Stieg Trenter Ristat i sten 1952

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

På Studio Friberg förbereder sig alla för sommar semester. Där är Ture Vikbo, kamrer, Kremlan Carlsson, andrefotografen, kopisten, volontären och naturligtvis Harry Friberg själv.
Han är bokens jag. Någon är i tamburen men försvinner då de öppnar dörren.
Sedan alla gått går jag till postkontoret vid Tunnelgatan för att posta alla brev. Någon skuggar mig. Jag beger mig till Shellhuset där min nya bil Hotchkiss väntar. Mekanikern och jag byter kläder. Han tar min bil och låter sig jagas. Jag jagar i min tur förföljaren i en taxi. Förföljaren tappar spåret men inte jag. Jag följer efter Skuggan i regnrock. Han lyssnar utanför ett hus. Ett svartsjukedrama utspelar sig. En gul, konstgjord ros ligger utslängd på gräsmattan. Skuggan har en pistol i handen. Jag träffar honom med en mutter. Han lägger benen på ryggen. Nästa morgon får jag ett telefonsamtal. En person vill ha min hjälp. Samtalet bryts. Jag får hjälp att spåra det till Roslagsgatan 22 A. Fil. kand. Stefan Schmidt. När jag kommer dit är polisen redan där. I den lilla lägenheten ligger en man död, skjuten i ryggen. Det är "Skuggan". Utanför husen syns byggnadsställningar. Jag klättrar upp till platsen för mordet och överraskar en sur Hellvig, chef för mordkommissionen. Själv går jag och ringer upp ateljé Lilian, konstgjorda blommor. Sedan beger jag mig till Madame Lilian och visar henne den gula rosen jag hittat på gräsmattan. Någon trycker utanför dörren och försvinner då jag öppnar den. Det är Lilians make, Percy. Lilians make är mannen i svartsjukedramat. Han blir våldsam och när jag lämnar rummet kommer kvinnan som kastat den gula rosen. Det är en bekant till mig, Gertrud Dehren, moderyktbar dam. Han är Percy Lerka i Lerkas Tenngjuteri. När jag lämnar dem träffar jag Lilians assistent. Det är den unga Eva Grimm som jag får bjuda på en drink på Riche. Där försöker jag pumpa henne på vad hon vet om Lilians förehavanden vid 12-tiden, den tidpunkt då Stefan Schmidt mördats. Han har varit hennes älskare.
Men för mig är det semester som gäller och jag packar snabbt och styr kosan söderut med riktning Belgien och färjan till Skottland. Men innan jag når färjan i Helsingborg blir jag anhållen av polisen. Det är kriminalintendenten Johnsson som anser sig behöva mig i Stockholm och som ingriper på detta bryska sätt. Trots mina vilda protester blir jag förs till honom och invigd i de senaste detaljerna. Som att man funnit en papperslapp med kryptiska symboler i den mördades mage. Samt en redogörelse för alla inblandades alibin vid mordtillfället. Sedan får jag mina instruktioner: att vinna Gertrud Dehrens förtroende, ta kontakt med Lilians "trekantige bror" som jag träffat på min väg mot kontinenten, bjuda lilla Eva Grimm, allt med mål att klarlägga den mystiska kärlekshandeln i Paris.
Först blir det alltså Gertruds tur. Henne bjuder jag på middag. Lilians bror, Victor Jensen, hittar jag hos Lilian. Där är också Eva Grimm. Hon berättar att Stefan begått ett inbrott hos Gertrud strax innan han sköts. Han tog ett "kärleksbrev från döden". Sedan träffar jag Lilians bror som lovat mig namnet på en person som kan lämna information om vad som hänt Gertrud, Lilian och Percy i Paris. Norén på Mäster Samuelsgatan 40. Honom får jag snabbt tag på. Han vet att berätta att han blev "5:e hjulet" eftersom Lilian genast begapade sig i en fransman Jean som Gertrud haft med sig medan Gertrud kastade sig över Percy.
Polisen har kommit på att Stefan sköts med ett hemmagjort vapen, ett eldrör som en reservoarpenna. En gangsterpenna.
Sedan har jag träff med Gertrud. Ansluter sig gör Johnny Bernardsson, kvick kåsör i en morgontidning. Jag visar dem "rebusen" som hittats i den döde Stefans mage. Johnny är säker på att krumelurerna kommer från en runsten.
Nya diskussioner med Hellvig och Vesper Johnson. Stefan Schmidt och Percy Lerka delade ett bankfack som de besökte med en exakt regelbundenhet.
Snabbutryckning till Roslagsgatan där sonen till portvaktsfrun har något att berätta. Han har sett Percy Lerka stå utanför porten vid tolvtiden.
Polisen åker till Lerkas gelbgjuteri. Percy tycks vara där men lyckas smita via en bakdörr. I en skrubb hittas en ung man skjuten i nacken. Jag känner igen honom men minns inte varifrån (men det gör den minnesgode läsaren. Denna unge man med askblont hår och uppnäsa som saknar en framtand förekommer på sidan 42 där han spelar fotboll tillsammans med likasinnade utanför huset där Stefan Schmidt mördades och som Friberg frågar om de sett någon lämna huset. Han hade sett en snygg tjej med generösa former).
Rebuskrumelurerna tillhör inte alls runstenarna men väl symboler från bronsåldern. T ex på en hällristning i Himmelstalund utanför Norrköping.
Sedan polisen satt in ett foto av Percy Larka i tidningen anmälde sig två personer. Båda hade verkat som ombud för Larka på guldauktioner. Larka ägnade sig åt valutasvindel.
Jag får ett infall at ta mig snabbt till Göteborg. Julius Lenker möter mig. Vi är varandras ankare i landets två största städer. Jag lånar hans Rover och tar mig till Uddevalla. Där finns en fornminnesplats. Jag ställer bilen på vakt längs vägen. Till sist kommer en bil med Lilian vid ratten. Hon tar in på en smal grusväg. Natten är mörk, regnet starkt. På en stenhäll ligger en man. Är han död? När jag närmar mig griper hans järnnäve om min hals. När jag vaknar med dunkande huvud är jag i en kajuta. Där är besättningsman och där är Lilian på väg mot Fladen med hundratals kilo guld.
För henne kan jag berätta vad jag vet. Att den internationelle skurken Jean invigde henne att köpa guld i Sverige och smuggla det utomlands där priset var det dubbla. Lilian drog in Percy i arbetet. Stefan Schmidt som blev förälskad i Lilian blev en lättköpt bulvan. Han trodde att guldet såldes för baltiska flyktingars räkning. Men han blev misstänksam och Lilian sköt honom med den gangsterpenna hon fått av Jean. Sedan sköt hon ynglingen Svensson i nacken sedan denne känt igen henne.
Men när jag vaknar är det Lilian som är fängslad och Jean har kommit ombord på båten. Och Gertrud Dehren är där! Med ens är också den belgiska polisen där med order från kriminalpolisen i Stockholm att häkta Gertrud.
Det var Gertrud som pekade ut paret Lerka för ligaledaren Jean för att Lilian skulle falla i armarna på Jean och få en hållhake på Percy. Gertrud gav Lilian order att skjuta Stefan Schmidt men hon klarade det inte.

sidans början