Stieg Trenter Lysande landning 1946

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Fotografen Harry Fribergs sekreterare påminner mig om att jag har ett uppdrag för Förenade Flyg på Lindarängens flygplats, en flyghamn för vattenlandande flygplan. Det är Percivall Gull som ska fotograferas.
Företagets direktör är David Dreyer. Anna Green är på väg till semester. Direktör Gösta Sternmark. Mekanikern Ohlson.
De äter middag för att fira företagets 1 års dag. Alla väntar på Alex Lenke som flyger från Luleå, särskilt hans fru Madeleine Lenke. Ansluter sig gör Lilly Sternmark. Alex Lenke har mer ögon för henne än för sin fru. En annan mekaniker Brisman har blivit avskedad för att han sålt bolagets bensin till privatpersoner. Gösta Sternmark får telefonmeddelande om att hans mor i Vallentuna häftigt insjuknat. Han måste ge sig iväg.
Axel Lenke ska snart flyga vidare mot London. Någon grejar med hans bil i mörkret. Alla är nervösa utan tydlig anledning. Dreyer ber mig följa med honom hem där han ivrigt väntar på telefon. Han får ett oväntat samtal från Mörby. Gösta Sternmark har vurpat med bilen och ligger skadad på sjukhuset. Senare kommer ett ännu mer ödesdigert samtal. Lenkes Junker har störtat utanför Södertörn. Jag ringer upp kriminalintendenten Vesper Johnson. Men får inte tag på honom. Plötsligt dyker han upp hemma hos mig. Den lille fåfänge Vesper Johnson som jag tidigare arbetat ihop med. Jag får reda på att telefonsamtalet till Gösta Sternmark om hans sjuka moder var falskt. Och att vänster framdäck var sönderskuret. Vesper har egentligen semester men vill hellre lösa kriminalgåtor med mig!
Konstapel Erman som uppträtt föredömligt i Mörby.
Vesper tar mig med sig till Lindarängens flygplats där allt tagit sin början. Han gör sina fynd på platsen. Bl a en burk med "Carborundum" slipmassa. Polischauffören Clason tar hand om dem.
Vesper och jag går på restaurangen. Vi sitter vid samma bord där jag satt med Förenade Flyg. Flickan Gerd tog emot telefonsamtalet till Gösta Sternmark. I papperskorgen hittar Vesper den servett på vilken någon citerat en tysk poet, Goethe, som en kärleksförklaring till Alex Lenke. Det är naturligtvis fru Sternmark och Vesper låter mig följa med hem till henne. Han faller inte lika lätt för hennes charm som jag gör.
Arbetet kommer emellan. Jag tvingas göra ett fotoarbete i Värmland. När jag kommer tillbaka finner jag Madeleine Lenke i min lägenhet. Hon är rädd för en man som står på hennes balkong om nätterna. Hon tror att hennes man går igen. Hon ville skiljas. Men han var inte helt med på skilsmässan kanske beroende på hennes stora aktieinnehav i Förenade Flyg. Jag kör henne hem. I hennes lägenhet smyger en okänd man ut genom balkongdörren. Jag förföljer honom över den judiska kyrkogården men tappar spåret.
När vi gemensamt kontrollerar huruvida någonting blivit stulet hittar jag hennes klänning från den ödesdigra kvällen för 2 veckor sedan. Den har en ful fläck av olja på rygggen. Hur har den kommit dit? Motvilligt erkänner hon att hon fått den när hon klättrat över Junkern för att lämna ett brev till sin man Alex där hon förklarade att hon ville skiljas.
Jag kontaktar Vesper som ber mig komma till en adress söder om Stockholm. Det är olyckplatsen. Ingen karborundum har hittats i flygplanets oljetank.
