Stieg Trenter Narr på nocken 1946

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Bokens jag är Harry Friberg. Den startar i Genua i Italien med ryggskott. Hästtävlingen Gran Premio di Napoli nalkas. Reklammannen för Alfa Romeo, tidigare klasskamraten och mytomanen Peter Winter, "Halkan" kallad kommer på besök. Han berättar att den svenske hästen "Pojken" försvunnit på tågresan ner. En man som saknar en bit av örat har slagit ner hästskötaren Evert Jansson.
Men den svenska hästen Flying Boy ska i varje fall vara med i Gran Premio i Neapel. Jag tar mig dit och få höra att hästen gör helt överlägsna träningstider. På hotellet hör jag ett gräl mellan två inblandade svenskar, Raoul och Simon Lycke, "Pojkens" ägare. De grälar om vampen Elisabeth Nordh.
Raul Gustafs är kusken. Gerhard Holster, travlärling, har liftat ända från Stockholm.
En Pulcinella, Neapels berömda karnevalsfigur visar sig på hotell Universo. Han motsvarar en svensk Kasper.
Två av de svenska besökarna bråkar på Al Pappagallo. En är Raul. Simon Lycke betalar för skadorna. Jag får inte tag på Peter Winter på hotellet. Jag tar mig till travbanan i Agnano, dit han lär ha farit.
Jag får se det "Stora Loppet". Pojken galopperar och kommer efter i starten, gör en sagolik upphämtning, tar ledningen men slocknar helt 30 meter från mål. Vad hände?
Jag får ett telegram från min största engelska kund om att omedelbart komma till London. Efter några veckors arbete där kom jag över en svensk morgontidning med stora rubriker om att en svensk reklamman mördats. Det var Peter Winter. När jag kom till hotellet var redan Vesper Johnson på tråden. På sitt vanliga så "försynta sätt" beordrar han mig att genast komma till Stockholm.
Han är redan i min lägenhet, drickandes min sherry. Han har att berätta om vad han vet om mordet på Peter Winter. Att en Kasperfigur gått in i hans rum strax före mordet. (Det är Peter Winter som köpt maskeradkostymen i Neapel). Att Winter ringt Studio Friberg och fått svar av min kamrer Vikbo som larmat polisen. Att Winter blev skjuten med sin egen pistol. Sedan levererar jag i min tur i punktform allt som hänt mig i Italien och som kan ha samband med mordet. (32 punkter, en ovanligt detaljrik rekapitulation - "verkligen ypperligt dokument" - av boken så långt s. 83). Se punkterna in extensio.
Elisabeth Nordh besöker min studio. Låtsas inte ha träffat mig i Neapel. Hon kommer för att hon varit förlovad med Peter och att jag var hans klasskamrat. Hennes svartsjuke man heter Valdemar Nord och har en tarmrensningsfirma. Vi träffas på en restaurang och han berättar sin version av slagsmålet med Gustafs i Neapel.
Kvällstidningarna spekulerar i att Flying Boy fått en spik inslagen i hoven och därför förlorat loppet.
Det italienska travsällskapet har kontaktat Svenska Travsportens Centralförbund om hjälp med att utreda omständigheterna kring den svenska hingsten Flying Boys insatser i Gran Premio. Orsaken är att en svensk person slagit vad om en stor summa pengar att hästen inte skulle vinna. Personen är Harriet Pedersen.
Ett annat ekonomiskt faktum är att hästens ägare Simon Lycke är på ruinens brant och verkligen behövt prissumman.
När jag och Vesper Johnson besöker den mördades lägenhet träffar vi på en granne, Julius Jönson, med information om mordtidpunkten. Vi tar oss upp på taket genom en taklucka för att livsfarligt rekognosera mördarens eventuella flyktväg.
Simon Lycke kontaktar mig för att tala om att mannen med det trasiga örat var en detektiv som han hyrt för att vaka över Flying Boy. Han kan också meddela att Harriet Pedersen är en av hans exfruar.
Harriet Pedersen, bryggaränkan från Neapel, träffar mig och Vesper Johnson i min lägenhet.
Sedan bjuder Vesper mig på lunch på Café Solvalla och vi gör en genomgång av alibin för mordkvällen klockan 21 till 2115.
Elisabeth Nord på bio med väninnor (men de satt på skilda platser i salongen) in i salongen 2055
Valle Nord gästade sin mor 2105.
Simon Lycke diskuterade försäljningen av sin häst till sina fordringsägare. 2105 dök han upp SMHFs klubblokaler.
Harriet Pedersen tittade på en handbollsmatch mellan 21 och 2140.
Raoul Gustafs befanns i sjuksäng 2110.
I stallet träffar vi den 19-årige hästskötaren Hedlund som vet att berätta att det var han som upptäckte att Flying Boy fått en sön inslagen i foten. Det märkvärdiga var att det var en svenskmärkt söm som bara användes i Sverige. Sömmet slogs in på Solvalla sedan Pojken kommit tillbaka från Italien.
Strax intill har Gerhard Holsters sulky blivit påkörd och får transporteras till sjukhus. Jag följer med till sjukhuset. Dit kommer också Raoul. När jag påstår att det var han som spelade Kasper erkänner han att det var för att gömma sig för den svartsjuke Valle.
När jag kommer hem ringer Astrid Gustafs. Hon är orolig för sin man. Hon vill hellre att jag åker till Stora Essingen, där Lyckes bor. Fru Lycke är ensam hemma och oroar sig för att någon är på taket till huset.
Och alldeles riktigt på taket är en gestalt med vit hätta. Han försvinner i väg. Fru Lycke vill övernatta hos en väninna av rädsla. Simon Lycke informeras i Skövde om detta.
På Solvalla sker upplösningen. Där är alla "napolitanare" samlade. Jag lämnar över gestaltens utstyrsel till Evert. Det är han som lekt detektiv hos Lyckes för att skrämma dem.
Raoul använder Kaspers förklädnaden i Neapel för att dölja att han var ryggskadad, det blev han redan i det första slagsmålet på restaurangen. Simon Lycke förstod att Pojken aldrig kunde vinna med en skadad kusk. Han satsade därför pengar på att Pojken skulle förlora. Han lånade pengar av Harriet Pedersen och lät henne agera bulvan. Dessutom satte han den unge Gerhard Holster som kusk.
Peter Winter kom hemligheterna på spåren och kallade de inblandade till ett möte i sin lägenhet. Simon Lycke kom dit och sköt Peter.
Dramatisk avslutning. Jag får ryggskott och måste hjälplös se på hur mördaren hotar att skjuta Evert mitt under lopp 4 för att sedan skjuta mig.
Och jag måste bli hästägare eftersom jag lurat mina snälla och godtrogna fastrar att jag hade en häst som just fölat.