
Nästa morgon kommer Georg Carlssons dotter, högvaktssoldaten Ann-Charlotte Carlsson, och berättar att det är hennes pappa som mördat Monika Toorn. Hon freelancar också som fotograf. Georg Carlsson bjuder in mig på "byggmästarlunch". Hans hushållerska Silvia är en pärla på att servera sill i papper (kapprockasill?). Och öl och brännvin redan till lunch. Sedan blir det kassler med Bordeauxvin och jordgubbar med torr sherry. Men jag hejdade konjaksflaskan till kaffet.
Sedan får han förklara vad han gjorde i Norra Kungstornet timmen före Monikas död. Strax dyker Putte Lamm upp tillsammans med Robert Widén. Vesper Johnson ringer och informerar mig om att Putte Lamm tagit en livförsäkring på Monika Toorn i Schweiz på 1 miljon Schweizerfrancs! Sedan dyker Johnny Danell upp. Han säger att Putte Lamms sekreterare ringt honom och bett honom komma. Putte Lamm har ingen sekreterare men väl en mikrofon gömd i slipsknuten. Jag ber Ann-Charlotte försöka knycka bandspelaren han har i fickan. Hon lyckas och jag skickar den till Vesper. Men på bandet finns bara inspelat från "byggmästarlunchen".
Det blir en ny arbetsresa nu till Skåne och Kockums i Malmö. Jag träffar på Stortorget en duktig skådespelerska som jag känt sedan länge. Hon tycker att det är förskräckligt att Putte Lamm är död. Han verka ha fallit från sin terrass på Katarinavägen.
Vesper hämtar mig naturligtvis på flygplatsen då jag återkommer. Väntar på mig gör också Johnny Danell och Ann-Charlotte. Vesper erbjuder sig att laga svampstuvning hemma hos mig för hela sällskapet. Han hittar giftiga svampar i den påse Ann-Charlott haft med sig. Vesper dricker tomatjuice med paprikapulver som motgift.
Gubben Tornvall, Monikas farbror, ber mig besöka honom. Han menar att Monika beundrat mig alltsedan jag svärmade för hennes storasyster.
Tilbaka i studion får jag ett anonymt samtal. Jag ska bege mig till Robert Widéns läkarmottagning. Han ska snart ha ett viktigt samtal med en patient. Det finns en balkong varifrån jag kan tjuvlyssna. Jag åker dit.
Jonny Danell kommer för att diskutera sin gravida frus beteende. Det mest oroande är att hon var hemifrån natten då Monika mördades. Någon är bakom min rygg. Jag går i försvarsställning. Det är Inger Danell!
När jag kommer ut igen är Vesper där med en bil. Det blir restaurang Södergård, Carlsberg och förklaringar. Både min farfar och Inger Danells hette Friberg. Monika Torrn trodde att det handlade om samma person. Bilen går till Björns konstnärslägenhet. Han bjuds på picknick på Stockholms stads enda kullerstensgård.
Tiden är ute. Jag måste till London i affärer. På väg tillbaka möter Ann-Charlott mig på flygplatsen i Paris. Hon följer med hem. På Arlanda finns ett meddelande från Hymling om ånyo konstrande vattentankar. Jag tar mig därför till Studion direkt. Budskapet är falskt. Där väntar Robert Widén. Han tar mig med sig i sitt självmordsförsök då han hoppar ner från taket. Vesper som har planlagt allt står nedanför med 48 brandmän och ett brandsegel. Men fallet knäcker ändå nästan oss båda.
Robert Widén, den känslokalla playboyn, mördade Monika Toorn därför att han inte kunde stå ut med att hans skapelse blev utnyttjad av andra. Han mördade Putte Lamm därför att denne kom honom på spåren.
-->

sidans topp