Vad är det egentligen som Alex skulle transportera till Irland? Hade han en passagerare med ombord? Som lämnade flygplanet innan det sjönk? Men var kan han ha gömt sig i planet? Och vart tog han vägen sedan han lämnat planet? En främling tog en droskbil från järnvägsstationen i Segersäng till Stockholm sedan han just köpt en tågbiljett dit. Stationsföreståndaren kan också överlämna en skinnpung fylld med diamanter som personen tappat.
Det är David Dreyer som arrangerade fyrverkeriet som skrämde alla utanför hangaren. Tillsammans med "en lång storväxt karl med ljust hår".
Plötsligt blir det katastrofutryckning till Gäddvikens Segelklubb. En kvinna har blivit mördad. Det är Anna Green, kontorsflickan vid Förenade Flyg. Hon har varit på segelsemester med sin syster och svåger. Hon blev nedslagen med en märlspik och knuffad i vattnet när hon skulle lämna båten efter sin svåger Fredrik Wahl som gått i förväg. Hon hittades av Gideon Risberg, en medlem i segelklubben.
Den "storväxte" karlen identifieras av polisen och jag följer med Vesper dit. David Dreyer är också i lägenheten med den tyske medborgaren Pieter Ehr. David Dreyer erkänner att Pieter Ehr hade erbjudit en affär mot 50000 kr som innebar att Förenade Flyg skulle transportera en norsk nazist , Egil Larsen, som befanni sig i Norrland och som ville till England för vidare transport till Sydamerika. Betalningen skulle ske i diamanter. Lenke var inte svår att övertyga.
En enkel obduktion avslöjar att den döde i planet inte är Axel Lenke. Däremot kan den döde lätt identifieras som Egil Larsen av hans tandläkare.
Vesper Johnson blir allt mer förtvivlad över att han inte ser någon lösning. Hemma hos mig under inverkan av Mozarts pianokonsert i G-dur börjar emellertid tankarna falla på plats. Själv somnar jag bara. Nästa morgon ringer Ohlson, mekanikern. Sternmark har lagt ner företaget. När Ohlson arbetade inne i monteringen under natten med lite "privata grejer" smög någon omkring utanför. Var det något som någon letade efter? Kanske gör han ett nytt försök i kväll? Eftersom jag inte får tag i Vesper Johnson, lämnar jag ett meddelande till honom hos vaktmästaren på Operagrillen och åker jag själv till Lindarängen. Jag tar mig in till oljeförrådet och upptäcker en gestalt på golvet bredvid spilloljefatet, helt täckt av olja. Den har Axel Lenkes förvridna anletsdrag. Samtidigt får jag ett slag i huvudet och förlorar medvetandet.
Jag vaknar i en polisbil på väg till sjukhuset.
Axel Lenke mördades troligen för 13 dagar sedan. Alltså innan flygplanet lämnade Lindarängen. Det var mördaren som flög. Han dolde sig i flygardräkten. Passpolisen kontrollerade bara att passets "medellängd och bruna ögon stämde". (Vem har bruna ögon? På sidan 20 "med sina klara bruna ögon". Gösta Sternmark! Har han dödat Lenke som flirtade så vilt med hans vackra fru? Arrangerade han själv sin trafikolycka för att skaffa alibi?
Nja, det ser inte riktigt så ut!).
Johnson har tydligen kommit på att mördaren har ringt till Anna Green har bett henne informera Sternmark.
Allt pekar på att det är Brisman som är mördaren. Med avsikten att dölja att han förskingrat vid försäljning av bensin. Men så är det inte alls utan det är verkligen (som jag gissade) Gösta Sternmark som är mördaren. När jag lyckas överbevisa honom om detta flyr han över taket och dödsstörtar ner på gatan. Motivet var svartsjuka.

Oerhört mycket detaljer om det varma sommarstockholm precis efter världskrigets slut och om hur det var på den tiden då Vesper var ung.
Varför blir jag inblandad? Jag känner Vesper Johnson men är inte polis. Jag intar en lämplig mellanställning. Därför vänder sig de inblandade till mig.

sidans topp