Stieg Trenter Idag röd 1945

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Boken börjar med att bokens jag (och hjälte) kanonfotografen Harry Fribergs Lena ska förlova sig. Trött på sin ensamhet och sitt yrke åtar jag mig ett dagspressreportage.
Ett märkvärdigt ljusspel ute vid Blockhusudden visar sig vara en bil med lyktorna på. En död man vid ratten. Han är i 55-årsåldern, det är den kände företagsägaren Sven Lessler.
En liten man i 40-års åldern är intendent Vesper Johnson. Han känner till min förmåga att lösa brottsfall genom kommissarien Artur Lind, som jag tidigare samarbetat med. Jag får följa med Johnson till Urvädersgränd 9, Lesslers bostad. Vi träffar hembiträdet och inne i våningen en ung man skjuten till döds. Det är Gilbert Lessler, fosterson, känd playboy med pappas pengar. En våldsam strid tycks ha utkämpats i salongen.
Kokerskan Hilda Tapper intervjuas. En okänd man har besökt direktör Lessler under mordkvällen. Husan heter Gerda.
En ung kvinna dyker upp och förklarar sig som skyldig. Det är Gilberts fru, Helen Lessler, som nu befinner sig i hemskillnad med honom. Hon träffade sin man två år tidigare men äktenskapet blev aldrig lyckligt. Advokaten Georg Schill har skilsmässohandlingarna. Gilbert ville akut låna pengar av henne, det handlar om en hedersskuld. Hon hade inga pengar. Han hotade med att gå till sin far och Helen lät bli att varna fadern. Därav hennes känsla av skuld.
Polisen har lyckats lokalisera vem den man var som i en motorbåt passerade det "upplysta området". Det är en tjuvfiskare vid namn Emanuel Lundbom. Han har sett hur olycksbilen stannade en stund, en man steg ut för att röka, innan den försvann i vattnet. Då Sven Lessler var en notorisk antirökare antas detta visa att Lessler mördats.
Vesper tar mig med till huset varifrån den ylande hunden försvunnit. Utanför finns ett tydligt fotavtryck. En spårhund, Lord, som sätts in följer spåret och hittar snart foxterriern ihjälslagen med en sten.
Redaktionschefen Allan Andersson jagar mig. Han vill ha mer material till tidningen. Han har två vittnen, makarna Kallvik, med sig.
Överkonstapel Clason är en god hjälp åt kommissarien, inte minst som bilförare.

Nästa dag har syskonen till den mördade Sven Lessler kommit. Clara Denér, Nils och Leopold Lessler. Nils fru Mary Lessler. Båda bröderna har bekväma och välavlönade jobb på Svens företag. Systern Clara har en avsevärd aktiestock.
Svens vårdträd den blå syrenen har dött.
Pensionerade sjökapten Einar Larsson har en takträdgård med utsikt över Sven Lesslers.
Polisen slår fast att Sven Lessler dränktes i sitt badkar. Han har badsalt i lungorna. Sedan placerade mördaren honom i hans bil och körde ner den i vattnet.
Under sin semesterresa till fjällen hade Sven Lessler förälskat sig i en musikstuderande från Stockholm, Eva Kallenberg. De hade planerat att gifta sig.
Jag får i uppdrag av Vesper att försöka ta reda på vad som stod i det brev som Helen Lessler fick av sin svärfar. Kanske berättade han om det förestående äktenskapet. Men hon vägrar föregivande ett löfte till svärfar.
Nils Lesslers vårdsyrén slokar också (det visar sig vara brodern Leos träd) efter ett kraftigt snitt i stammen strax under markytan.
Jag tar mig till Nils och Marys villa i Djursholm. Nils får ett brev. Clara är också där på lunch.
Jag fattar posto på ett konditori med utsikt över ingången till Lesslerverken. Vi hamnar på Gyllene Freden. När han lämnar restaurangen skuggar jag honom. Då dyker Leo upp. Jag följer efter honom i stället in i ett stort garage. Plötsligt är Vesper och hans överkonstapel där. Vi hittar Leo med ett dödligt sår i huvudet i en smörjgrop. En blodig rörtång bredvid. Och en pistol.
Det går några turer fram och tillbaka där kommissarien är på väg att misströsta om att kunna lösa gåtan och jag försummar mitt arbete.
Men så här har det gått till. Gilbert hotar styvfadern med en pistol för att få låna pengar. Det blir bråk och pistolen går av. Gilbert skjuts till döds av våda. Fadern blir förtvivlad. Skandalen blir för stor för honom. Han tar en stor dos sömnmedel i ett glas konjak. Lägger sig sedan i hett badvatten med rakkniven till hands i avsikt att skära av sig pulsådern. Han somnar emellertid innan och drunknar i karet. Där hittar Leo honom ditkallad för att frågas till råds angående den delikata affären med broder Svens förestående äktenskap med den unga kvinnan. Ljuset tänds plötsligt och Gilbert raglar emot honom och dör. Nu tänker Leo så här att om det kan bevisas att Gilbert dött efter styvfadern så tillfaller arvet Gilbert och därmed hans fru Helen. Alla syskonen blir utan och riskerar i stället att förlora sina bekväma anställningar. Mary som också är ditkallad hjälper Leo att klä på Sven, att bära honom till hans bil och köra ner honom i vattnet i avsikt att försvåra utredningen av tidsbestämningen av de bådas död. Leo drabbas sedan av svåra samvetskval och Mary som fruktar att den labile svågern är på väg till polisen för att erkänna följer efter honom till garaget där Leo letar efter pistolen och slår ihjäl honom.
sidans början