Stieg Trenter Lek lilla Louise 1950

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Här är min kamrer Ture Vikbo redan med från början. Han har bekymmer. Han ska ut med fågelskådarna till Lisma nere vid Drevviken och han vet inte hur han ska ta sig dit. Det är Douglas Haags mark. Vi kör dit. Tar oss upp i ett högt träd på jakt efter duvhöksboet. Vikbo fastnar med benet i en fälla. I själva boet finns dockmöbler!
I ett ödetorp, Skogsvreten, i närheten hittar jag en påbörjad giljotin! Och en katt instängd i en bur. Sedan är jag nära att skjutas av Douglas Haag. Han tvingar mig att gå till huset Sjövreten. När han insett vem jag är och att jag kommit tillsammans med Vikbo lugnar och ursäktar han sig.
Vikbo tar reda på att Haag är arkitekt och var han har sitt kontor.
Jag går till Haags kontor. Träffar Marianne Lallerfeldt, stenograf och Aina Reger, sekreterare. Jag blir ofrivilligt vittne till ett gräl dememellan.
Douglas har en syster som heter Louise Olsen-Haag.
Jag söker upp Mariannes adress. Hon är på väg ut. Jag får in henne i min Hillman och kör henne till Centralstationen.
Sent på kvällen får jag ett anonymt tips om att Douglas vill träffa mig utanför sin bostad. Jag finner honom redlöst berusad. Jag får hjälp av portvakten fru Lundgren att få in honom i bostaden. I portföljen har han en stor summa pengar samt en dyrbar silverplakett. Douglas snorkige betjänt Eliasson kommer hem och tar hand om Douglas och plaketten.
Douglas bjuder hem mig för att tacka för hemtransporten. Men när jag parkerar bilen kommer han utfarande och rivstartar sin Jaguar. Jag följer efter och hittar honom på ett Biologiska museet. Där tycks han skuggas av en man.
Jag åker till London på ett affärsuppdrag (jag måste ju sköta min fotofirma och tjäna pengar ibland) och när jag nyss hemkommen somnat är det intendenten vid kriminalpolisen Vesper Johnson som tvingar sig in i min lägenhet. Han vill att jag ska identifiera liket efter en man som just grävts upp på Fersenska terrassen som ligger just utanför Douglas bostad. Kroppen förefaller halshuggen och det får mig att berätta om det makabra fyndet av giljotinen i ödetorpet. Med Clason vid ratten går färden till bårhuset. Den döde är den person jag såg stirra i smyg på Douglas i museet.
Den döde är Kristofer Lallerfeldt, jurist och advokat. Han hade i fickan den dyrbara silverplaketten.
Polisteknikerna Wrede och Rudling är på gång. De finner blodspår inne i Douglas lägenhet.
Louise Olsen-Haag informerar polisen om att Aina Reger sagt att hon fått ett brev från Louise i vilket denne bett henne komma till Douglas våning sent på kvällen (då Lallerfeldt mördades) för att dryfta viktiga saker. Hon gick dit och fann naturligtvis inte Louise där eftersom Louise inte skickat någon sådan önskan.
När jag lämnar polishuset stöter jag på Aina Reger på väg in. Jag bjuder henne på konditori "Bergsgården" för att kunna fråga ut henne. Hon träffade Louise första gången när de både hjälpte till med skörden på en herrgård. Louise kom då från Berlin och var sjuk. Hon gifte sig sedan med en tysk alkoholist. Det finns en bror till, Teddy Haag, bilförsäljare.
Vesper Johnson har fått tag i det mystiska brevet. Det är förfalskat.
Silverplaketten är stulen från generalkonsuln Gillis Dussen. Vi gör ett besök hos honom. Han hade haft dem framme senast då barnen Haag varit på besök; Douglas, Teddy och Louise. Och Aina Reger!
Polisen håller på att testa hypotes om att skäggyxan apterats som en giljotin som huggit huvudet av den som försökte komma in genom ett fönster.
Jag uppfyller enträgna Vespers önskan om att göra en sammanfattning av vad som hänt och att uppställa en teori som förklaring. Och som vanligt dissekerar Vesper denna sedan han först berömt mitt skarpsinne.
En adelsman på dekis, greve Julius Cronhamn till Övernäs kan bekräfta att han stämt träff med Douglas Haag för att sälja ett silverföremål ur familjesamlingen. Först klockan 12 på natten då han funnit kunden redlöst berusad och nästa dag på Biologiska museet.
Det finns en annons om någon som säljer en katt i Lisma. Jag är på väg dit i bil när jag ser Douglas stora Jaguar och följer efter den i stället. En vild biljakt. Han går till en port och till en dörr med Jansson på. Innanför ligger en kvinna på golvet. Fröken Ria Jansson. Cyankaliumförgiftad. Vesper Jonsson är också på väg. I lägenheten finns en katt, den som jag funnit instängd i skjulet vid Drevviken.
Åter hemma gör jag en förteckning över alibin för mordnatten den 7 juni. Vem hade egentligen motiv för att döda Lallerfeldt? Dog han av misstag eller var någon annan avsedd? Jag ringer till Vesper. Han kommer omedelbart trots störtregnet. Uppgillrandet av skäggyxan som en giljotin var slutklämmen i en lång rad av vansinnesdåd för att driva Douglas Haag till vansinne! Att få honom omyndigförklarad. För att hindra hans äktenskap med Marianne Lallerfeldt.
Vi åker omedelbart till Douglas Haag för att testa hypotesen. Vesper Johnson försöker få honom att förklara vad han menade med att fråga mig, under pistolhot, "vem skickade er?". Alldeles riktigt hade Douglas blivit orolig och vänt sig till Kristofer Lallerfeldt som ju var advokat. Han skulle bl a hålla ett öga på våningen. Detta leder bara till att Lallerfeldt faller offer för den djävulska fällan. Haag tvingas begrava liket i trädgården.
Det visar sig vara Aina Reger som är mördaren. Hon var hemligt förlovad med Douglas för 10 år sedan och var fortfarande förälskad. Marianne Lallerfeldt kom och hotade med att ta både Douglas och hennes arbete ifrån henne. Att försöka få Douglas Haag omyndigförklarad blev ett mål för henne. Hon dödade Ria Jansson därför att hon pressade henne på pengar för att hålla tyst.

sidans topp